跳至

首頁

尾頁

別墅

各位Jm
想請教:過咗12月,K1面試期完咗
以往會唔會有N班位褪返出嚟?
或者知唔知如果依家想讀n, 大埔有無選擇?

我嘅情況係.......(頗長)
在職爸媽
女女兩歲多,無報n班
女女出生後一直由菲姐姐照料,婆婆就喺我返工時,特登黎我屋企幫姐姐照顧個女(因為婆婆唔放心只有姐姐)
但近月妹妹搬返嚟同婆婆住
妹妹有個女女同我女女相差半年
所以就將女女帶去婆婆度,由婆婆同妹妹一同照顧兩個bb
佢地經常一齊玩但又經常爭嘢打交
我知道係好平常
但我同婆婆及妹妹管教方式完全唔同
以往婆婆都會跟我嘅方式去管教
但依家同妹妹同住,就變咗用妹妹嘅方式,咩都遷就同滿足bb
一爭嘢就買兩份一式一樣
令到兩個bb都好霸道,想得到某樣嘢就發脾氣黎換取
發脾氣無理取鬧時仲覺得好可愛,笑住咁話唔好咁樣,令到bb變本加厲

近期因哩事件同婆婆有爭執
婆婆幫我照顧個女咁耐真係唔容易,而且我無可能改變到佢管教方式
我唔想因為咁樣影響到我同佢嘅關係
所以想比女女讀n班或上興趣班
如果唔係,菲姐姐一日至少比佢睇5,6個鐘youtube或電視

其實我最想就係等個女有啲活動,唔好咁悶,唔想佢睇慣電視
無意催谷佢任何學術

非常苦惱!唔知各位有冇意見

大宅

回覆樓主

英藝多數有位,逢報必收咁滯

大宅

回覆樓主

逐間打電話去問一問,私校一般都會有位嘅。

男爵府

減齡達人勳章

piysrm2012 發表於 17-10-25 23:58
各位Jm
想請教:過咗12月,K1面試期完咗
以往會唔會有N班位褪返出嚟?

綠茵多數有位 ,但就好貴,6千幾一個月仲要返半日,想報就報c校,但婆婆咁樣只會令囡囡越大越難教,睇你取捨。

別墅

N班你可考慮我小朋友那間學校:開心果,地點在運頭塘,活動教學,不催谷任何學術。N班不用面試的。

大宅

英藝啦,佢哋基本上長期有位,佢哋有全日,半日,不過要讀全日或上午就可能會難啲,但都有機會,下午就正常會有位

別墅

回覆樓主

培亮下午應該有位,私校中又平d, $3900半日

別墅

cj.mama 發表於 17-10-29 14:00
培亮下午應該有位,私校中又平d, $3900半日

Thanks jm

複式洋房

5個鐘頭youtube太可怕了....
讀緊培亮唔錯,起碼有個地方學習群體相處(好過做小霸王)。

子爵府

回覆樓主:

或者你可以考慮playgroup
印象中,安基司playgroup 都易有位,一個星期返幾日/另外大埔墟有間好似叫cpda 都多媽媽推介

別墅

little_monkey 發表於 17-11-1 08:35
或者你可以考慮playgroup
印象中,安基司playgroup 都易有位,一個星期返幾日/另外大埔墟有間好似叫cpda ...

安基司得滌濤山果間有playgroup

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

try to call greenfield

首頁

尾頁

跳至