自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

siub999 發表於 17-12-23 23:10
回覆 chowqv 的帖子

請問那兒睇到我火?(禮貌)

唔係話你家下火,不過已經好不安(燥);同時提提你,除咗咳同流鼻水,手足口係好易中同好常見(幼稚園),到時你要做足心理準備。
不知所謂的乙陸!!!

大宅

BB防敏心得分享勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Winnie 發表於 17-10-2 12:27
可以試下橙樹化痰素,work得黎小朋友又覺得好飲

好得

子爵府

最後個句好認同

珍珠宮

好媽媽勳章

就算病好了, 都記得帶口罩來自保

大宅

小方b 發表於 17-12-23 11:13
我覺得鱷魚肉、天生雪蓮煲湯係止咳最有效!好過成日食中、西葯!
另外用果皮焗水飲,化痰一流!!
...

我同意啊 我女又係咳左好耐 有痰有鼻水 但係佢肯飲湯 我買咗啲鱷魚肉海馬海雀 加川貝 飲咗一兩次就冇咳啦 樓主可以試吓㗎

子爵府

回覆樓主

周圍都有菌,就算困係屋企都會病,最緊要做好本身抵抗力,我2個仔一年不病一次,但我不信佢地無有病都返學的同學囉

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Maksin 發表於 17-12-24 00:27
你試下比佢學游水呀,真係好work的。 以前我仔成日因為氣管炎,發燒,又入院。 之後醫生叫我比佢游 ...

我都諗住春天就俾返佢游,謝謝你。

珍珠宮

回覆樓主:

如果要無菌,唔想俾人惹病,只好自己唔好出街囉,係要一家人都唔好出街喎,否則會帶病菌返嚟㗎!

任何藥都不是仙丹,唔會一食即好嘅。

男爵府

回覆樓主

小朋友病再加交叉感染全屋病曬,明白係好辛苦,但呢啲天氣,病係好平常,唔係人哋傳染你小朋友就係你個小朋友傳染人架啦,講真你果日見到人哋咳,你就覺你小朋友就即日病再傳曬俾全家係因果個人而起?好多病菌係有潛伏期的,話唔定你小朋友發病前都已經傳曬俾佢周圍嘅同學,所以,邊有得怨架,你由生佢出黎果日開始已經預咗佢係會面對各種唔同嘅病菌架啦

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

如果係痰,應該唔會傳染比人,會唔會學校有老師請佢食糖,或者茶點有甜食。我仔間唔中有痰,我會買余仁生猴棗散比佢,間唔中比橙樹化痰開少少水佢飲。

有痰時我會叫佢飲多d暖水

首頁

尾頁

跳至