跳至

首頁

尾頁

伯爵府

qc1220 發表於 17-10-28 17:51
來到澳洲,發覺離開city之外,是一個個的small town,每個small town都好少華人,房價比city平好多,但買食 ...

WWS已有豆制品。
至於其他醬料乾貨。 一次可買多d.

我十包十包咁買。唔洗煩。

伯爵府

Lower_Primary 發表於 17-11-8 07:06
所以我唔明來旅行既人成日話 Syd 好多海鮮,又新鮮又平 除非去 fish market,其他區真係麻麻。 ...

如果只係食生蠔和刺身,唔洗fish market都就係真係平和新鮮。

但呢d唔可以做餸。係去旅行和開party才食。

伯爵府

jump.jump 發表於 17-10-31 08:55
我初時都係掛住家鄉菜掛到想死,後來我開始自己學煮,而家已經一身好功夫,大部分廣東家常菜我都整得可以 ...

你都勁,需則我都識煮幾味,但一想起要咁大工程煮才有得食,一個月煮一次都頂唔順。
最後,一個星期幾餐都係簡單碟頭飯或單餸車仔面。

伯爵府

pat_kylie 發表於 17-12-3 14:21
除左自煮真係無計. 出街食一來貴, 二來除左 Fish & Chips, hungry Jack, KFC , pizza, Super Sandwich, Cha ...

真係要谷住自己煮。有時自己煮過出前一丁加條菜,都好過出街食。 出街食最大甜頭係唔洗煮和洗。 唔係出面的食物好食。

係呢度,買嘢食的地方不少,但啱食的嘢不多,你數咁多嘢真係冇樣啱。 聽到都唔想食。超市係大,但9成的嘢係唔會買的。

出街最多食吓韓燒,牛肉粉,中餐小菜晚飯或炒粉面飯。 再唔係就迴轉壽司,buffet.

但食來食去都係嗰幾間餐廳,更好食都頂唔順。

伯爵府

airforce1 發表於 17-12-3 23:08
係,果d快餐聽到都唔想食,來來去去都係個十零間。 唔係Eastwood,就hurstville burwood.asfield. 不過bur ...

切肉機是淘寶?有冇link? 切火鍋或韓燒的?

炒餸機又係點?入得洗碗機嗎?

伯爵府

ilovemytwins 發表於 18-1-16 21:53
點解去超市會無野買?你係咪完全食唔慣外國野?

cheese, yogurt, 腸,叮叮食物,甜品,蛋糕 cold cut,西色面包,taco, can soup, cup soup嗰d都冇買。
已大半間超市嘢唔會買。

我通常只買方包,奶,扒,米,水果, 菜,果汁,campbell湯,意粉料,清潔用品。

伯爵府

ilovemytwins 發表於 18-1-17 11:37
哦,咁到未至於9成野唔會買,嚇得我。

頭一年都會有新嘢買來試。 Lia 得幾次嘢之後, 現在一成的貨品都買唔倒。

伯爵府

pat_kylie 發表於 18-1-19 16:36
叮叮都唔平呀, COLE 個D 成6-7蚊一個, 一個大男人食兩個先夠.

如果好似香港咁日日出街食, 你搵年薪10萬都 ...

醃好的雞,通常都唔好味的。 叮叮嗰d直頭食一次,冇下次。 我覺得食個杯麵重好d.

冇辦法,呢度都係自己煮好。

伯爵府

baby_alpaca 發表於 18-1-30 14:24
而且yep好咯d肉好似好梅,又吾新鮮 呢度超市買的雞我只會買free range咯d先食得落下,其他咯d似食 ...

呢度的人對食的要求好低。
我奶奶來到,買餸。 樣樣都話唔得。 彈到d菜芯話全棵都唔食得。又話d西洋菜老煲湯都唔好味。又話雞冇雞味,魚冇魚味。我回港佢特別煲西洋菜湯,再煮菜芯。蒸魚。 又真係好唔同。

我剛係香港回來,今日行woolies 直頭嗰一成嘢都唔想買。直頭唔想食。 最後買支奶,一條包就走。

伯爵府

ptm 發表於 18-1-31 22:59
今年内會來 Brisbane住.....好驚好似妳咁(emoji)
我已買了2個氣炸鍋做準備焗下雞翼,金沙骨咁……
大獲啦 ...

唔洗驚,係香港有得食好食啦。食多d才過來。過來當減肥。再唔係一年回香港幾次食嘢。

除非你係廚神,頂爺上身,十分喜愛西餐。再加上好鍾意清潔廚房,如果唔係都唔會有啖好食。

我朋友住英國,次次回去都帶幾斤菜心。澳洲連帶入口的機會都冇。

我一向以為澳洲買餸平過香港,點知今次回港発現原來香港買餸都好平,除咗牛肉之外。連朱古力,糖,金莎嗰d,我以為澳洲係超平,點知香港原來重平,又要超多choices. 怪不得我奶奶叫我乜都唔好買返去。係澳洲我覺得唯一的優勢都冇埋。好彩重有一個賣點,就係食物可能安全d..食唔死人。

水果就真係平,我要轉型食水果餐算。

我等緊退休移民返香港。

伯爵府

baby_alpaca 發表於 18-1-31 23:30
肉都算了,我系好中意食青菜咯種人,尤其菜心,無奈呢度氣候吾適合南方的青菜生長,有時摘摘下真系想成棵 ...

唔算都要算。我回來一星期,乜都唔想食,已食咗二餐出前一丁晚餐加我已覺得係上等的青骨菜心(左邊嗰隻,但都比我奶奶彈到一文不值)。右邊嗰隻菜心我真係唔想再買,洗同煮呢隻菜真係浪費時間同爐火。食到我覺得自己似隻羊咁,食緊草一樣。

中午食水果或cereal 算。 或早餐食多件蛋治頂肚。

伯爵府

amazingkitkat 發表於 18-2-2 21:15
我覺得煮越南餐又平,平時去越南浮嗰邊

除牛肉粉外有什麼可以煮?

伯爵府

airforce1 發表於 18-2-6 17:03
回覆 1mocha 的帖子

擔心你有情水病,捱得好痛苦下。eastwood走地雞好有雞味架。我地好在鐘意食牛扒,羊, ...

唔洗擔心有,係一定有,已病發但好彩好得返。

冇嘢好食重要餐餐自己煮嗰吓先金。對我呢d成世人最怕煮飯的人,簡直係折磨。我老公已對食冇乜要求都頂唔順呢度食嘢。大人就唯有食少幾餐當減肥。

最重要係唔好比慣好嘢小朋友食,一陣呢樣唔食嗰樣唔食。有時真係好難買或有時間煮佢地點的菜。有時趕時間,butter on bread 當lunch 算。我見唔少西人辻晚餐都係食個包。

伯爵府

baby_alpaca 發表於 18-2-6 15:04
當我看到你話自己系只(emoji)咯陣我笑佐 因為好有同感 我次次買右面咯種菜心翻家,我個9 ...

西生菜,最快手,唔洗點洗。再快d直頭生食。 煮都唔洗煮。

伯爵府

baby_alpaca 發表於 18-2-7 14:21
mocha你其實已經好叻啦,知道自己有呢個情緒病及早正視。不過當你為呢d問題吾開心咯陣,可以想下其實你吾 ...

我好得返都係因為有希望等我退休可以回港咋。

食都算。 西餐都叫有得食。

但你講得啱唔洗返工已經好好。,我都做過半年working mum. full time 5日 8:30 to 5:30。
我日日早上飛車返工加晚上飛車接仔。日日係條路生死時速。日日6點簡直係死線咁。沖唔少黃燈。仆到去childcare 門口。最後頂唔順唔做,辛苦都頂到,但我怕我撞車,連條命都冇埋。你住細town 冇塞車問題。

想返起係香港揸車都係心急。快得一個車位得一個。想真係快都可坐mtr.

來了syd 後,我先明白為可大家rush hour 時揸車speeding 和咁鍾意衝尾黃,尤其係右轉。差一個車位真係差好遠。大部份after school care 都關6點。我日日接仔時都見我前幾部同校家長車都揸得好急吓。

想快,都係揸車,door to door 係呢度搭公交真係等死咁。冇第二個solution.

首頁

尾頁

跳至