興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

冇時間去shop睇,上網睇完又唔明
到底Mac Book, Mac Pro, Mac Air
有什麼分別呢?謝謝大家解答。

大宅

回覆樓主

我自用的,取代舊notebook
主要做下文書同想處理下iphone的相

男爵府

簡單地講,MacBook Air(MBA)係入門版,MacBook 係 MBA 嘅升級版,隻 Mon 用咗靚啲 Retina 螢幕,兩者都係用雙核心處理器同 Onboard 嘅顯示處理晶片;而 MacBook Pro 故名思意比較專業,CPU 採用高階版本,最高支援四核心 i7;可選配獨位顯示晶片型號,主要係比啲對影像處理有要求嘅用家...

如果你主要用嚟做文書同簡單執吓相、好間唔中剪吓片,其實你只需考慮 MBA 或 MacBook;我個人會建議你買 MacBook i5 或 i7 型號再升級到 16GB 記憶體...

產品比較

大宅

renapapa 發表於 17-10-5 21:06
簡單地講,MacBook Air(MBA)係入門版,MacBook 係 MBA 嘅升級版,隻 Mon 用咗靚啲 Retina 螢幕,兩者都係 ...

Thanks a lot

大宅

簡單地講,MacBook Air(MBA)係入門版,MacBook 係 MBA 嘅升級版,隻 Mon 用咗靚啲 Retina 螢幕,兩者都係 ...

請問8G同16G分別在什麼?
不好意思,本身電腦知識水平比較低
我見要加千幾蚊

大宅

仲想問下
鍵盤可以選倉頡,即是keyboard印有倉頡碼?

男爵府

Duffy727 發表於 17-10-5 21:43
請問8G同16G分別在什麼?
不好意思,本身電腦知識水平比較低
我見要加千幾蚊

8 GB 同 16GB 係指 RAM,佢係用嚟暫存一啲處理程序同有關嘅 data,你一開機基本上就會有系統程序暫存喺 RAM 度,你開多一個程式(例如 Microsoft Word,Safari...)就會再多啲嘢暫存喺 RAM 度;MacBook 或 MBA 嘅 RAM 係出廠前焊死喺主板上,即係話無得日後升級;一般使用基本上 8GB 已經夠,當然如果有 budget 就最好一步攻頂去 16GB...

男爵府

Duffy727 發表於 17-10-5 21:48
仲想問下
鍵盤可以選倉頡,即是keyboard印有倉頡碼?

係,如果你選「中文鍵盤」就會有有關輸入法嘅代碼符號喺度;但英文鍵盤都可以輸入中文,按 Control + Spacebar 就可以隨意轉換...

大宅

又想請教
見mac book側邊冇得插usb
咁可以點過資料入去?
謝謝

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

https://support.apple.com/zh-hk/HT204360
睇下你另外一邊係咩嘢設備,只可以講比較複雜。要買過曬啲線或者買轉插。

男爵府

Duffy727 發表於 17-11-25 11:39
又想請教
見mac book側邊冇得插usb
咁可以點過資料入去?

有 USB-C,基本上呢個 port 負責晒充電、資料傳輸、外接螢幕。

如果你手頭上用緊嘅裝置(手指、外置硬碟、打印機...)係 USB-A 接口,你就要用「USB-C 至 USB 轉換器」;買機時記得比多$148 買埋...

又或者要考慮吓用網絡連接,依家好多裝置都用 Wi-Fi 連接,例如打印機、網絡儲存裝置(NAS)等等。你屋企隻 router 應該都有 USB port,你可以將隻 USB 手指插落去當 NAS 用,又或者考慮吓用雲端儲存例如 dropbox、iCloud Storage 等等。

大宅

renapapa 發表於 17-11-26 10:39
有 USB-C,基本上呢個 port 負責晒充電、資料傳輸、外接螢幕。

如果你手頭上用緊嘅裝置(手指、外置硬碟 ...

明白了,唔該哂

男爵府

Duffy727 發表於 17-11-26 10:43
明白了,唔該哂

見你用 iPhone,提多你少少,你只要 enable iCloud,咁你 iPhone 上嘅相或影片會經 iCloud 同步到你其他裝置(例如你將會買嘅 MacBook);但得 5GB 免費,可以考慮每個月比$8 upgrade 去 50GB 或比$23 upgrade 去 200GB(可以同家人共享)。
我嘅使用經驗就 upgrade 去 200GB,因為我全屋企都係 iDevice 同埋屋企人都係用 iPhone,基本上都好少用 USB 嚟傳輸資料...

首頁

尾頁

跳至