自由報料

跳至

首頁
45678...19

尾頁

男爵府

topyy 發表於 17-10-10 23:59
我睇緊iherb,唔知揀邊隻好!剛睇到vitacost,有無jm食緊呀?

請問樓主最後揀左邊隻?

男爵府

我女3歲, 我都想知邊隻可改善便便問題, 試左cultxxxx 同 blackxxxx 都冇咩效

子爵府

醒目開學勳章

topyy 發表於 17-10-10 23:59
我睇緊iherb,唔知揀邊隻好!剛睇到vitacost,有無jm食緊呀?

樓主,我也想知食邊款。

男爵府

llcheng2 發表於 17-11-2 15:41
我女3歲, 我都想知邊隻可改善便便問題, 試左cultxxxx 同 blackxxxx 都冇咩效

我囡食左益生菌便便暢順左,不過唔係一食益生菌就有反應,要食幾日先開始有反應,我囡之前幾日先有一次便便,而家隔日會有便便。

男爵府

littleantant 發表於 17-11-2 20:02
我囡食左益生菌便便暢順左,不過唔係一食益生菌就有反應,要食幾日先開始有反應,我囡之前幾日先有一次便 ...

邊隻牌子?

男爵府

llcheng2 發表於 17-11-2 20:03
邊隻牌子?

我囡食catalo

男爵府

fanlee 發表於 17-10-19 14:37
請教樓主呢两隻邊隻比較好,謝謝

第一隻啲叫菌唔識,我唔會買,你同每個名上網睇左有咩功效。第二隻有添加劑,其中係呢種:

「絕大多數的硬膠囊劑型所充填的粉末是水溶性的成分,然而硬膠囊在製作過程中,「硬脂酸鎂(Magnesium Stearate)」是關係著產能及生產順利度的關鍵添加物,它所扮演的是潤滑劑的角色,卻是膠囊劑型產品生體可用率的殺手,硬脂酸鎂是一種極細的極飽和脂肪酸粉末,在各種活性成分混合均勻之前要進入正式充填膠囊的前3-5分鐘,所有要充填入膠囊的粉末快速與硬脂酸鎂混合後,就會讓所有粉末快速的被硬脂酸鎂粉末所包附(好像膜衣或上臘一樣),變得粉性滑順,不沾黏又好流動,然而,硬脂酸鎂把所有粉末包附後,脂肪成分就會把水溶性的粉末與消化道中的消化液隔離,隨著添加的硬脂酸鎂越多,溶解度就會越低,因此,即使膠殼溶解崩散,粉末卻無法溶解而人體也無法吸收,一樣隨著糞便排出體外,將膠囊打開放入冷開水中,攪拌一下,結塊不是問題,打散後,如果怎麼樣都不會溶解,同時水面表面一層油狀薄膜,那麼這樣的膠囊產品的吸收率必然也是大打折扣,添加少量3%以下的硬脂酸鎂,活性成分雖然會延緩約0.5-1小時候才被吸收,然而還算可以接受,如果添加超過5%時,則怎麼久,水分也沒機會與活性成分相會,那麼吃了也是白吃,硬脂酸鎂也不是什麼好東西,吃多了還會造成肝腎負擔,這才是最大的麻煩。」

男爵府

small_karen 發表於 17-10-19 15:28
life space. 想改善小朋友濕疹同胃口,係粉狀

https://www.lifespaceprobiotics.com/baby/baby-powder-pr ...

呢隻可以試,第一佢係澳洲出,第二佢係粉狀,個樽唔見有加其他成份,但你確定好先買

男爵府

rl2999 發表於 17-10-20 23:50
呢隻?

呢隻有我提過的2種添加劑

男爵府

我係c奶 發表於 17-10-17 07:53
我屋企食kirkman的金益生菌,要冷藏的,屋企的已經食完,新貨今晚先會收到,所以影唔到相
...

呢隻牌子我見有blogger寫唔會揀

男爵府

rl2999 發表於 17-10-21 00:08
https://tcellkiller.blogspot.hk/2015/05/2015-04-24.html?m=1

我吾識睇,邊隻好?

呢啲係台灣買到既牌子,儘量揀返澳洲出

男爵府

Mandyshiu 發表於 17-10-21 08:33
我濕疹好勁,發到全身都係。其實咁多款,我都唔知邊隻好。
另有無人問左點買村長個隻?同幾錢?
拜託請告訴 ...

有jm已影相,你睇返之前,我都睇過,我個人覺到唔係for 濕疹,不過你可試下

男爵府

superwu 發表於 17-10-22 21:40
楼主這三隻有什麼分别?對 濕疹那隻好? 有沒有其他添加劑?

ProBion係嚴浩講果隻,最後個成份就係添加劑

「絕大多數的硬膠囊劑型所充填的粉末是水溶性的成分,然而硬膠囊在製作過程中,「硬脂酸鎂(Magnesium Stearate)」是關係著產能及生產順利度的關鍵添加物,它所扮演的是潤滑劑的角色,卻是膠囊劑型產品生體可用率的殺手,硬脂酸鎂是一種極細的極飽和脂肪酸粉末,在各種活性成分混合均勻之前要進入正式充填膠囊的前3-5分鐘,所有要充填入膠囊的粉末快速與硬脂酸鎂混合後,就會讓所有粉末快速的被硬脂酸鎂粉末所包附(好像膜衣或上臘一樣),變得粉性滑順,不沾黏又好流動,然而,硬脂酸鎂把所有粉末包附後,脂肪成分就會把水溶性的粉末與消化道中的消化液隔離,隨著添加的硬脂酸鎂越多,溶解度就會越低,因此,即使膠殼溶解崩散,粉末卻無法溶解而人體也無法吸收,一樣隨著糞便排出體外,將膠囊打開放入冷開水中,攪拌一下,結塊不是問題,打散後,如果怎麼樣都不會溶解,同時水面表面一層油狀薄膜,那麼這樣的膠囊產品的吸收率必然也是大打折扣,添加少量3%以下的硬脂酸鎂,活性成分雖然會延緩約0.5-1小時候才被吸收,然而還算可以接受,如果添加超過5%時,則怎麼久,水分也沒機會與活性成分相會,那麼吃了也是白吃,硬脂酸鎂也不是什麼好東西,吃多了還會造成肝腎負擔,這才是最大的麻煩。」

菌名睇唔清楚,麻煩再影,但你上網搵嚴浩+濕疹+probion會搵到

男爵府

roroto321 發表於 17-10-23 09:28
我女女食緊biostime果隻, 都係之前去BB展拎左d sample之前就keep住食, so far 依幾個月都冇咩翻發 ...

係咪呢隻?如果好,可以繼續食

男爵府

bigbang2015 發表於 17-10-25 02:30
有冇大人?

大人食,iherb見到呢兩隻,無添加劑,但無食過唔個好無,你睇下個菌種岩唔岩你食

男爵府

lok_sue 發表於 17-10-25 09:08

https://www.blackmores.com.hk/hk/products/kids-probiot ...

官網同香港網唔同的,我之前睇過,但台灣網未得閒睇

男爵府

rl2999 發表於 17-10-25 11:49
樓主,係iherb有兩款?吾知有咩吾同?

呢3款係小童食(右下唔係),全部無添加劑,見評語都ok

但仲未有一隻牌子有齊我想要的益生菌,所以仲揀緊不過我可能都會試左先,因為最重要都要睇返自己腸道缺乏邊隻菌

男爵府

sarahwong420 發表於 17-10-26 14:09
我都想知. 樓主有決定未?? culturexxx 那一隻有食過試用, 不過只得Lactobacillus GG, 係咪太單一?
...

我唔會揀呢隻牌子...

單一未必唔好,都要睇返自己睇道缺乏邊隻菌,但上網睇話濕疹食LGG配合LG和AB菌效果會好啲

男爵府

周芷潔 發表於 17-10-27 00:52
Me too!我仔R到冇咗半條眉,面至頸損曬,好愁

我好明白...唉...我小朋友開始禿頭...

男爵府

祖明 發表於 17-10-27 00:58
樓主請問如果冇敏感,只想醫濕疹可唔可以食呀?兒甥由細到大都勁濕疹,皮膚科醫生又開類固醇,中醫都搞唔 ...

我就係搵緊for濕疹既益生菌,網上話食LGG配會LG和AB菌效果會好啲,A菌要長期食才有效,但我仲未搵到一隻有齊呢啲益生菌,又要無添加劑,又要係小朋友食的,其實都有,但要澳洲買/訂

首頁
45678...19

尾頁

跳至