自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

水晶宮

Monstereasy 發表於 17-10-23 22:45
Thank you, 我個仔十歲,有少少哨牙,我諗緊幾時同佢cool.
我捻你可以先帶仔仔去睇次醫生,問左意見,顎骨問題, 搵返矯齒牙醫會好d,因普通科牙醫係無得整做擴大器, 未必改善到顎骨問題.

襯未發育先搞好顎骨, 效果會比較好.

水晶宮

nyfng 發表於 17-10-23 17:24
但係我塊面本身長又尖(面形類似陳慧珊果d),我怕越cool越肉酸。
而且本身好多蛀牙,有位Jm話cool完容易蛀 ...
箍完唔會易蛀牙, 只係當上鋼箍時, 食完野會有好多殘渣留係每個粒粒上, 真係要每次認真清潔,否則就容易呢個時期蛀牙.

複式洋房

要cool!
唔會後悔

大宅

我只係後悔搵咗嗰好衰既箍牙醫生, 嗰時好細個, 乜都唔識, 阿爸幫我搵咗嗰係佐敦嘉賓大廈既黎X森, 因佢開價較平, 好似係頭一次幾千元再之後每月$500 (我唔記得第一次俾幾多, 但好肯定每個月都要俾$500) 。
呢個人無任何醫得, 嗰時箍鋼線, 每次去覆診都要俾$500 , 一係望兩眼就叫你走得, 無完全TUNE 過啲牙既位, 如果有螺絲位唔小心整鬆咗, 呢個CHEAP 人就鬧你話你咁唔小心, 然後發脾氣好暴力咁同你整番, 整到成嗰口損哂, 成口都係血, 係佢度箍咗三年, 啲牙仲係唔齊到, 問佢時先整好, 大佬呀成三年仲要嗰個月俾$500 所謂檢查費, 計落仲貴過其他, 問吓幾時得都正常啫, 但佢就乜都無講就發脾氣拆晒成個箍, 就話走得, 當然又要放低$500, 其實當時啲牙都仲係唔齊, 嗰時唔識, 以為之後會有乜後期野整番好, 點之之後覆多三次診, 每次都係收$500, 但又係乜都無做, 只係望兩下啲牙就話走得, 又乜都無講, 完全係呃錢.
嗰時得十幾歲女, 又怕事, 阿爸阿媽又唔識, 咁就白白浪費咗幾萬元, 之後等我出嚟做野再搵第二個醫生再箍過, 不過效果無咁好, 因啲骨同面型都生定咗, 見到啲人係十幾歲箍完成個人唔同晒, 唔單只牙齊, 面形又靚咗, 笑容又甜, 但我就因揀錯嗰衰醫生, 搞到唔單只浪費錢, 仲要後悔一生, 所以大家要箍牙一定要搵個好同有信譽既, 唔好好似我咁

琥珀宮

AGEAK 發表於 17-10-23 23:03
我反而後悔箍左,箍隱適美,未箍前我唔算好唔齊,四隻犬齒凸出小小,醫生建議脫牙,箍左兩年幾,笑起上黎牙 ...

其實我覺得傳統cool牙,比箍隱適美好好多,醫生可以就住d牙在整個過程中去physically去調教,效果好好多。

隱適美係電腦set好就cool,d醫生有d唔係矯齒專科,無需咩特別既專業判斷

我覺得唔好貪cool果兩年時間要靚d而揀做隱適美

侯爵府

siuchubb 發表於 17-10-26 18:56
我只係後悔搵咗嗰好衰既箍牙醫生, 嗰時好細個, 乜都唔識, 阿爸幫我搵咗嗰係佐敦嘉賓大廈既黎X森, 因佢開價 ...
好慘呀!貼錢買難受。個牙醫真係超衰!

侯爵府

AGEAK 發表於 17-10-23 23:03
我反而後悔箍左,箍隱適美,未箍前我唔算好唔齊,四隻犬齒凸出小小,醫生建議脫牙,箍左兩年幾,笑起上黎牙 ...

可唔可以透露邊個牙醫(可以名中加 x )?

男爵府

flyinsky 發表於 17-10-21 16:10
而且要剝左健康既牙,呢個係我最唔想做既原因

我牙醫都評估左要除四隻健康既牙,佢話唔值得咁做,我都係牙齒又唔齊,又門牙爆牙,成個牙形及嘴形都唔多靚,但牙醫話只係外觀小問題,但牙齒好健康,唔係好值得無左4買隻健康既牙!

伯爵府

daisyma008 發表於 17-10-27 22:45
我牙醫都評估左要除四隻健康既牙,佢話唔值得咁做,我都係牙齒又唔齊,又門牙爆牙,成個牙形及嘴形都唔多靚,但 ...

我係細個甩咗隻牙,而家有個窿,但個位又唔夠填返隻牙,醫生話要脫左隔離隻牙再箍但我就唔想

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

nyfng 發表於 17-10-18 18:03
醫生提議我cool牙,因為但自己有啲驚,怕痛又怕有咩問題。

我冇後悔

子爵府

flyinsky 發表於 17-10-27 23:38
我係細個甩咗隻牙,而家有個窿,但個位又唔夠填返隻牙,醫生話要脫左隔離隻牙再箍但我就唔想
...
甩咗边隻牙?点解一定要脱牙?好奇问问。
心盲最可怕。

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回

我箍隱適美,已經箍完一年
確實係有少少後悔,如果時光倒流,可以再揀過,我會揀傳統 (白色線),唔會揀隱適美,因為進度太慢,同電腦預計既效果有點距離,最慘係咬合位唔太配合而導致撞崩牙;亦唔會揀磨細啲牙黎偷位,原本的大板牙可愛啲,依家牙型細長,感覺顯老

伯爵府

回覆樓主:

阿女倒及牙,佢幾歲時我就開始搵牙醫睇,但睇咗幾果都話等佢換晒牙先攪,但我同老公都覺得換晒牙先整會好大工程,但幾個牙醫都咁講都冇辦法,不過,我都一直搵資料,好好彩搵到個兒童矯齒科醫生,當年阿女八歲,換牙中,去睇呢個醫生,佢話可以落箍,一邊箍一邊等換晒牙,我話睇親個個醫生都話等佢換晒牙先攪,佢話因佢哋唔係矯齒科,但醫生都講明就算而家箍好,因阿女仲發育緊,要睇阿女過咗青春期發育完成時,係咪需要再落箍!

我唔係打手,純分享,想箍就箍!相對,激光矯視可能真係要諗清楚,我就 15 16 咗好耐,因始終承受唔到手術失敗嘅後果,講緊係盲! sorry, 離題了!

大宅

回覆樓主

無後悔cool, 但後悔無日日帶固定器,搞到依家走晒位,晒曬d錢

男爵府

回覆樓主:

絕對唔會後悔

大宅

好後悔箍左,箍隱適美,未箍前我算齊,只係有一粒歪左同有少少假哨牙。磨細啲牙黎偷位,原本的大板牙可愛啲,依家牙型細長,感覺老左十年,下巴同個咀縮左入去, 箍左四年半,最慘就係,成排牙向內傾斜左,變左咬合過深!
箍之前人人都讚我d牙又白又齊,依家d牙勁怪,唔知係咪磨細啲牙破壞左法郎質搞丁又蛀牙同好黃,個咀又縮左入去!我完全唔敢笑
我呢一世人最後悔既決定就係箍牙!
有無人知成排牙向內傾可唔可以箍返出黎?

子爵府

kiwi_delicious 發表於 18-1-2 17:10
好後悔箍左,箍隱適美,未箍前我算齊,只係有一粒歪左同有少少假哨牙。磨細啲牙黎偷位,原本的大板牙可愛啲 ...
e 种是不是医生的技术问题?!好奇一问。
心盲最可怕。

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主

我箍過
我反而後悔冇早啲箍 同埋箍完冇乖乖帶耐啲固定器
而家有少少移位 但都比未箍靚好多
笑都笑得開心啲

子爵府

虎到金來勳章

kiwi_delicious 發表於 18-1-2 17:10
好後悔箍左,箍隱適美,未箍前我算齊,只係有一粒歪左同有少少假哨牙。磨細啲牙黎偷位,原本的大板牙可愛啲 ...

你本身有無咀突同有無剝牙?我都cool過invisaliglin, 揀磨牙,但效果都係普通,叫做排番齊d牙,但收得唔夠入,成日合唔埋個咀

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

我都想箍,但成四十歲,箍傳統個d,兩,三年喎

首頁
34567...8

尾頁

跳至