凌月仙幼稚園面試請教?

terryng1205
|
因為新任父母,請問面試怎樣的? 凌月仙屬於好幼稚園嗎?家長應該向學校 在面試時查詢什麼?
moma1023
|
terryng1205 發表於 17-11-4 00:26
因為新任父母,請問面試怎樣的? 凌月仙屬於好幼稚園嗎?家長應該向學校 在面試時查詢什麼?
...

中西區(emoji)月仙是嗎?

以下是2年前我仔interview情況。

1) 入去interview之前要係大房等,有D圖書幫你打發時間。
2) 排隊入房,跟指示小朋友圍圈坐,媽媽坐後面,約十人一組group interview
3) 唱歌、逐個小朋友打招呼講早晨
4) 講故事,逐個小朋友出去係圖書認動物
5) 玩推波,老師推比小朋友,小朋友推返比老師
6) 坐去大枱做親子手工,之後老師會來同家長講幾句。 由於我仔表現不佳吧,兩位老師都skip了我們兩母子,我唔知佢會問咩,自己做做完手工跟大隊走。

然後就bye bye了。

大約就是這樣。
terryng1205
|
moma1023 發表於 17-11-4 00:59

請問最後結果怎樣?
moma1023
|
terryng1205 發表於 17-11-4 01:04
請問最後結果怎樣?

同家長傾兩句嗰部份,我兩母子被老師Skip左⋯⋯
你估呢?
terryng1205
|
moma1023 發表於 17-11-4 01:06
同家長傾兩句嗰部份,我兩母子被老師Skip左⋯⋯
你估呢?

請問最後入左邊間?由於我個女是 12 月 2015 細B,有啲擔心。
moma1023
|
terryng1205 發表於 17-11-4 01:10
請問最後入左邊間?由於我個女是 12 月 2015 細B,有啲擔心。

我仔都係細b,老實說細B係浚月仙真係陪跑⋯⋯ 除非係非常outstanding的小朋友。

我仔之後去左中環上學,也是細B上K1。 我只in了4間K1,但也有感不收我仔的學校確係不適合他,而收他的,相對也較適合我小朋友。 在interview過程中你自然感受到。

另外,細B有細B優勢,就是今年唔得咪下年再來囉,冇問題
terryng1205
|
moma1023 發表於 17-11-4 01:17
我仔都係細b,老實說細B係浚月仙真係陪跑⋯⋯ 除非係非常outstanding的小朋友。

我仔之後去左中環上學, ...

其實我都係咁諗呀,也有報N班。也有N班 interview
terryng1205
|
moma1023 發表於 17-11-4 00:59

好多謝你,最後我女女因不能玩而哭泣。(emoji)
Teresa
|
我細仔都係凌月仙畢業,而家已經四年級了! 凌月仙確實係一間純樸但好好嘅學校。
moma1023
|
terryng1205 發表於 17-11-4 14:18
好多謝你,最後我女女因不能玩而哭泣。(emoji)

唔緊要,仲有其他選擇。 或者今年當攞經驗,下年捲土重來
terryng1205
|
moma1023 發表於 17-11-4 22:31
唔緊要,仲有其他選擇。 或者今年當攞經驗,下年捲土重來

謝謝,請問你的仔仔什麼月份出世?
Hotszshan
|
Teresa 發表於 17-11-4 14:22
我細仔都係凌月仙畢業,而家已經四年級了! 凌月仙確實係一間純樸但好好嘅學校。
...

請問凌月仙老師有沒有耐性和愛心? 課程是否適合小朋友?有沒有外籍英文老師? 吾該