論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

事緣上個月我工人姐姐要求我寫封employment letter 俾佢,佢話個女喺菲律賓間學校要求佢證明響我度打工,咁我都照比左佢,今日收到加拿大領事館打電話俾我,問有關姐姐工作嘅內容 ,佢話係抽樣調查。
頭先工人同我講佢家姐有急事要匯錢返菲律賓, 到而家都仲未返!
古古怪怪咁,究竟咩事?係咪借左錢?大家有冇經驗?分享下⋯

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

佢申請去加拿大,你揾定新工人啦

大宅

joanie731 發表於 17-10-6 16:27

吓⋯咁我問唔問下佢好呢?

男爵府

畀面勳章

ci9394 發表於 17-10-6 16:31
吓⋯咁我問唔問下佢好呢?

問都冇乜作為,不過可以同佢講加拿大領事聯絡過你,知佢想去加拿大,明白佢想去嗰邊(做夠年期可以申請入籍), 問清楚佢幾時要走,睇下可唔可以做到新工人黎,就算唔得,都叫佢離職前比心機做,唔係會聯絡加拿大領事照講實情。

大宅

joanie731 發表於 17-10-6 16:41
問都冇乜作為,不過可以同佢講加拿大領事聯絡過你,知佢想去加拿大,明白佢想去嗰邊(做夠年期可以申請入籍 ...

謝謝提醒⋯我會同佢好好傾下!
不過菲傭申請去加拿大真係咁易嘅咩?
唔使任何requirement?例如大學畢業?嗰邊有冇親戚?同埋申請大概要幾耐?

男爵府

畀面勳章

ci9394 發表於 17-10-6 16:59
謝謝提醒⋯我會同佢好好傾下!
不過菲傭申請去加拿大真係咁易嘅咩?
唔使任何requirement?例如大學畢業? ...

唔洗親戚,聽過high school通過英文test已ok . 但要比一筆agency fee , 所以好多會借$過去,但係唔洗太擔心,就算屋企收到電話追數,你fax通知入境處嗰張離職通知比財仔,證明工人唔喺度做,佢地就唔會再追你。
* 借錢但繼續做嗰d先會煩到僱主。

大宅

joanie731 發表於 17-10-6 17:45
唔洗親戚,聽過high school通過英文test已ok . 但要比一筆agency fee , 所以好多會借$過去,但係唔洗太擔 ...

咁我真係要做好準備先!希望好黎好去!
你都有經驗工人去加拿大?

男爵府

畀面勳章

ci9394 發表於 17-10-6 18:27
咁我真係要做好準備先!希望好黎好去!
你都有經驗工人去加拿大?

係,不過2年幾前喇,做左5年,比1x日通知我,扣埋大假等如唔洗補通知金,計到盡咁走。

大宅

joanie731 發表於 17-10-6 18:35

係,不過2年幾前喇,做左5年,比1x日通知我,扣埋大假等 ...

吓⋯咁遲先通知你 點請得切工人呀

男爵府

畀面勳章

ci9394 發表於 17-10-6 19:04
吓⋯咁遲先通知你 點請得切工人呀

請唔切架,不過好彩我係ftm , 自己頂到,冇辦法啦,佢可以申請居留,去加拿大可以改變命運,比著我為仔女一定會過去,起碼呢5年佢都有盡心,好錫我d小朋友。

大宅

joanie731 發表於 17-10-6 19:16
請唔切架,不過好彩我係ftm , 自己頂到,冇辦法啦,佢可以申請居留,去加拿大可以改變命運,比著我為仔女 ...

咁我個依三年都對我囡好好 不過我有個嚟緊 冇左工人確係搞唔掂

男爵府

畀面勳章

ci9394 發表於 17-10-6 19:51
咁我個依三年都對我囡好好 不過我有個嚟緊 冇左工人確係搞唔掂

唔好擔心咁多,最緊要陀好bb , 我呢個姐姐去加拿大之後,第二個黎到唔得,我煩到爆,第三個黎嗰陣我都不存希望,點知比加拿大姐姐更加好,仍然有好姐姐架

侯爵府

唔洗親戚,聽過high school通過英文test已ok . 但要比一筆agency fee , 所以好多會借$過去,但係唔洗太擔 ...
要比幾多錢 agency fee? 要求好似吾高但又吾係個個工人都想伸請去

男爵府

畀面勳章

dyl 發表於 17-10-6 22:50
要比幾多錢 agency fee? 要求好似吾高但又吾係個個工人都想伸請去

唔知呀,但係應該唔係細數目。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

大約2~3萬港幣,其實當姐姐叫你寫reference letter 就係申請去加拿大,人望高處,都阻唔嚟!

子爵府

虎到金來勳章 2018父親節勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 陪月勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

姐姐叫你寫reference letter 你唔覺得怪咩, 有合約已証明佢係香港做野
佢已申請去加拿大,唔好阻佢, 係加拿大人工又高做夠某年期就可以入藉,
個個有學歷工人姐姐都想去, 重要係有工作限時保障, 每天12小時

伯爵府

我之前果個去到嫁埋,都係好去處

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ci9394 發表於 17-10-6 16:10
事緣上個月我工人姐姐要求我寫封employment letter 俾佢,佢話個女喺菲律賓間學校要求佢證明響我度打工,咁 ...

你咁都信佢學校要

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

joanie731 發表於 17-10-6 16:27

X2

珍珠宮

菲傭會講英文 , 又有個邊僱主請佢嘅信 , 當然可以喇 。

首頁

尾頁

跳至