自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主

要買就買坐地大機,算係慳水慳力

你有機會宴客,更加要買,方便好多,我有姐姐都用洗碗碟,更何況你要自己洗

水晶宮

JJDINOSAUR 發表於 18-2-2 22:44
Powerball 我搭朋友澳洲買返來。

我用西門子,已經5年,好好用,慳水慳電,洗完烘乾埋,全程唔會接觸碗布 ...

同意,洗碗布係重點

子爵府

回覆 JJDINOSAUR 的帖子

原來就算同一牌子同是洗碗粉, 吾係隻隻都乾淨, 可以分別很大.現在才發現

大宅

回覆 irischowys 的帖子

洗碗機係咪內置 一定駁熱水GA?因為常溫去唔到油?

大宅

見到你們咁講,我都驚薦地,我訂了部樂聲大機,是有兩層的,都幾大部,好怕用幾次又不合心水(emoji)

子爵府

我好憎洗碗,所以買了。好幫得手!

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

wcandtt 發表於 17-10-7 21:01
如果臨入機都要冲下清下d 渣,點解唔順便洗埋佢?

我仲考慮緊買唔買洗碗碟機,睇中大的Miele.

我將d碗碟杯浸鋅盤
之後放入機
我懶,覺得慳返好多時間
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

18babycome 發表於 18-11-4 20:40

唔駛駁熱水。佢會自己煲熱d水

珍珠宮

wcandtt 發表於 17-10-7 21:06
有位放,但係咪咁實用和值得呢?我本人喜歡一邊煮一邊洗碗..................唔想堆埋一堆,但如果有洗碗 ...

有可以選擇機洗/手洗。
我小家庭,有時三餸幾個碗就手洗,有煲湯果晚多個煲又多幾隻碗就機洗。
請朋友來屋企食,機洗
打邊爐機洗
重有最最最方便我認為最唔悔買係可以拆抽油煙機板入去洗(開最熱溫度)洗完立立令,我每兩星期洗一次。
格渣只需5至10分鐘(睇量而定)然後15分鐘凊理爐面&抹下厨房就搞掂。隻手掂少好多冼㓗擠(我習慣唔帶手套)

水晶宮

各位,我已經用左洗碗機5個月了,非常非常好用,冇左佢唔得了

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wantaima 發表於 18-11-4 21:32
有可以選擇機洗/手洗。
我小家庭,有時三餸幾個碗就手洗,有煲湯果晚多個煲又多幾隻碗就機洗。
請朋友來屋企食,機洗
打邊爐機洗
重有最最最方便我認為最唔悔買係可以拆抽油煙機板入去洗(開最熱溫度)洗完立立令,我每兩星期洗一次。
格渣只需5至10分鐘(睇量而定)然後15分鐘凊理爐面&抹下厨房就搞掂。隻手掂少好多冼㓗擠(我習慣唔帶手套) ...

Give me five 我又係特登買可以拆抽油煙機板嘅油煙機,每星期會放入洗碗碟機洗一次

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-11-4 21:46
Give me five 我又係特登買可以拆抽油煙機板嘅油煙機,每星期會放入洗碗碟機洗一次
...

DoReMi媽媽    發表於 18-11-4 22:40

子爵府

wcandtt 發表於 17-10-7 21:01
如果臨入機都要冲下清下d 渣,點解唔順便洗埋佢?

我仲考慮緊買唔買洗碗碟機,睇中大的Miele.

沖同洗,時間差好遠,我買左座地大機,用左2年幾,後悔買得太遲,而家食完飯,求其沖下d碗,用5分鐘就執晒d碗入洗碗機,大機仲可以洗埋d煲。如果天氣凍,就更加唔想洗碗。之前部機試過壞左,攞左返廠整一星期,我真係頂唔順要洗返碗。

子爵府

洗碗機同蒸爐絕對係主婦恩物
早餐加午餐一機,晚餐一機

以前手洗碗碟,我都會先隔渣
太油嘅會抺一抺先洗
而家放入機前一樣會咁做

我超級愛我部洗碗機

男爵府

18babycome 發表於 18-11-4 20:40

我廚房有空間,整个大洗碗碟機泊埋牆,細机可以放枱面。駁水喉,幾度水就睇你用咩程式

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

wcandtt 發表於 17-10-7 21:13
我邊煮邊洗,唔洗洗1小時咁耐的,吃完晚飯的餐具,我用熱水洗,好去油的,15分鐘內一定得。

我就係基於我 ...

我都覺得唔需要洗一個小時, 平時我每天洗一次碗, 連蛋糕模具一齊洗都係20分鐘上下.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

chichingmama 發表於 18-11-4 20:49
見到你們咁講,我都驚薦地,我訂了部樂聲大機,是有兩層的,都幾大部,好怕用幾次又不合心水(emoji)
...

驚驚地? 你驚d 乜?

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主

我極僧洗碗所以覺得洗碗碟機好有用,有洗碗碟機後已唔會邊煮邊洗,會留番食完飯一次過洗
同埋部機大細都好重要,細部果d洗唔到煲、pan,要手洗就無意思,我果部可以掉曬落機洗就好方便

珍珠宮

好媽媽勳章

wcandtt 發表於 18-11-4 21:34
各位,我已經用左洗碗機5個月了,非常非常好用,冇左佢唔得了
...

嘩,原來咁耐之前既post浮面⋯
早買早享受呀

首頁

尾頁

跳至