自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有咩方法? e-banking/ atm都唔得?
有冇上限?

珍珠宮

atm唔得

大宅

回覆樓主:

ebanking得

水晶宮

我係寫支票

男爵府

回覆 Jasslot 的帖子

以我所知:
ATM: 唔得

chats / cheque 可以

禁止訪問

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Jasslot 發表於 17-10-26 10:05
有咩方法? e-banking/ atm都唔得?
有冇上限?
E-BANKING 唔同銀行轉賬, 要收BANK CHARGES。我會用E CHEQUE, 但我通常係自己戶口過自己戶口, 所以都冇問題, 好快。
但如果你係過俾人, 就要問下對方收唔收E CHEQUE, 因有些人唔會用E-BANKING/ 唔識入電子支票。

Childhood is journey, not a race.

大宅

是是但但 發表於 17-10-26 10:45
E-BANKING 唔同銀行轉賬, 要收BANK CHARGES。我會用E CHEQUE, 但我通常係自己戶口過自己戶口, 所以都冇問題 ...
請問E-CHECK係乜黎?HANG SENG/HSBC 出要申請嗎?BOC收E-CHECK又有冇手續費/ 要預先申請.
THANKS!!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Jasslot 發表於 17-10-26 11:30
請問E-CHECK係乜黎?HANG SENG/HSBC 出要申請嗎?BOC收E-CHECK又有冇手續費/ 要預先申請.
THANKS!!
...
E CHEQUE 係電子支票, 其實同普通支票一樣, 有支票戶口同E-BANKING 都應該有。全部都唔會收費。
上銀行個網, 揀電子支票, 打收票人名稱, 金額, 之後SAVE 做PDF. 檔。
之後將PDF FILE EMAIL 俾對方, 對方同樣上返E-BANKING, SAVE 返個PDF 檔就可以了。
同普通支票沒兩樣, 但就方便俾到對方囉, EMAIL 就快好多, 唔洗寄, 又唔洗自己拎去銀行入/ 入票機入。
但一樣跟返支票存入時間, 今日入, 第2日3-4點先收到咁。(要睇返銀行截票時間)
Childhood is journey, not a race.

男爵府

回覆樓主

試過hsbc去中銀,ebanking做,free

大宅

是是但但 發表於 17-10-26 11:35
E CHEQUE 係電子支票, 其實同普通支票一樣, 有支票戶口同E-BANKING 都應該有。全部都唔會收費。
上銀行個網 ...
唔該晒﹗會試下﹗

大宅

chowcc11 發表於 17-10-26 11:36
試過hsbc去中銀,ebanking做,free
你係咪特別戶口?以我認知係唔得/要收費

大宅

回覆樓主:

hsbc而家可以free 過戶去中銀呀
好似叫電子轉賬,定係叫特快轉賬?唔肯定,但一定係寫住waive手續費架
ebanking ah

男爵府

Jasslot 發表於 17-10-26 11:39

應該係普通戶口黎,但我見佢係有兩隻,有隻快d過數係要收錢的

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Jasslot 發表於 17-10-26 11:39
HSBC 可以 e-banking 轉帳去其他銀行 (e.g. BOC),但要先登記收款戶口,大約一/兩日後就可以用。你轉帳時會顯示已經登記左既戶口,點選你要轉帳戶口就得,免費。

水晶宮

回覆樓主

E transfer,免費,快靚正
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

別墅

今年2月開始, 大部份銀行網上理財可以免手續費做跨行轉賬. 但留意, 一般都有分特快服務 同一般服務, 分別在於處理轉賬的時間. 如特快服務仍然要收費. 而一般服務會於第二日收到錢, 可以問返個別銀行.我已用過好多次HSBC / HS / SC 轉錢去中銀, 都冇收費.
提提你, 網上理財做轉賬交易時, 要先登記對方賬戶. 有D銀行要於登記賬戶後一日才可以做轉賬交易.

是是但但    發表於 17-10-26 12:10

男爵府

回覆樓主

用payme

伯爵府

我想借位問下, 如果我中銀只有儲蓄戶口, 沒有支票戶口, 要轉錢去 HSBC/Hang Seng, 想用大家講既 E cheque, 我係咪要在中銀開個支票戶口先呢?

複式洋房

用payme

首頁

尾頁

跳至