你請外傭標準/要求?

PCCW2319
|
我打算請外傭照顧爸爸(剛輕微中風, 行動不便。

所以我要求外傭

1) 願意照顧男老人家沖涼及清潔大小便(如有需要)。
2) 強壯大力, 不能太矮
3) 懂廣東話(必須)
4) 煮食及家務一般就OK
5) 年齡: 35~40
6) 有仔女(即某程度上有家庭負擔, 做事會好d卦)

你地當時請外傭時又點揀, 心目中有乜標準/要求?
frombetter
|
PCCW2319 發表於 17-10-5 08:38

所以我要求外傭

你打算畀幾多錢?You pay peanuts, you get monkeys.
PCCW2319
|
frombetter 發表於 17-10-5 09:00
你打算畀幾多錢?You pay peanuts, you get monkeys.

我個post只係想分享大家請外傭時標準/要求。
seaheart88
|
短髮。最好係星加坡做過。。我覺得衛生程度高啲。。
brindlewin
|
PCCW2319 發表於 17-10-5 09:02
我個post只係想分享大家請外傭時標準/要求。

但佢講緊事實,而且僱傭雙方凹凸磨合冇標準。

我上下屋鄰居阿婆,唔使人(1),咁多年我見佢換人無數。有幾個炒完又係附近揾到新僱主,仲做幾個約。
tester5
|
PCCW2319 發表於 17-10-5 08:38

所以我要求外傭
我老公選姐姐,要搵不能高過我媽。我問佢點解,佢話婆婆有時會上黎幫手,高過婆婆驚佢蝦婆婆。
我就要完約的,年輕、溫柔、有耐性。

PCCW2319
|
brindlewin 發表於 17-10-5 09:17
但佢講緊事實,而且僱傭雙方凹凸磨合冇標準。

我上下屋鄰居阿婆,唔使人(1),咁多年我見佢換人無 ...

咁我無話佢唔啱。但唔係我呢個post想分享既野。
PCCW2319
|
tester5 發表於 17-10-5 09:21
我老公選姐姐,要搵不能高過我媽。我問佢點解,佢話婆婆有時會上黎幫手,高過婆婆驚佢蝦婆婆。
我就要完約 ...

你老公想得好周到
PCCW2319
|
seaheart88 發表於 17-10-5 09:14
短髮。最好係星加坡做過。。我覺得衛生程度高啲。。

係喎, 姐姐長頭髮都係一個值得考慮因素。
vivibabyvivi
|
1)一定唔要喺香港做過
2)最好喺新加坡做過
3)30歲以上
4)一定要印尼人
5)鍾意小朋友
6)簡單家務
7)煮好簡單既飯

最後好幸運地,請到符合我條件而且對我地好好既姐姐
seaheart88
|
PCCW2319 發表於 17-10-5 09:31

我最憎姐姐長頭髮。。。因為感覺佢哋本身唔係咁衛生,如果長頭髮夏天你諗下幾dirty,又怕佢唔紮起頭髮。。。我冇可能一日係屋企夾實睇,好驚煮飯有兩條頭髮係啲湯送碟上。。。好啊嘔心
333s    發表於 17-10-5 12:05
mydearson
|
PCCW2319 發表於 17-10-5 09:31

過來人:幾個海外賓到港時係短髮,幾個月後唔長唔短紮唔到就成日撥頭髮,再過幾個月之後已經係長髮,又未必捨得花錢剪短。

長短髮唔係咩條件,規定佢長髮必須紥起可能有用d。
333s    發表於 17-10-5 12:05
fatgarden
|
frombetter 發表於 17-10-5 09:00

跟政府制定人工,比多是個人决定。
KUDOS
|
我以前請工人姐姐時,見工時乜都yes乜都ok!因為照顧BB,要求佢keep短髪,ok;唔搽指甲油噴香水,ok;睡覺前沖涼,ok。到上工過咗幾個月,同我講條頸敏感,短髮拮住皮膚,要留長!又搽指甲油同d味好勁嘅lotion!又同我講習慣早上沖涼,夜晚沖涼會病!最慘係佢病我比錢佢睇西醫,睇完返嚟唔食藥,話西藥有毒,令佢會lost memory!
seaheart88
|
mydearson 發表於 17-10-5 09:44
過來人:幾個海外賓到港時係短髮,幾個月後唔長唔短紮唔到就成日撥頭髮,再過幾個月之後已經係長髮,又未 ...

我媽媽之前有請過工人。。。佢哋係比較孤寒唔想嘥錢剪頭髮,所以我媽媽同佢長得差唔多就帶佢去小店剪。。。唔係話要剪到佢好短,當然亦得到佢同意,問咗佢如果唔去剪頭髮就要即刻紮起佢,我見佢請兩個兩個都好樂意去剪頭髮因為免費。。。唔知其他姐姐係咪咁
Charlotte_mom
|
樓主,認真的,要請家傭照顧中風老人家,唔好有要求,無甩皮甩骨已經好好
中風/老人,係好唔受歡迎工種,因體力需求大,老人家一般難相處,而且長時間在家工人想吞下pop都唔得
Nbs
|
我請我嗰個時 (經屋企其他工人介紹),基本上無要求,只要佢係有心嚟工作就ok. 我仲要係請佢嚟照顧初生 bb. 我覺得佢識唔識湊唔緊要,我都唔識,咪大家一齊學,睇書睇youtube 甘學,無問題。
C.Humphrey
|
當你試過親身去in,你就會明白好多時最後只淨一個要求:佢肯做
Charlotte_mom
|
正常對工人要求
在profile上照顧小朋友排位較前(起碼佢唔會揀洗衫清潔都唔湊細路)
有外地工作完約經驗(齋本地怕做假)
識煮中國餐

無了
mini1204
|
淨係#1, 已經極難。請到都難留。

我要求五官端正,束起頭髮,肯溝通,我問問題一定係 open Q 要佢長答,溝通要望眼。CV 可以做假,不過你識問自然會拆穿。