跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係有香港同澳門證嘅媽媽,頭20w我都一直澳門產檢,屋企人想我香港政府醫院生,
有無媽媽一樣會兩邊同時產檢嗎?還是等到36w先返香港等生?疑問幾多w要係香港排左期先可以政府醫院生?

別墅

Sycabito0530 發表於 17-10-26 18:14
我係有香港同澳門證嘅媽媽,頭20w我都一直澳門產檢,屋企人想我香港政府醫院生,
有無媽媽一樣會兩邊同時產 ...

聽聞半年前要在政府醫院 登記先

大宅

Sycabito0530 發表於 17-10-26 18:14
有無媽媽一樣會兩邊同時產 ...

岩岩生完...same case
其實幾多week去約應該都冇問題既,不過緊係愈早愈好啦,方便轉介去香港健康院做產檢
1. 其實兩地產檢差不多,somehow我覺得澳門做得詳細d, eg 飲糖水同結構係全包免費,但香港只有高危類先包。所以冇咩必要都吾洗兩地去齊,成日坐船好辛苦嫁,我果時23w先過返hk安胎,大檢先返澳門
2. 如果講私家產檢,香港係平d同專業d, 如身體許可,大檢可來hk做, eg t21,結構
3. 你起澳門轉香港時,可叫鏡湖俾返曬record你,來到香港健康院佢會跟返,但最搞笑係鏡湖出中文,香港醫生睇吾明,要搞左一輪,同埋補抽血,因為澳門血檢好似冇驗德國麻疹
4. 第一次起香港醫院登記加檢查後,之後佢就會叫你去健康院做產檢,直到生之前36w左右, 健康院會俾返record你跟身,方便你隨時入院,所以你都吾好太遲登記香港醫院,費時冇記錄

複式洋房

kunn 發表於 17-10-28 01:38
岩岩生完...same case
其實幾多week去約應該都冇問題既,不過緊係愈早愈好啦,方便轉介去香港健康院做產檢 ...

謝謝好詳盡嘅解釋,不過我係澳門一直係衞生中心產檢,依家已經18w,我仲未係香港排期。
如果唔係大檢,澳門普通產檢見醫生係未可以唔去?

大宅

Sycabito0530 發表於 17-10-28 17:25
謝謝好詳盡嘅解釋,不過我係澳門一直係衞生中心產檢,依家已經18w,我仲未係香港排期。
如果唔係大檢,澳 ...

例行產檢其實都係保障媽媽同bb,最好都去啦

大宅

香港身份証無限定要幾多WEEK , 但如果36WEEK 先去就會太危險
因為香港醫院無您產檢有關紀錄, 令到如果生產過中有問題, 就要花一時間驗來驗去,

所以預早佢去排香港期好,
到時會有一張卡俾您, 張卡會有寫您係咩血形, 有無乙形肝炎/通過ASID 的測試之類

TUCHWOOD, 有咩問題, 可以拎著張卡即時入醫院產科, 無論對於媽媽您, 定BB 都會有保障。

首頁

尾頁

跳至