想試做網上生意

范莉莎
|
想試下賣網購,知唔知點去做?
我見網上有些媽媽做得好成功,我非常羨慕,究竟佢地可以點做呢?係點搜尋產品?

無知一問。
AhKaAhKa
|
我都有意想試下
J.c.baby
|
睇你想做咩,有d人鐘意自己做手工,錶呢d上網賣。有d鐘意同d公司partner賣公司野,咁就唔使擔心d貨同運輸。
HonestBun
|
我都想,邊個網好D?

superwomen1
|
范莉莎 發表於 17-11-3 13:13
我見網上有些媽媽做得好成功,我非常羨慕,究竟佢地可以點做呢?係點搜尋產 ...

網上生意我都唸過好耐,但考慮既野太多,自己無一門手藝,賣番黎轉手,又會比人牽鼻走,利潤少,又要問下自己全職定兼職,初初一定係兼,但究竟又可放幾多時間落去?宣傳亦係一個問題,一個人做定揾拍檔,拍檔同自己步伐又有無快慢?總之好多問題需要顧慮。
范莉莎
|
superwomen1 發表於 17-11-3 13:25
網上生意我都唸過好耐,但考慮既野太多,自己無一門手藝,賣番黎轉手,又會比人牽鼻走,利潤少,又要問下 ...

我都無一門手藝。仲要吸引人like及Follow,除非自己有好大吸引力或成日出post,否則會被遺忘。
sjnl43
|
我見網上有些媽媽做得好成功,我非常羨慕,究竟佢地可以點做呢?係點搜尋產 ...
咁你想賣咩
范莉莎
|
sjnl43 發表於 17-11-3 14:06
咁你想賣咩

肯定不是自己手工藝,得意家品啩!
patpat234
|
淘寶要乜有乜,又方便
依家做可以做日韓台代購,或者自家手工藝實用品。但其實都唔容易。
范莉莎
|
patpat234 發表於 17-11-3 14:27
淘寶要乜有乜,又方便
依家做可以做日韓台代購,或者自家手工藝實用品。但其實都唔容易。
...

應該大部分人識用淘寶?點解幫我買?
另做代購會否買一大堆批發貨先送尼?買價都高,因有外幣浮動?
sunnygirl
|
家陣太多網店,冇論係賣淘寶貨﹑日韓歐美代購都多不勝數,舊有嘅網店要keep 客都唔容易,新店要bulid up 都幾難,要花多d 時間

利申:我只係一個經常幫襯網店嘅客人
工程進行中
|
做緊
開始左幾個月 當兼職 ok
我不是賣淘寶
跟partner一起做
開左fans page IG Carousell
每個地方都有收到訂單 而且越來越多
有d分身不下 拉埋老公一齊幫手

傳統涼果
|
我都做緊, 代理美國牌子, 都係有FB IG, 網站set up哂, 加盟就做得
sjnl43
|
工程進行中 發表於 17-11-3 14:48
做緊
我不是賣淘寶
我識做結婚花球, 絲花擺設, 有得諗嗎
唔知點定價, 係淘寶買d 絲花返黎, 都唔平架

范莉莎
|
做緊
我不是賣淘寶

咁正。做乜嫁?可pm若不方便公開
mandy952
|

賣咩先,阿里巴巴做批發
fokfokfok0831
|
做緊
我不是賣淘寶

我都想知係做咩喎
sandymungmung
|
我都打算做,賣珍珠飾物,我自己手工做
channba31