智力有問題應該睇咩科?

GoldBeeDuck
|
腦科,精神科?
tp-windy
|
GoldBeeDuck 發表於 17-11-6 15:08
腦科,精神科?

你講小朋友定大人?
tp-windy
|
如果係小朋友,可以去健康院時,同醫生或姑娘講,做智力檢查。如果係小學生,可以同班主任或駐校社工講,要求見教育心理學家做IQ test.
GoldBeeDuck
|
tp-windy 發表於 17-11-6 16:24
你講小朋友定大人?

大人
tp-windy
|
GoldBeeDuck 發表於 17-11-6 16:53
大人

大人好小做IQ test, 你試下問下扶康會, tel:23241678, 但呢個機構唔會免費做測試架。

crt1234
|
大人

為何要做成年人既智力測試?
身邊有人既舉動令你覺得困擾
想測試智商而尋求支援?
lam133
|
大人

你定C6或其他人呢
JoanC
|
大人智商,我諗除非你發現有好多問題,否則好難有人轉介做測試,除非你搵私家做。

如果只係純粹你覺得佢好蠢,咁應該唔成立。如去到懷疑係弱智,成長過程又好難發現唔到。而且已成年,應該已無乜支援,所以搵到做測試嘅途徑少。

定係我哋估錯,你係想証明有人係絕頂聰明?
GoldBeeDuck
|
crt1234 發表於 17-11-6 20:04
為何要做成年人既智力測試?
身邊有人既舉動令你覺得困擾
想測試智商而尋求支援?

其實我想知智障既小朋友,大個左會睇咩科
KCHK
|
GoldBeeDuck 發表於 17-11-6 21:30

是否之前是入讀特殊學校? 因為六歲做左IQ test 之後就唔會再做了, 當時評估左係咁就已經定左了
GoldBeeDuck
|
KCHK 發表於 17-11-6 21:35
是否之前是入讀特殊學校? 因為六歲做左IQ test 之後就唔會再做了, 當時評估左係咁就已經定左了
...

但唔使覆診睇住之後既發展如何?

到18歲就停?
KCHK
|
好似真係唔會再有IQ test, 無其他專科醫生的覆診嗎?例如精神科?
babyhoi
|

社會福利處

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
kakarubi
|
入左特殊學校 要再同學校提出 睇下教育局/學校會否安排
如果未入 可以起入學前的評估問下醫生/心理學家會否可以幫你起report度寫suggest review
mini_cc
|

我有2位智障的細佬,一中一輕⋯⋯⋯一個睇精神科(因為佢有過度活躍),另一個就有BB到而家都睇兒科(唔好問我點解, 我同我媽都唔明點解),佢地都超過30歲了
mini_cc
|
GoldBeeDuck 發表於 17-11-6 22:51
但唔使覆診睇住之後既發展如何?

到18歲就停?

會按照其自身的問題去睇醫生囉!唔會再就智障問題跟進,因為智力係冇辦法改變的,但會按照佢地能力睇下去工場還是展能中心
tszchungmama
|
mini_cc 發表於 18-1-25 16:43
我有2位智障的細佬,一中一輕⋯⋯⋯一個睇精神科(因為佢有過度活躍),另一個就有BB到而家都睇兒科(唔好 ...

咁睇兒科果個係睇乜嘢?智商唔使成日 check 卦, 同埋智障應該食藥冇乜幫助
mini_cc
|
tszchungmama 發表於 18-1-25 19:59
咁睇兒科果個係睇乜嘢?智商唔使成日 check 卦, 同埋智障應該食藥冇乜幫助
...

我無話有藥食呀!真係齋睇囉⋯⋯智商一世check一次咩都夠喇!我都有問「兒科」仲可以睇咩!我媽話到此一遊
反而過度活躍就有服藥食

tszchungmama
|
mini_cc 發表於 18-1-25 20:01

我無話有藥食呀!真係齋睇囉⋯⋯智商一世check一次咩都夠喇 ...

完全明白 我意思係政府醫生無叫你細佬唔使再覆診之類咩?
mini_cc
|
tszchungmama 發表於 18-1-25 21:27
完全明白 我意思係政府醫生無叫你細佬唔使再覆診之類咩?

又真係無叫唔使去!次次都叫佢一年後再覆診⋯⋯