跳至

首頁

尾頁

複式洋房

兩間都收咗仔仔,想請教下大家點揀? 屋企近同遠唔係考慮因素,因為都要轉三房,所以會搬。謝謝各位意見

公爵府

回覆樓主:

咁你小朋友 in 後,對學校有什麼感覺?
佢喜歡邊間多d ?

複式洋房

jackeline1121 發表於 17-10-21 14:02
咁你小朋友 in 後,對學校有什麼感覺?
佢喜歡邊間多d ?

佢話鍾意圓玄,因為有功課做(因為ipad 壞咗,所以好似要筆試)。佢係超細b, 唔係好識講

公爵府

回覆樓主:

其實,就咁上網了解,我覺得教學模式都差不多、課外活動、語境都差不多。

我識有兩個同學,放棄李小要圓小。
兩間比較下,可能圓小教學深小小,重視成績,學習及閱讀氣氛都強。
家長有疑問時,會問下幼稚園的老師,睇下小朋友的學習模式是否合適。

我囡讀後,我們都很喜歡!小功課、默書、測驗都唔多,小測範圍不多,溫習亦輕鬆。

入學後,覺得老師好好,有愛心,除了學習外,還有很多課外活動,基本上,我們不為功課、課程而煩惱,我囡玩的時間很多!
不過,我囡小二啫,唔知之後掂。

另,有些家長會諗埋中學,屯門校網或睇升中成績。

但我亦有兩個朋友選李小棄圓小,是因為李小環境好,校舍新,小朋友又喜歡。

複式洋房

jackeline1121 發表於 17-10-21 14:22
其實,就咁上網了解,我覺得教學模式都差不多、課外活動、語境都差不多。

我識有兩個同學,放棄李小要圓小 ...

謝謝!我星期一回校查詢。

複式洋房

paulinelam1014 發表於 17-10-21 12:45
兩間都收咗仔仔,想請教下大家點揀? 屋企近同遠唔係考慮因素,因為都要轉三房,所以會搬。謝謝各位意見
...

幾時要決定架?

複式洋房

yl_angry_mama 發表於 17-10-22 08:35
幾時要決定架?

如果唔要李小,我會唔註冊,盡早放位比各位,唔想hold 到9月開學先

大宅

回覆樓主:

二間都係好學校, 始終每個家長想法不同,我地只能分享下自己想法
去年我選擇了圓小放棄李小,係因為讀直資想英文好,圓小英文資源好net teacher多,英文堂一定有net teacher, 李小就唔係net teacher教只係英文用外國教材
升中圓小透明度高,每年在進步,李小就只列出中學名冇人數,好難掌握佢升中成績
所以選擇了一間英文好,又覺得佢係進步中的小學,而家我小朋友返學開心,很喜歡學校嘅老師,活動教學好適合我小朋友,十分感恩可以入讀圓小
聽其它人講李小課程比較全面,圓小就比較注重學術,係香港讀書學術成績係不可缺少,都要取得平衡

複式洋房

bobo_2014 發表於 17-10-22 17:00
二間都係好學校, 始終每個家長想法不同,我地只能分享下自己想法
去年我選擇了圓小放棄李小,係因為讀直資 ...

謝謝妳的意見,我也想小朋友讀得開心。畢竟冇咗求知慾,對佢將來學習係好有影響

別墅

回覆樓主

可以分享2間面試內容

複式洋房

littlepokwan 發表於 17-10-22 21:42
可以分享2間面試內容

其實我都唔知面試有咩內容,因為亞仔咩都話唔知同唔記得

別墅

paulinelam1014 發表於 17-10-22 23:51
其實我都唔知面試有咩內容,因為亞仔咩都話唔知同唔記得

平時怎樣訓練?上面試班?想參考一下平時怎樣培訓,謝分享

複式洋房

littlepokwan 發表於 17-10-22 23:53
平時怎樣訓練?上面試班?想參考一下平時怎樣培訓,謝分享

其實我冇特別去訓練,不過佢好細個已經好鍾意睇書

男爵府

回覆樓主

我小朋友高小,好似前面講一樣,無功課壓力,可以睇書和玩自己興趣時間有很多。學校亦提供好多機會比學生,各種課外活動也有,仲請專科教練來教,所以小朋友可以盡情發揮自己的潛能。
我朋友的小孩讀李小,佢覺得圓小英文比較好。

複式洋房

bbeasy25 發表於 17-10-23 08:51
我小朋友高小,好似前面講一樣,無功課壓力,可以睇書和玩自己興趣時間有很多。學校亦提供好多機會比學生, ...

謝謝妳的意見

別墅

回覆樓主:

我小朋友都係兩間都收咗,想問下:小朋友係文靜思考型,不喜歡表現自己(e.g上堂唔肯舉手,因唔鐘意做焦點),讀圓玄會吃力嗎?

別墅

上年我為小朋友選了圓玄, 放棄了註冊李宗德, 因喜歡圓玄英文較強。
我小朋友個人較內歛, 唔會主動舉手發表意見, 但這兩個月佢返學好開心, 上堂同功課都應付自如, 鐘意返學。

男爵府

bubemama 發表於 17-10-23 09:59
我小朋友都係兩間都收咗,想問下:小朋友係文靜思考型,不喜歡表現自己(e.g上堂唔肯舉手,因唔鐘意做焦點) ...

我小朋友性格都類似,呢幾年性格開朗左好多。圓玄教注重團隊合作。小朋友之間團隊榮譽感強,比如分組計分法,比如誰答到問題或是成組一起完成某項任務可以為全組加分,累計到一定分數,全組都會有奬勵。我仔讀左幾年,老師少用舉手參與答問法,全班32個人有32個號,通常老師抽學號答問的。

大宅

xiaohua2001 發表於 17-10-23 10:43

我小朋友性格都類似,呢幾年性格開朗左好多。圓玄教注 ...

我仔仔都吾係主動型,多人就會怕醜,但我覺得佢好適合讀圓玄,老師教既方法令到佢好投入,吾會緊張!
仔仔都好鍾意學校上堂用分組比賽既方法去鼓勵佢地參與,令佢地更投入

洋房

回覆 bobo_2014 的帖子

請問屯門圓玄小學考試是否沒有排全級名次?

首頁

尾頁

跳至