九龍城買肥牛

Giant
|
請問幫襯 "新興X記" 定 "李X記" 好D?
VickiC
|
Giant 發表於 17-10-27 11:44

李輝記正呀
人都巔
|
VickiC 發表於 17-10-27 11:55
李輝記正呀
李輝記近邊到呀?
我而家買來買去都係幫襯街尾 (近賈丙達督道) 有塊紅布果間手切肥牛.
VickiC
|
人都巔 發表於 17-10-27 11:58
李輝記近邊到呀?
我而家買來買去都係幫襯街尾 (近賈丙達督道) 有塊紅布果間手切肥牛.
...

街市上1層
我鍾意佢買頸脊有唔同價錢揀
我自己打邊邊買開1同3 ,價錢普通已經好好正
Giant
|
人都巔 發表於 17-10-27 11:58
李輝記近邊到呀?
...

李輝記響九龍地街市內。
妳幫襯嗰間係咪衙前塱道文記呀?
Giant
|
VickiC 發表於 17-10-27 12:01
街市上1層
我鍾意佢買頸脊有唔同價錢揀
我自己打邊邊買開1同3 ,價錢普通已經好好正

1同3,即係咩?
blackberry
|
李輝記
VickiC
|
Giant 發表於 17-10-27 12:02
1同3,即係咩?

佢分4定5個價錢咁
1係最平,好似$160/斤,如此類推
有價錢表放喺度㗎
Chloe-cyrus
|
VickiC 發表於 17-10-27 12:07
佢分4定5個價錢咁
有價錢表放喺度㗎

唔同價錢唔同部位?
Giant
|
VickiC 發表於 17-10-27 12:07
佢分4定5個價錢咁
有價錢表放喺度㗎

明白,咁我買中價算啦喇
問多句:牛頸脊係咪比一般肥牛更香牛味呢?牛打邊邊又如何?
VickiC
|
Chloe-cyrus 發表於 17-10-27 12:10
唔同價錢唔同部位?

我記得全部1-4定1-5都係頸脊,越貴越多雪花咁
Teletrend
|
Giant 發表於 17-10-27 11:44
輝係鮮味d,我買no2

文記又真係好抵食,我每次買$5xx

我見樓主前日問九龍域手打丸,街市中間好多人排隊的豆腐鋪有,但唔知好唔好食
VickiC
|
Giant 發表於 17-10-27 12:13
明白,咁我買中價算啦喇
問多句:牛頸脊係咪比一般肥牛更香牛味呢?牛打邊邊又如何?
...

唔好意c,我唔係好識。我本身唔識煮飯,所以唔識分(emoji)
朋友話佢D肉丸都ok,不過我只係鍾意頸脊
BBmaruko
|
我食開新興文記
Giant
|
Teletrend 發表於 17-10-27 12:17
輝係鮮味d,我買no2

妳咁都認得我,可能我太為食
一陣lunch順便走去睇吓,有冇檔名呀?定見有人排隊就係喇?
Teletrend
|
Giant 發表於 17-10-27 12:33
妳咁都認得我,可能我太為食
一陣lunch順便走去睇吓,有冇檔名呀?定見有人排隊就係喇?
...
唔知名,總知唔係海鮮果邊,自動電梯之後,在街市中間,好易找到,因為多人排隊
人都巔
|
Giant 發表於 17-10-27 12:01
李輝記響九龍地街市內。
妳幫襯嗰間係咪衙前塱道文記呀?
幫親開應該就係新興文記喇~
一到打邊邊高峰期就要排長龍, 試過排30~45分鐘.....

試過去大成街市幫襯其中一檔都多人排既牛肉台, 雖然平DD, 但口感始終唔夠文記好.

我要試下李輝記先得.

bik1229
|
人都巔 發表於 17-10-27 12:55
幫親開應該就係新興文記喇~
一到打邊邊高峰期就要排長龍, 試過排30~45分鐘.....

大成檔牛肉,老闆先撕得靚,佢些伙計片到好厚,唔掂。
人都巔
|
bik1229 發表於 17-10-27 13:03
大成檔牛肉,老闆先撕得靚,佢些伙計片到好厚,唔掂。
係呀, 有時好厚, 覺得好難咬.

Giant
|
Teletrend 發表於 17-10-27 12:17
輝係鮮味d,我買no2

頭先lunch去咗文記 (下次試李輝記),老闆好好人啊! 我買一磅,再問聽聞有隻牛白肉好好味,佢指住舊白色嘅物體話呢舊就係,可能佢見我望住舊嘅表情驚訝啦,佢笑住話唔係肥膏嚟架,係軟骨,爽架! 我話我想試吓,不過買得好少,半磅賣唔賣? 點知佢話我打邊爐,$20就夠架喇,有碟肥牛唔駛買咁多。店舖一向只會嫌客人買得少,好少有人咁老實,抵讚!! 佢仲好細心,將兩碟牛肉用報紙包起再放人袋,我估作用係以防天氣熱令肉快變壞及有倒汗水,真係貼心服務!!

另外,響街市行咗幾檔豆腐檔,可能未到繁忙時間啦,唔見有任何人排隊,因趕時間返公司,冇續檔問,而且又買咗炸魚皮同台灣枝竹,夠喇,下次先買。