婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

早兩天割完膽 (微創), 有以下問題想問, 請JM回覆:
1.) 頭幾日傷口係咪會痛??? 如是, 通常痛幾多日就會OK???
2.) 應該要瞓多d OR 正常行下路??
3.) 知道要食清淡 and 少食多餐. 是否可以食生果?? (例如, 奇異果, strawberry 酸既生果)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

我老公前排都做完微創

佢頭幾日痛D, 但慢慢冇咁痛, 完全唔痛要一星期左右

頭2日訓多D, 之後正常活動, 但傷口不可濕水住

佢冇特別戒口喎, 咩都食, 不過頭幾日唔食得太飽, 因為頂住會痛, 所以佢頭幾日其實都係清清地

大宅

回覆 me920 的帖子

想問你老公做完微創割膽, 有冇覺得個肚好脹?? 個肚仲好似大個平時咁樣?? 我本身係有肚腩, 做完個肚好脹& 大個平時咁樣. 唔知慣唔慣事我係割膽前一天照左胃鏡, 因為照胃鏡, 要打d 氣入去睇. 所以這幾天都肚脹. 成日放番d 氣出黎.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

mr_juicy 發表於 17-10-14 16:12

想問你老公做完微創割膽, 有冇覺得個肚好脹?? 個肚仲好似大個平時咁樣?? 我本身係有肚 ...佢冇照胃鏡, 但正常都要bump氣入去做手術的, 你放下氣會好D架啦

男爵府

mr_juicy 發表於 17-10-14 16:12

想問你老公做完微創割膽, 有冇覺得個肚好脹?? 個肚仲好似大個平時咁樣?? 我本身係有肚 ...
我老公上年做咗, 頭幾日會比較痛, 佢話最痛係肚臍個位
食野方面唔好食太肥/油既野, 最初佢食少少肥就會立即痾, 宜家可能適應咗, 太肥先會痾
肚漲方面係因為仲有好多氣未排出, 所以會成日放庇, 同埋我老公嗰時係痛到膊頭都痛

大宅

回覆 天使魔鬼 的帖子

Thanks

侯爵府

本人親身經歷, 割謄後最小一星期後唔痛, 唔好搬重嘢,千其唔可以濕水, 食清淡D就得

子爵府

初時肚有氣正常,煮小米粥吃,對腸胃好,10日到就會習慣,做完初時腸胃會對油敏感些,過幾個月會正常,絕對無影響生活,只是太油的不要吃就可

首頁

尾頁

跳至