跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有JM能分享在加拿大教琴或者學琴的經驗嗎?
加拿大考的是RCM , 制度跟香港考開ABRSM英國皇家音樂學院或許有點出入 (雖然在我們這行的立場任何音樂作品都是依照作曲家的風格去教,教法沒有太大分別), 但始終彼邦考試制度有點不同。所以想問問有沒有JM都是從事這行業,如何可以從事返這行業?

大宅

tomobaby 發表於 17-11-7 10:53
有JM能分享在加拿大教琴或者學琴的經驗嗎?

本人在香港從事教琴行業廿多年,擁有演奏級資歷,準備回到溫哥 ...

我想離題請教,我的兒子現在在香港,打算出年7月回流,但他又趕不及在明年4月在香港考8級,請問現正學習中的歌曲在溫哥華是否考同樣的歌曲呢?謝謝!

男爵府

lebelok 發表於 17-11-26 15:32
我想離題請教,我的兒子現在在香港,打算出年7月回流,但他又趕不及在明年4月在香港考8級,請問現正學習中 ...

唔同,香港一般考英國皇家或聖三一,哩邊係跟加拿大皇家。除非你搵到老師教同特登幫你報考番英國皇家/聖三一。
我曾經問過,但無再硏究。
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

大宅

GiCa 發表於 17-11-29 08:24
唔同,香港一般考英國皇家或聖三一,哩邊係跟加拿大皇家。除非你搵到老師教同特登幫你報考番英國皇家/聖三 ...

謝謝你!

大宅

回覆樓主:

我本身係香港都係教過琴,依家移左民本來都想試下教琴為生。
我了解過,香港皇家8級差不多等同RCM 9級10級。
我因為都掉低好耐,想考返過10級先出去教人,都叫知下lee 邊嘅考試情況。
我都同lee 邊琴行d人傾過,佢地話佢地都好需要老師,我見應徵老師都有requirement.佢地未必要你有RCM certificate, 但佢interview 你就會問下你點教學生,彈隻歌佢地聽,評審下你可唔可以達到佢地嘅要求。
要記得,你都要submit resume 比佢地,當然要有cover letter
如果你有keep開practice就實無問題,好似我禁又要照顧d細,同屋企,邊有時間practice呀…

複式洋房

scampylwk 發表於 17-12-5 11:52
我本身係香港都係教過琴,依家移左民本來都想試下教琴為生。
我了解過,香港皇家8級差不多等同RCM 9級10級 ...

謝謝答覆:mother:現在了解多了。thanks so much!

首頁

尾頁

跳至