婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

chowqv 發表於 17-10-2 13:48
諗唔通既c6,有無要佢返外家,同外父外母做節先?

我對夫家算係咁,過時過節買禮物,唔止6299同姑9,仲有C6 d舅夫姨媽同呀姨,加加埋埋,禮物都要買成十多份,到包利是,99指定某幾個新戚D仔女又要包大封d,真係麻鬼煩,但C6從來唔識做,對娘家從來唔會好似我咁。99只會要求我要做好,孝順夫家D人,但自己d仔女,又唔會要求咁做!

禁止訪問

侯爵府

今年終於可以唔返,因為得99娘家人,連62都外遊唔出席。我地全家病唔去。亦唔想去。99年年拎啲剩送翻叮成個禮拜出嚟招呼人,啲親戚都係自己買嘢上嚟食,次次最正就係我哋帶嗰啲乳豬或刺身。一諗起佢屋企啲剩餸就想嘔@@

大宅

sweetiesbear 發表於 17-10-3 16:03
咁你又show佢

開初鬼知99咁麻煩,諗住各處鄉村各處例,入鄕隨俗咁啦,但後來發現唔係咩俗例,根本就唔公平,其他仔女就可以唔洗做,我們要做足,咩條條框框都係99定嘅!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我會同老公,返去冇問題 不過,有人攻擊我,我就一定反擊,反枱
總有離別的時候

公爵府

hellokitty_baby 發表於 17-10-3 17:18
開初鬼知99咁麻煩,諗住各處鄉村各處例,入鄕隨俗咁啦,但後來發現唔係咩俗例,根本就唔公平,其他仔女就 ...

雙重標準一向是男家專利。

琥珀宮

hellokitty_baby 發表於 17-10-1 17:35
本身同99有過節,C6叫我一齊返男家做節食飯,最後都過唔到自己,冇去到,但C6唔高興!但如果去的話,我都一 ...

雖然佢唔想見你,但你唔去佢會覺得冇面

侯爵府

mandy952 發表於 17-10-4 18:56

係,諗起都心涼

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

hellokitty_baby 發表於 17-10-2 14:52
我對夫家算係咁,過時過節買禮物,唔止6299同姑9,仲有C6 d舅夫姨媽同呀姨,加加埋埋,禮物都要買成十多份 ...
你真係好乖, 我係衰新抱黎的
我無6299, 但男家d長輩都係咁, 淨係識要求我點點點做俾佢地, 但佢地當我娘家透明的(我娘家無得罪過男家), 對我亦都好差
所以咁多年來老公陪我返娘家做節都唔會同佢地講, 廢事被班8婆煩住晒
有d咁乞人憎既男家, 個新抱唔so佢地真係唔好問點解

伯爵府

回覆 Huuu 的帖子

你結婚嘅對象係你老公喎,攪掂個老公自然無"99"呢個問題啦.

大宅

mandy952 發表於 17-10-4 18:56

我冇諗咁多呀,亦唔可能完全顧及佢感受而影響自己。不過佢係好要面子,每逢大時大節食飯,佢會喺d親友面前做戲,表現好99角色,例如幫我們照顧小朋友/幫手餵飯,係咁叫我食飯先,但冇親戚在場就理鬼得你有冇得食,最緊要佢自己個仔(C6)食飽咗先,咁假嘅人,我真係唔會配合佢囉!如果佢真係好,我自然會尊敬佢,當佢神咁拜,但佢份人虛偽到不得了,又超級雙重標準,真係見多都無謂了,更莫講俾面佢!

大宅

瑤瑤~ 發表於 17-10-4 22:30
你真係好乖, 我係衰新抱黎的
我無6299, 但男家d長輩都係咁, 淨係識要求我點點點做俾佢地, 但佢地當我娘家透 ...

乖有咩用?99要求只會愈來愈過分,明明已做好本份,都可以話我冇幫手,我心淡了。

大宅

但係有D女人好有性格,話唔想就唔去,除非同老公都有問題,如好地地0既話,咁味豬囉,有位比人入,輸左夫妻感情
Huuu 發表於 17-10-1 18:10
我都feel到99唔想見到我!甚至我叫99佢都冇禮貌到唔彩我,
講食飯d食餸,好料唔鍾意妳夾蝕,或故意清蒸6點 ...

侯爵府

fattymama 發表於 17-10-6 08:13
回覆 Huuu 的帖子

你結婚嘅對象係你老公喎,攪掂個老公自然無"99"呢個問題啦.

其實係ga……呢幾年老公因為工作環境變化,佢份人變得有Leadership 和 強硬左,變相鎮得住99,也可以控制平衡兩方。c6要求99要煮餐做節餸,也同時要我帶禮盒月餅 入門要禮貌叫99,c6忽然Men左。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

男爵府

hellokitty_baby 發表於 17-10-1 17:35
本身同99有過節,C6叫我一齊返男家做節食飯,最後都過唔到自己,冇去到,但C6唔高興!但如果去的話,我都一 ...

覺得你C6都冇企在你角度為你諗下

禁止訪問

男爵府

回覆樓主

我都覺得99只會想見下自己個仔或者個孫,又點會想見新抱呀!

複式洋房

其實講真奶奶想見個仔多過新抱 仔上去說話都好聽d 對住新抱邊有甘圓滑

大宅

食飯食到咁辛苦, 何必呢, 又唔係冇錢食!

大宅

karmankama 發表於 17-10-1 18:39
同住零溝通,做節出街食最好,屋企煮,99又扮勁,我又洗餐死。

最慘要等大牌姑9,屋企食約8點,9:30都未到 ...

我又係同住零溝通,煮乜99都唔岩食。 搞到我都無心機煮

首頁

尾頁

跳至