自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

宣明會助養

無國界捐錢

男爵府

老公捐宣明會助養小朋友,我就捐奧比斯。

子爵府

回覆 胃食媽咪 的帖子

我助養保良局小朋友10幾20年

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

捐俾一個基督教組織,助養內地孤兒,之前係助學的,隨着內地設立12年免費教育,哩個組織就停止咗助學,我就改為助養內地孤兒,組織一直有跟進孤兒情況,有啲區份佢哋跟唔到,就會通知助養人佢哋放棄該區嘅資助,感覺佢哋係有跟進。

大宅

胃食媽咪 發表於 17-10-26 08:02
但係咪會要求你at least要助養幾多年?
我希望係我有能力既時候幫到就幫到底
係驚萬一自己有財政困難時, ...

jm. 如果你唔知自己遲啲會唔會唔養就唔好助養了。因為個小朋友會因為你放棄助養而要重新排過。好慘

當年我讀完書就助養一個女孩 後來我冇錢唔再助養,後來人地話果位小朋友失去我助養要重新輪候,我真係內疚到到不得了

而呢個助養緊都係宣明會,由佢細細個到依家少年了。

水晶宮

胃食媽咪 發表於 17-10-26 02:56
其實助養兒童,有冇邊一間會比較好?
或者捐錢到機構,邊間會較好?因為唔想啲錢捐左出去,最後 ...

我捐俾宣明會、係非洲女童、落後地方女比男更慘。

水晶宮

胃食媽咪 發表於 17-10-26 08:05
請問係要親身去到機構到辦理同查詢?

上網就得、最低係二百幾一個月。

大宅

luckybaby2011 發表於 17-10-26 13:20
我捐俾宣明會、係非洲女童、落後地方女比男更慘。

我岩岩打電話登記左,選擇助養左肯尼亞女仔。唔該哂你

大宅

lukelukeu 發表於 17-10-26 13:14
jm. 如果你唔知自己遲啲會唔會唔養就唔好助養了。因為個小朋友會因為你放棄助養而要重新排過。好慘

當年 ...

其實我係有心助養的,希望係我有能力之下。我當自己買左件衫,少左消費娛樂其實唔大問題。
不過自己都想了解多啲,因為今日唔知聽日事,作定最壞打算。

水晶宮

我有捐去我在宣明會、無國界、奧比斯、人權協會等,
一個月大概用1、2千

公爵府

胃食媽咪 發表於 17-10-26 08:02
但係咪會要求你at least要助養幾多年?
我希望係我有能力既時候幫到就幫到底
係驚萬一自己有財政困難時, ...

無時限,我捐之前問過如果幫唔到可打電話/e mail通知想幾時開始取消。

水晶宮

回覆 胃食媽咪 的帖子

之前十年都係宣明會, 但係到發現有保良X可以捐可以見, 之後我CUT咗宣明會keep保良X

公爵府

lukelukeu 發表於 17-10-26 13:14

當年 ...

我估jm都係作最壞打算

我有時都會有動搖唔想捐,但一想到人地有排等下一個捐助人,就取消左呢個想法

男爵府

sunshine0613 發表於 17-10-26 08:12
我現在捐以下:
1)紅十字會,指定心血基金(心癌)
2)無國界醫生

咁真係會好失望!

瑪瑙宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

宣明會助養
唔知助養到佢好似18歲...出身做野...就可以停止助養..又或者再助養第二個落去~

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我捐緊:

1. 世界宣明會
2. 奧比斯
3. 香港兒童癌病基金
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

宣明会助养

伯爵府

2018復活節勳章

dasy 發表於 17-10-26 16:57
宣明會助養
唔知助養到佢好似18歲...出身做野...就可以停止助養..又或者再助養第二個落去~ ...

正確

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆樓主

宣明會
奧比斯

侯爵府

回覆樓主

宣明會助養兒童

首頁

尾頁

跳至