自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

男爵府

HLGrape 發表於 17-10-4 21:46
睇過Tiffany, Chaumet, Van Cleef & Arples, Cartier, 覺得同等價錢GIA粒石靚啲而我戴介子戴喺手唔會比人睇 ...

戴住個盒出街

公爵府

Kingsman3000 發表於 17-10-4 23:10
買鑽石,緊係只需考慮石的質素,係蠢人或錢多到冇所謂嘅人先至會買Tiffany鑽戒作為Fashion及襯衫用。

同 ...
絕對同意。

男爵府

回覆樓主

GIA

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主

你去睇下,比較下先啦,呢一刻我一定答你GIA。
但如果你女友仍等留於好夢幻既年紀,就有機會Tiffany。
再比多少少tip,鑽石都係越大粒越好,假設求婚戒指有1卡,過多幾年女士可能嫌細粒

子爵府

GIA

複式洋房

回覆樓主

我會想要隻十幾萬嘅gia,我諗兩卡都唔成問題!

男爵府

jarjane 發表於 17-10-4 23:40
看看你稀有嘅定義係咩囉 始終呢啲係天然資源

稀有即係好rare / 好少的意思。實際上,鑽石的天然儲量比所有其他寶石加起來還要多,多到開採公司建了大量的鑽石倉庫囤積避免快速貶值。

大宅

木土土 發表於 17-10-4 22:03
十幾萬,當然GIA!

反而平價就會揀Tiffany

用Tiffany嘅鑲法,GIA 石。戴係手,邊個知道咩牌子呀,睇粒石大唔大粒啫。
衰D 買個Tiffany 嘅盒裝住佢lor

珍珠宮

simplelife 發表於 17-10-5 00:04
稀有即係好rare / 好少的意思。實際上,鑽石的天然儲量比所有其他寶石加起來還要多,多到開採公司建了大量 ...

以用來製作首飾的材料中, 鑽石係稀有的~ 之前讀書係咁教的, 可能我也墮入鑽石騙局裏面
就開採嘅技術越來越先進, 鑽石的產量的確係越來越多

伯爵府

回覆樓主

一定係 GIA ...

大宅

回覆樓主:

Gia

別墅

我廿幾歲未婚時都有少少fancy要Tiffany介指。跟住自己去比較過Tiffany同金行嘅鑽石,睇過就知唔會為Tiffany個牌子俾貴咁多。

如果無記錯 Tiffany廿幾萬都係得1.5carat 仲要G color以下,黃到呢。。。 都未睇其他C,唔方好得好邊

再睇金行 擺明貴過樓上鋪 但嗰時感覺良好啲結果金行買到2卡F color 3ex vvs1

(而家有啲後悔,如果樓上鋪可能買到成3卡)

我覺得求婚介指有佢嘅意義,唔會加錢買大啲。所以要買個上左年紀帶都唔會覺得太細嘅size先可以keep住帶。 有粒唔差嘅單頭,第時就算想再買鑽石都可以買其他款,或者年紀大想玩珍珠寶石手錶嗰啲。唔洗再重複買單頭。

Tips: 我覺得鑽石如果要取捨,最少要F color 因為仲算白, F color之中買budget中最大粒,另一點非常重要嘅就係一定要3個excellent。離遠都見到你閃爆。閃啲就覺得更加大。雜質同螢光因為日常帶都唔會見到,又唔會賣返出去,所以可以放低啲要求。

P.s. 未婚朋友會望吓我隻介指,佢地都係著眼於大細及及閃唔閃。有人問幾錢,但從來無人問過係咩牌子,邊間鋪買。

男爵府

回覆樓主

我有隻Cartier 求婚戒子,D color , 但得1.1 卡,男友冇問我意見,就自己直接去買咗,我估都要十幾廿萬

我有時都諗,如果買樓上鋪GIA ,我應該有兩卡左右我帶咁耐出街都無人問過咩牌子所以你都係買GIA 喇,大粒D大家一定見到

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

你買Tiffany只係同佢比廣告費

T字頭d款靚d架咩,有冇d GIA又同T字頭差唔多款架,咁未雙贏囉

珊瑚宮

2024年龍年勳章

梗係用買tiffany既價錢買gia石啦,大好多都靚好多

男爵府

Methotrexate 發表於 17-10-4 21:27
師姐係收tiffany 然後想要gia?

都係架,後生自然名牌行先,得到了就自然會實際d。
gf身邊朋友係點?有冇結咗婚嘅?如果班姊妹係收tiffany嘅,買Tiffany 穩陣啲,但要同啲姊妹同級數,其實女仔都係比較邊個收嘅係最正啫。
如果你最後揀gia,最重要係你用買一卡tiffany嘅錢黎買粒大d勁d嘅。

男爵府

jarjane 發表於 17-10-5 00:17

以用來製作首飾的材料中, 鑽石係稀有的~ 之前讀書 ...

稀有是marketing 吧!不過係女人都鍾意鑽石嘅。

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

GIA

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

GIA for sure

男爵府

想生BB熱投

回覆樓主

Gia