跳至

首頁

尾頁

大宅

來到澳洲,發覺離開city之外,是一個個的small town,每個small town都好少華人,房價比city平好多,但買食的,我指是我地香港人或華人食的野都好難買得到。唔通每次要渣車開幾個鐘去city買?再買個大雪櫃存放?city和繁係華人聚居的地方房價太貴了。

洋房

我就去sunny bank 買,久唔久去一次,盡量一次過買曬所需嘅野

大宅

Lattle22 發表於 17-10-28 20:40
我就去sunny bank 買,久唔久去一次,盡量一次過買曬所需嘅野

你住邊面?每次去sunny bank渣車要幾耐啊?

洋房

回覆 qc1220 的帖子

我住Brisbane,Annerley,揸車去sunnybank 都唔遠,15-20 分鐘左右

大宅

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主

一般supermarket 都會有少量煮中國菜嘅材料同調味賣,如果要多選擇,通常都要去華人聚居嘅地方

複式洋房

放棄中餐,轉食西餐(emoji)

大宅

william528 發表於 17-10-29 21:15
放棄中餐,轉食西餐(emoji)

我都忍左口好耐架啦,依度d中餐硬係覺得差梗d。出街食又貴,一個餐都10幾,20澳幣。唯有等返香港時才大食一餐。你地係咪都係咁?

複式洋房

qc1220 發表於 17-10-30 06:32
我都忍左口好耐架啦,依度d中餐硬係覺得差梗d。出街食又貴,一個餐都10幾,20澳幣。唯有等返香港時才大食 ...

係呀。買野煮中餐又煩,我完全放棄左煮中菜,係久唔久煮下d簡單既蕃茄炒蛋,薯仔蚊雞,炒下菜就算。每年番香港大吃大喝,仲要去埋台灣/日本/東南亞(去幾日)吃番夠本。

大宅

william528 發表於 17-10-30 06:43
係呀。買野煮中餐又煩,我完全放棄左煮中菜,係久唔久煮下d簡單既蕃茄炒蛋,薯仔蚊雞,炒下菜就算。每年番 ...

哈哈,我而家都係咁。而家住系悉尼算好d,間唔中買d湯料煲下湯。我鍾意食魚,依度d魚大多數都係死的,d品種又唔好食。我都有整下d簡單日本菜,因之前都在日本生活過,口痕就自己整黎食。仲有依度d刺身,壽司來來去去得果2款。。 好掛住香港同日本d野食。不過遲d都唸住搬了,悉尼物價太貴。

伯爵府

qc1220 發表於 17-10-30 06:32
我都忍左口好耐架啦,依度d中餐硬係覺得差梗d。出街食又貴,一個餐都10幾,20澳幣。唯有等返香港時才大食 ...

我初時都係掛住家鄉菜掛到想死,後來我開始自己學煮,而家已經一身好功夫,大部分廣東家常菜我都整得可以,我住 brisbane,家與 downtown 不遠所以買材料都方便,愈煮得多就會愈好食,我已經唔會再因爲食物而思鄉,感覺好好多

唯一係我好想飲桑寄生蓮子茶但買唔到料
優悠在澳洲

男爵府

畀面勳章

jump.jump 發表於 17-10-31 08:55
我初時都係掛住家鄉菜掛到想死,後來我開始自己學煮,而家已經一身好功夫,大部分廣東家常菜我都整得可以 ...

去中醫館買一盒桑寄生
好平,幾蚊就有。

自己煲
好簡單

大宅

jump.jump 發表於 17-10-31 08:55
我初時都係掛住家鄉菜掛到想死,後來我開始自己學煮,而家已經一身好功夫,大部分廣東家常菜我都整得可以 ...

自己買書學嗎?但調味料澳洲未必有咁多。我都要學了睇黎。

複式洋房

qc1220 發表於 17-10-31 10:12

Chatswood 新人人超市D調味料好齊wow, 你如果住北區可以去睇下

伯爵府

jelly208 發表於 17-10-31 09:19
去中醫館買一盒桑寄生
好平,幾蚊就有。

我去問下北京同仁堂先,感謝
優悠在澳洲

伯爵府

qc1220 發表於 17-10-31 10:12

我上網睇食譜多,有個叫 christina / christine 既女士都係住 brisbane,寫既食譜幾好跟,大家買到既料又會同季節,非常實用
優悠在澳洲

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

qc1220 發表於 17-10-28 17:51
來到澳洲,發覺離開city之外,是一個個的small town,每個small town都好少華人,房價比city平好多,但買食 ...

我做法係:
- 轉食西餐;
- 自己將就下, 買類似材料, 自己都要適應.
- 有機會去中國超巿時掃多d 貨

我朋友仲會去d 其他國籍人士開既超巿搵材料.

而家網店咁流行, 你有冇留意d 網店?

大宅

bosch 發表於 17-11-1 05:22
我做法係:
- 轉食西餐;
- 自己將就下, 買類似材料, 自己都要適應.

我有上網搵過睇下有無d送貨上門的。但搵唔到,見到日本野多。

大宅

jump.jump 發表於 17-10-31 20:04
我上網睇食譜多,有個叫 christina / christine 既女士都係住 brisbane,寫既食譜幾好跟,大家買到既料又 ...

fb嗎?我上網搵下先。

複式洋房

jump.jump 發表於 17-10-31 20:04
我上網睇食譜多,有個叫 christina / christine 既女士都係住 brisbane,寫既食譜幾好跟,大家買到既料又 ...

係咪佢
http://www.christinesrecipes.com/?m=1

伯爵府

qc1220 發表於 17-10-28 17:51
來到澳洲,發覺離開city之外,是一個個的small town,每個small town都好少華人,房價比city平好多,但買食 ...

WWS已有豆制品。
至於其他醬料乾貨。 一次可買多d.

我十包十包咁買。唔洗煩。

首頁

尾頁

跳至