婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

但我真係唔想我遲d生完佢地拉埋d親戚嚟醫院探我同bb。

一路大肚到就生都冇理過我,突然姑9又唔知係悶所以搵我嚟玩定點樣。我已經講左除家人外,連朋友我都巳經婉拒嚟探我。我真係唔想又攰又擔心新手湊b時仲要應酬人。如果唔係冇得揀,其實問心連99姑9都唔想見。但我知雖然佢地冇對我好過,我都冇可能唔俾佢地嚟探bb,因為係老公家人。

不過個姑9係玩定點, 明知我點諗仲專登同哂d親戚「報喜」話就生啦,而家仲組緊團嚟「探」我同bb,佢變態定點?一來我身體一向差,開完刀都唔知幾耐復原。二來我直接講過唔想人探,除左至親。三來其實初生bb我唔想咁多陌生人唔知乜人抱佢圍住佢,我認我緊張,不過男家親戚係嗰d自私自利病左都唔會戴口罩,傳染到妳妳有事係妳問題嗰種人。

我忍唔住同左老公講,佢話明白我。不過而家我自己個心又難受,因為唔想佢夾喺中間,同埋我知姑9又會亞媽上身教訓我老公一輪。講嗰啲咩親戚要keep, 點解唔俾人嚟探,有咩咁巴閉咁...

個女人自己又唔生,俾d親戚探下。我個b都唔關佢事,由結婚到生仔我冇煩過男家,有左佢地都冇關心過我, 我都冇所謂因為我好亞Q咁諗,好過煩我。但臨生佢地一次又一次玩小動作騒擾我,想點?多意見0貢獻,我已經坦白講左我想點唔想點,點解少少尊重都唔可以?一定要搞咁多嘢?最慘係辛苦我老公夾喺中間,我唔明點解唔可以俾個大肚婆安安落落休息下等生?姑9係咪變態,99又乜都就佢話佢啱,搞到佢成個大家姐咁,乜都管。好心煩。

琥珀宮

bearbmama 發表於 17-11-5 23:16

一路大肚到就生都冇理過我,突然姑9又唔知係悶所以 ...

我生完半年後先比人上黎探b, 之前除至親外一律謝絕。其實真係唔使理其他人,自己屋企自己話事。

大宅

mandy952 發表於 17-11-5 23:24

我生完半年後先比人上黎探b, 之前除至親外一律謝絕。其實 ...

我想好似妳咁。有冇人不停鬧妳或煩妳唔俾探b?

琥珀宮

bearbmama 發表於 17-11-5 23:25
我想好似妳咁。有冇人不停鬧妳或煩妳唔俾探b?

由佢發up風,反正我係屋企佢亦唔會過黎就得。頭3個月除左去健康院,直情唔比阿b出街,我知99一定嘈過,但呢個係我媽提議,我同c6講個孫係你媽個孫亦都係我媽個孫,同埋個仔係我生一定係我話晒事,c6冇聲出。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

我真係出到聲,話生完太樣衰又要休息又要行出行入喂奶,為免待慢來賓,謝絕一切探訪(近親除外)

大宅

我生完都謝絕探訪,真係好累架坐月,唔好怕現在辛苦你老公,如果你因為男家d人整到抑鬱,你老公到時會比現在辛苦100倍

已刪除用户

回覆樓主:

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

入院生果陣,唔好俾佢地知。醫院唔係博物館,任人參觀!
不知所謂的乙陸!!!

大宅

回覆樓主

多謝大家意見,原來唔少人都係100日前唔想俾其他人探,我都一定會堅持!希望男家唔好太煩老公,但我地一定要企硬。

男爵府

我臨生前一星期至通知99我有咗
直頭係三個月後至比bb佢地見
想見咪叫c6影相whatsapp比佢地望下囉
冇分別架喎

大宅

回覆樓主

生完休息夠先講 因為你個case係你講完等如無講 你姑9話之你 實帶團黎醫院探你!
你預先講左 你生完又累又痛 你自己唔開心咋。你第一胎?生完好累好累 你最好自己堅持

大宅

Samoyed.nana 發表於 17-11-6 12:23
生完休息夠先講 因為你個case係你講完等如無講 你姑9話之你 實帶團黎醫院探你!
你預先講左 你生完又累又痛 ...

係呀第一胎,本身已經緊張。妳講得啱,又攰又痛,我一定要緊持。我已經叫左老公生完都唔好即刻講,怕左姑9夾硬嚟。

男爵府

我覺得你講明你地100日宴先一次過見,呢家流感太勁,bb太細真係唔好,我記得當時我生完,我舅父係外國返黎,入到屋都無5分鐘就走,純粹見一下,
媽媽d朋友組團黎,我都帶bb出一出黎,就入房訓覺,
99都係,我太累,無心機去招待,
基本上你禮貌出一出黎,就返入房訓覺覺

大宅

回覆樓主

我生之前直頭同老公講,若佢(老公)唔係屋企,我連6299都唔會招呼,唔想要應酬佢地(我又係開刀生)

大宅

當年我99冇問我,就係第10日叫曬所有親戚上黎,我當日全日關埋房門同個女訓覺冇出過廳。佢嘗試過叫老公抱b出去望1眼,我出埋眼淚拒絕,之後佢仲想入房搶b,我老公即刻係房門口擋住佢。佢要威要宴客我阻唔到,但我個就唔輪到佢話事,自己個囡自己保護

複式洋房

正有病

男爵府

bearbmama 發表於 17-11-6 12:40
係呀第一胎,本身已經緊張。妳講得啱,又攰又痛,我一定要緊持。我已經叫左老公生完都唔好即刻講,怕左姑9 ...

吾開門咪得囉⋯⋯門鐘都拆埋佢,等佢地入吾到屋

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我生完 b, 老公特登打電話黎,話同 6299坐緊的士黎探我。 黎到就話我,點解唔叫我其他 fd 走 chi sin 嫁, 唔黎好過黎

到返左屋企,99 同姑仔突然出現係門口禁鐘 連我 老公都唔知

我勁丙我老公,如果咁唔好黎,阻住哂
總有離別的時候

男爵府

以我經驗去醫院探好過上屋企探,因為隔離床位同姑娘實唔俾佢地嘈嘈閉,佢地又唔會留得耐!出左院返屋企,佢地一坐就5、6個鐘,問你怕未!我大b出世第4日出院,第5曰開始差不多日日都拉大隊上黎,我都冇眼睇…… 成世女最痛苦都係bb出世後果幾個月不斷應酬,諗起都打冷震,遲下我細b出世,我又要經歷多一次……

男爵府

bearbmama 發表於 17-11-6 11:42
多謝大家意見,原來唔少人都係100日前唔想俾其他人探,我都一定會堅持!希望男家唔好太煩老公,但我地一定 ...

只要你老公肯去配合
就即刻去拒絕佢哋
生完好辛苦我唔會應酬啲無謂人呀

首頁

尾頁

跳至