自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主

我行半blw, 好成功!食糊仔嗰陣已經係先餵一半,另一半俾佢自己食,到後少少俾佢自己揸菜/雞脾食。差唔到一歲先完全放手,俾佢自由發展,佢未夠歲半識揸匙更,未夠2歲已經識揸筷子,仲要食得好乾淨。其實唔需要在意佢會唔會成功,你放手俾佢試幾個月,忍耐一下要周圍大清潔,再睇成效決定!享受佢成長嘅過程,唔洗俾太大壓力自己!因為都好睇小朋友個性

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

小金名 發表於 17-11-21 23:10
食野都要鬥快鬥勁 自己細個邊有呢支歌仔興⋯ 而家做呀媽真大壓力

港媽乜都愛鬥快

用戶要求終止服務

回覆樓主

我由半歲,試到依家就嚟兩歲都唔成功

子爵府

回覆樓主:

是但啦bb肯食同食得開心就得
自己食野基本自理能力遲早會識,遲d識又有咩所謂,食野都咁大壓力bb點會開心?

太多媽媽比壓力自己,想bb行blw做唔到覺得失敗咁大件事?
要知道bb雖細,但bb係一個獨立個體,bb唔會永遠照媽媽所想去做。blw唔係唯一方法,放鬆d~~~今餐食得少,bb下餐自然識食返多d野,再唔係就轉下口味睇下bb鍾意食咩。媽媽有壓力直接影響bb,bb可能唔識表達但絕對感受到媽媽情緒,餐餐食到打扙咁喊晒仲慘

大宅

香蕉宝宝 發表於 17-11-21 23:42
我行半blw, 好成功!食糊仔嗰陣已經係先餵一半,另一半俾佢自己食,到後少少俾佢自己揸菜/雞脾食。差唔到一 ...

想知道點餵一半,另一半比佢自己食?

我大仔係傳統餵食。
妹妹就6個月大,研究緊可唔可以半blw,蔬菜finger food自己食,粥就餵

男爵府

回覆樓主

如果好快就餵晒碗粥比我就唔行blw la
我女8個月前都係3個字內食碗半糊粥
跟著8個月後唔食糊粥
咁就試下比佢自己食下通粉拎下菜食拎下雞脾雞翼
有時佢一路食冇咩心機我又餵下佢咁
我覺得冇絕對既 兩者可以同時進行架
同埋個bb本身鐘意食野會易行啲
唔鐘意食既整到點靚佢都唔會食
但認同blw係訓練到小肌肉同等佢感受下唔同食物既質感
同埋練下佢地唔好怕掂唔同既野

珍珠宮

Ytfc 發表於 17-11-21 20:04
我覺得肯食就得,唔使一定blw, fb個blw group 我覺得有啲人走火入魔咁,好鬼執著,搞到blw唔到嘅媽媽又好低 ...

咪好似餵人奶咁。。。

首頁

尾頁

跳至