論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我剛剛搬左屋,使唔使幫工人改工作地址?
我問過agent,佢叫我唔使改,佢話改好麻煩,但如果工人有意外,但改左工作地點,會唔會唔受保?唔改地址又有冇問題?
請各位有經驗人事幫幫忙解答﹗thanks﹗

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

嘩, 你個agent真靠害!
有幾煩呀! 我唔記得寫封信去immd, 定係拎份contract去endorse, 就係咁多野 (你可以打去入境處check check)
保險更加要改, 學你話齋有咩事點算!

原帖由 yotal 於 09-2-15 01:34 PM 發表
我問過agent,佢叫我唔使改,佢話改好麻煩,但如果工人有意外,但改左工作地點,會唔會唔受保?唔改地址又有冇問題?
請各位有經驗人事幫幫忙解答﹗thanks﹗ ...

複式洋房

保險公司你一定要通知,有咩事唔賠咁係咪間 AGENT 賠先?!

原帖由 yotal 於 09-2-15 13:34 發表
請各位有經驗人事幫幫忙解答﹗thanks﹗ ...

伯爵府

I will also move soon. My agent and insurance company asked me to change address. There is a form called REVISED SCHEDULE OF ACCOMODATION AND DOMESTIC DUTIES. u have to complete it and send back to Entry Visa (Workers) Section in Wanchai.

Please check with your agent. It was my agent who gave me this form last week.

大宅

唔該晒咁多位,我都係覺得改左地址好d。 ^_^

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

係入境處有張表[唔記得no.]填完交去搞掂,好快,另保險都一定要改.
p.s.您個agent有病.

民房

如果姐姐在新屋發生啲乜事, 你會好大獲!!! 保險唔會賠, 因為合約地址唔同, 其實轉地址好EASY架查!!! 寫番個新地址簽隻龜就OK架啦!!!! 你間咩AGENT 黎架,咁懶嘅???? **快的轉地址啦!!!!

男爵府

you may download the relevant form from immigration dept's website.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都係寫左封信fax 去 immi 話改地址, 之後佢地回返封信來說收到通知, 佢地會update 資料, 就係咁easy 咋wor, 一d都唔麻煩, 你間咩agent 黎ga!

大宅

原帖由 fly 於 09-2-23 10:33 發表
我都係寫左封信fax 去 immi 話改地址, 之後佢地回返封信來說收到通知, 佢地會update 資料, 就係咁easy 咋wor, 一d都唔麻煩, 你間咩agent 黎ga!

好明顯個agent 一收$$就病發

複式洋房

回覆 # 的文章

你果agent騙你啦 , 搬左一定要通知入境處 , 最少要通知保險公司 , 因地點不同是犯法的. 我申請果工人時是舊屋 , 到佢來到3個月後 , 我又搬左屋 , 到差唔多完約時又搬 ,我個agent非常好幫我攪曬全部野 , 一分錢也沒有收我

別墅

一定要通知入境處,很簡單的用一張白紙寫都可以,就話本人...名字和工人...名字,所簽的合約號碼...由以下這個舊地址...搬到這個新地址...,...(時間)開始生效。fax去入境處21579181搞掂。當然下款要簽名(同合約上面簽名一樣)。

別墅

還有同各位媽咪所講,要通知保險公司,切記!千萬不要怕麻煩!

首頁

尾頁

跳至