自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主

我仔一,二年班都成日叫肚痛,今年少左,可能係必經階段

男爵府

MATINLONG 發表於 17-10-18 21:41
我仔一,二年班都成日叫肚痛,今年少左,可能係必經階段

但喺我仔喺一日痛幾次咁囉,所以先擔心

大宅

ILB 發表於 17-10-18 20:55
有急性,有慢性
我係慢性,但成日以為係普通肚痛
佢痛痛下又會唔痛,

請問你幾大時發現係盲腸炎架?唔該晒

子爵府

畀面勳章

我女小一又係咁, 日日都話肚痛 ,好困擾。。。。睇咗好多次醫生, 無一個醫生答到有啲乜嘢問題出現。。。 後來去咗學童保健, 個醫生話越接近肚臍位嘅痛即係小腸痛,好多小朋友都會唔需要太擔心,大D就會好。。。。留意如果係左右兩邊既痛,痛到無心機就有機會出現問題。。。
我女每次都係肚臍位痛,所以而家每次佢痛都叫佢休息下算了,無再帶佢睇E生,希望大D會好啦。。。

侯爵府

BABYPURPLE 發表於 17-10-18 14:22
我個仔之前久不久會肚痛...係痛到完全行唔到.....好似孕婦陣痛咁...試過係學校痛到面青口唇白...call左白車 ...

我個仔又係耐唔耐痛到口唇白。但一陣就會好啲。應該都係便便嚟

大宅

回覆樓主

益生菌唔係食幾日就見效
建議連續食半個月先

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Ccccccc 發表於 17-12-14 00:55
請問你幾大時發現係盲腸炎架?唔該晒

痛左好幾次,然後有一晚又痛,又嘔,又發燒,入左急症室知,安排即刻做手術。嗰陣一黎細個,二黎都反應唔切驚,整係知道好辛苦

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ILB 發表於 17-12-14 06:04
痛左好幾次,然後有一晚又痛,又嘔,又發燒,入左急症室知,安排即刻做手術。嗰陣一黎細個,二黎都反應唔 ...

oh, sorry 你問我幾大發現....
10歲

男爵府

caliamama 發表於 17-12-14 01:29
我女小一又係咁, 日日都話肚痛 ,好困擾。。。。睇咗好多次醫生, 無一個醫生答到有啲乜嘢問題出現。。。 ...

唔該你呀,我仔又喺肚臍附近痛,不過呢排好咗好多啦,喺間唔中有一日話痛,一陣就無事。希望大並啲會好啲啦

男爵府

大笨鼠 發表於 17-12-14 06:23
唔該你呀,我仔又喺肚臍附近痛,不過呢排好咗好多啦,喺間唔中有一日話痛,一陣就無事。希望大並啲會好啲 ...

樓主,我囝囝都係5歲,呢排同你小朋友一樣情況,尋日睇過醫生都係開益生菌,冇乜嘢可以做,好心煩!希望慢慢會好啲

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

fishfishbi 發表於 17-12-14 06:57
不如揾個專科睇下,對症下藥,之前阿仔試過,原來胃炎,, 胃黏膜有少少損咗 持續咗幾個星期 見佢又唔係好痛 ...

多謝你呀,佢家陣好返好多啦。因為佢氣管問題會返政府覆診,嗰次咁啱同醫生講開,醫生摸到佢條腸有啲便便可能排唔清,開咗啲通便嘅藥俾佢,食咗之後就無話痛,之後我留意到只要佢嗰日排便唔多或者乾過一兩日就會話痛,所以要叫佢每日定時定候咁去大大

男爵府

cindywy 發表於 17-12-14 06:41
樓主,我囝囝都係5歲,呢排同你小朋友一樣情況,尋日睇過醫生都係開益生菌,冇乜嘢可以做,好心煩!:igive ...

希望可以快啲好返,我真喺中西都試咗好多方法,最後要佢日日排便就好返好多,諗返起之前佢喺每日排,但有一排就變咗隔日,有時兩日,但我又無點留意,可能咁樣過咗一段時間,佢啲大便積咗喺腸度,所以成日肚痛,到佢成日嗌肚痛嘅時候先日日叫佢去廁所,但都喺量唔多,到最後醫生開咗啲通便藥俾佢食咗一日之後佢排咗好多出來,咁情況先慢慢好轉。

男爵府

回覆樓主

我仔一年班時,成日朝朝叫肚痛,但佢日日也有廁所去,便便也正常。我也曾經想過帶佢去照,成日聽佢叫痛心好煩。大大下,又冇再話痛,我冇比生冷野佢食,等佢大d自己想食先食。佢而家三年班,一切正常。所以JM不用太擔心

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章

BABYPURPLE 發表於 17-10-18 14:22
我個仔之前久不久會肚痛...係痛到完全行唔到.....好似孕婦陣痛咁...試過係學校痛到面青口唇白...call左白車 ...

我侄仔又係試過幾次, 話肚痛痛到彎晒腰, 同佢睇醫生都係話大便塞住條腸, 食左d軟化大便嘅藥好快已經生猛番晒,佢都係食好多菜的, 我地都唔係好明, 可能除左菜, 亦都要飲多d水

大宅

回覆樓主:

我仔都會,睇門診醫生就話神經痛,吾洗理佢,痛1排就會好返,之後我見佢痛得密左,有1晚坐係度睇電視,突然禁住個肚話好痛,我即刻帶佢去急症,照完x 光又話冇事,只是有宿便

禁止訪問

畀面勳章

男爵府

Hoining 發表於 17-12-14 12:04
我細仔呢個星期都係咁...但放學返屋企同夜晚又唔痛喎,係朝早返學前就嗌痛,我覺得佢想詐病唔返學
...

咁你要問下佢喺咪返學唔開心,所以返學前話肚痛

大宅

ILB 發表於 17-12-14 06:04
痛左好幾次,然後有一晚又痛,又嘔,又發燒,入左急症室知,安排即刻做手術。嗰陣一黎細個,二黎都反應唔 ...

唔該晒

首頁

尾頁

跳至