興趣嗜好

跳至
[其他] 2018 DSE  

首頁

尾頁

琥珀宮

Kittymummy 發表於 17-10-9 11:29
No la, Econ 係好難拎高分的。又冇sba, cut off score 比其他科高。亞女話Econ 都係拎3-4,作用不大. 加上 ...

我仔掉轉,keep Econ drop bafs ,bafs仲難拎高grade

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章 畀面勳章

回覆 bmuimami 的帖子

可能都是,因為佢由細到大,中文成績都好好.

水晶宮

AAmother 發表於 17-10-9 12:01
你囡囡好乖,買paper自己做。
她應該自己諗掂揀科,你不用掛心!
預祝好多星星!!

唉,我女雖然係比較自動波。
但無奈佢吾係一個聰明既人,係真的。佢投放既時間係比其他同學既多。所以⋯⋯上天係公平的.

水晶宮

畀面勳章

KK20010609 發表於 17-10-9 11:53
如果清華大學/ 北京大學 收, 你們會不會給他上去讀 ?

我肯!學校老師估我女穩全4,剛剛夠申請北大清華門檻

水晶宮

Kittymummy 發表於 17-10-9 10:39
唉,問佢想讀咩,樣樣都話冇興趣
中文科呢個月係天王度補緊第三堂,又話作用不大。吾會再補⋯⋯: ...
咁似我個女既?

水晶宮

木土土 發表於 17-10-9 12:05
我仔掉轉,keep Econ drop bafs ,bafs仲難拎高grade

Bafs 亞女話吾算好難。
亞Sir 話亞女預計會有5 最少,如果冇失手的話. 同埋擺既時間係Bafs 少過Econ 好多。我女讀Bafs 中的BA, 貪佢背誦野少。

琥珀宮

KK20010609 發表於 17-10-9 11:18
回覆 Kittymummy 的帖子

剛去完科大, 話工程讀完出來工作只有19000

讀完未有專業資格,19000在大學畢業生來說唔算低

水晶宮

chocolatebean 發表於 17-10-9 12:08
咁似我個女既?

咁即係天王吾係咁神⋯⋯

珍珠宮

Kittymummy 發表於 17-10-9 11:51
28分係未乘大架啵。
乘完出黎吾只28分的。亞女個師姐前年28分就入到放射。不過我亞女冇份的應該
...

可能仲有些比重要計,今年有個28入唔到,咁入唔到放射就跌落nursing。我女依家些同學。

琥珀宮

Kittymummy 發表於 17-10-9 10:39
唉,問佢想讀咩,樣樣都話冇興趣
中文科呢個月係天王度補緊第三堂,又話作用不大。吾會再補⋯⋯: ...

我仔相反,科科都補,晚晚補到夜,我覺得根本唔夠時間自己溫習。

好彩佢算乖同勤力,我怕佢太大壓力

水晶宮

bik1229 發表於 17-10-9 12:12
可能仲有些比重要計,今年有個28入唔到,咁入唔到放射就跌落nursing。我女依家些同學。
...

講真,我吾期望讀到放射.
真係是旦7間其中一間我都ok. 最worst 讀工程

帝非天    發表於 18-8-6 14:35

水晶宮

木土土 發表於 17-10-9 12:12
我仔相反,科科都補,晚晚補到夜,我覺得根本唔夠時間自己溫習。

好彩佢算乖同勤力,我怕佢太大壓力

我女由細到大都好抗拒補習。
佢成日話晒錢,最終要靠自己,天王幫吾到幾多⋯⋯咩咩咩。唉,既然佢咁有主見,我吾理佢了。基本上放學要補課,我見佢放學返黎都好攰。

帝非天    發表於 18-8-6 14:35

珍珠宮

Kittymummy 發表於 17-10-9 11:20
19000起標算吾錯了講真以fresh grad 計.
不過工程,預返大陸做野囉.
但勝在入門夠低分,21-22, 所以phy + ...

今年有18分入CU 工程,其實出路唔差,但門檻比醫療科目低很多,我都唔明點解。

但女仔少人選工程就真。

水晶宮

bik1229 發表於 17-10-9 12:12
...

Nursing 都好呀我覺得.

伯爵府

HELRON 發表於 17-10-9 11:40
我仔是2017 DSE生,佢考(中文科全科都係5**),學校叫佢買返份卷,比學校做藍本呀,亞仔無出去補習過,全部都係靠 ...

不用補習都5**,真是天資聰穎!
而家讀邊一科?
凡勞苦擔重擔的人,
可以到我這裡來,
我就使你們得安息。

太 11:28

珍珠宮

Kittymummy 發表於 17-10-9 12:17
我女由細到大都好抗拒補習。
佢成日話晒錢,最終要靠自己,天王幫吾到幾多⋯⋯咩咩咩。唉,既然佢咁有主見 ...

我女放磅後話些天王補習係冇乜用,比錢買個安心而矣。

帝非天    發表於 18-8-6 14:36

水晶宮

bik1229 發表於 17-10-9 12:17
今年有18分入CU 工程,其實出路唔差,但門檻比醫療科目低很多,我都唔明點解。

但女仔少人選工程就真。

18分就得
所以我女寧願棄Econ, 保phy, m2 就係咁解.
用黎救命的如果考得麻麻果時,當係兩手準備。

琥珀宮

Kittymummy 發表於 17-10-9 12:09
Bafs 亞女話吾算好難。
亞Sir 話亞女預計會有5 最少,如果冇失手的話. 同埋擺既時間係Bafs 少過Econ 好多 ...

拎5或以上,根據 2017 result

BAFS揀BM,有7.2%,揀AC有13.9%,若我仔唔drop,會揀AC

Econ 有17.4%

其實都睇番自己學校以往成績,我仔學校,就Econ好過BAFS好多,大多數入都有4或以上

珍珠宮

Kittymummy 發表於 17-10-9 12:17
Nursing 都好呀我覺得.

要讀五年,同埋將來工作都部辛苦,不過佢自少喜歡,冇計啦。

水晶宮

bik1229 發表於 17-10-9 12:18
我女放磅後話些天王補習係冇乜用,比錢買個安心而矣。

冇錯,我既心態就係買個安心而已.
所以⋯⋯都係佢自己話事啦。佢讀吾係我讀

首頁

尾頁

跳至