跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

回覆樓主

睇你點睇啦,如果可以就唔會入去讀囉。

子爵府

回覆樓主:

我上兩個星期去參觀過, 轉左新校長一段時間, 年青有拍力。 聽佢既學校方向都唔錯, 活動方面亦好多。
我參觀完所有南區中學, 係brand 3 學校黎講, 我覺得佢好過華富個兩間, 因為工業學校背後係慈幼院支持, 佢有好多funding allocate 落去間學校, 學生接觸既野會多o的。但另外個兩間, 我參觀完覺得真係麻麻。
如果小朋友唔叻,要選brand 3 中學, 我自己寧願選胡振中, 香工或余二。余二個校長都新左幾年, 又係幫學校改革得幾好。胡中就環境非常好,資源多。
當然, 如果係尖子, 就應該可以有更好既選擇。

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

channba31 發表於 17-11-4 16:45
個個say no,咪揀呢間

我放工一定經過呢個學校,好坦白講.呢間中學好過華富嗰兩間同余振强.呢十幾年黎,都無見到D學生一放學就抽煙呀,除領帶之類.又無人响學校門口等學生.如果俾我揀,呢間係唔錯

複式洋房

這間好似有寄宿,不過學生就麻麻地。佢收五湖四海有問題既學生。我朋友個仔上次去台灣機械人交流活動,佢話香工既學生遲大到、爆粗爆房門!呢間學校會有開放日,你都係親自望下間學校先再決定。 不過,華富個兩間好似好過香工,莊月明校舍新過培英,學生返學放學校服都整齊。而前排經過見到培英掛左banner,有講佢都有學生入科大、港大、中大咁,好似升緊band。佢個新校長都做左幾年,呢幾年都好似好積極咁搞左好多新活動俾學生
至於胡振中真係要好好考慮,聽聞入面打架食煙。

水晶宮

全部南區中學都是很一般。稍為好少少得聖心同聖公會呂明才叫英中。有能力有條件考中西區或東區更好學校。如果南區,讀書程度一般,只求品行好點,聖伯多祿啦。中學部幾年前投到塊地起新校舍,很大很新。學生咁多年,多數純品。如果女仔,寧可呢間,都不好讀區內那二間女校。成日見那些女仔穿校服四處行街。

伯爵府

回覆樓主:

我住香工附近,成績唔知,但見啲學生返放學出出入入,都冇話好壞,冇話講粗口,冇著到件校服鬼咁馬六,同冇一路行一路一叫宣嘩,孩子成績唔好冇法,但不想壞就夠。

首頁

尾頁

跳至