親子旅遊

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

大家有冇啲唔使錢/低洗費嘅地方介紹? 分享下
每次想帶個小朋友出街街,次次都冇idea去邊好,只係會諗到去各大商場參觀佈置,抑或要洗幾百蚊嘅冒險樂圓

歡迎提供資訊

大宅

回覆樓主:

我寫先,以下資料部份係個人認為

戶外活動:坐船船,捉蟹仔,玩沙,上山路徑, 西貢 海鮮街
地點:橋咀島,西貢

適合年齡:4歳以上
$:來回船$30/人
放電時間:足夠玩足全日
開心指數:100% (5歳)
注:
1. 只有咸水洗腳
2.上山路徑要大個啲可能比較適合

室內活動:兒童遊戲室
地點:青衣西南體育館
電話:23410102(體育館職員)/27154202(游泳池職員)
$:全免
放電:玩半日
適合年齡:4-9歳
開心指數:100% (5歳)
注:
-兒童遊戲室開場時間:0900-21:45 (每節45分鐘,每節人數限30人)
(1300-1400 及 1800-1900 兩個時段會進行大清潔,會暫停開放)

男爵府

回覆樓主:

各區的康文署兒童遊戲室。沙田文化博物館

男爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 貓狗褓姆 想生BB熱投 DHA勳章 冬日勳章 趣教勳章 叻叻勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

去圖書館, 11-12月可以參觀消防局, 明愛賣物會

大宅

minipingu 發表於 17-11-8 12:30
去圖書館, 11-12月可以參觀消防局, 明愛賣物會

去圖書館可以點玩?睇書?

大宅

vnslau 發表於 17-11-8 13:15
去圖書館可以點玩?睇書?

銅鑼灣中央圖書館有玩具圖書館,預早6日book, 玩完,過隔離電腦室俾佢打機一個鐘頭,之後借圖書,再到對面維園遊樂場玩,晚上可到銅鑼灣食飯

ttccjj    發表於 19-5-3 13:19
cillia123    發表於 19-2-15 12:01
cillia123    發表於 19-2-15 12:00
wcpcelia    發表於 17-11-12 11:38

大宅

manwai11 發表於 17-11-8 13:24
銅鑼灣中央圖書館有玩具圖書館,預早6日book, 玩完,過隔離電腦室俾佢打機一個鐘頭,之後借圖書,再到對面 ...

好地方!

大宅

回覆樓主

2. 仲有尖沙咀可以去科學博物物館和歷史博物館,再到中間道遊樂場玩,玩完行下海傍,又可以去尖沙咀食飯。

3. 去沙灘玩、或者去赤柱,赤柱有兒童遊樂室、圖書館、赤柱廣場有一遊樂設施,必要時帶埋滑板車去玩。

4. 濕地公園、天水圍公園

其實有好多野玩,唔使花太多錢,若小朋友大,更可以行山。

複式洋房

vnslau 發表於 17-11-7 16:05
每次想帶個小朋友出街街,次次都冇idea去邊好,只係會諗到去各 ...

小朋友幾歲 同 住邊度?

我係全職主婦,所以先搵屋企附近地方入手,減低消費

上網睇康文署個網,會寫晒各區邊度有遊樂場(室內,外)。

仲有 "香港公共博物館" 個網,同睇下親子網,有好多小朋友活動。

我小朋友兩歲,所以去下公園,買下送,食埋野,已經夠鐘返屋企

大宅

回覆 HeyB2015 的帖子

小朋友5歲, 8歲, 11歲, 地點唔係問題 (有車), 唔想佢哋只有電視&打機&pokemon card....

大宅

上次去橋咀島捉蟹仔&玩沙, 玩得好開心, 成日問幾時再去...
有次去放風箏, 之後提都冇提過.....唉~~

複式洋房

vnslau 發表於 17-11-9 11:54
回覆 HeyB2015 的帖子

小朋友5歲, 8歲, 11歲, 地點唔係問題 (有車), 唔想佢哋只有電視&打機&pokemon card. ...

咁大個有佢地自己諗法又真係有啲頭痛

行山,九龍公園,香港動植物公園,農莊果啲,多啲野睇,應該提得起興趣吧~

希望幫到你=]

禁止訪問

大宅

大埔海濱公園, 可以放風箏, 踏單車..... 風景都不錯

大宅

回覆樓主:

行花墟, 跟住睇埋雀仔公園

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

vnslau 發表於 17-11-7 16:05
每次想帶個小朋友出街街,次次都冇idea去邊好,只係會諗到去各 ...

我會趁秋冬有太陽多去郊外行山。有些比較易行。例如荃灣城門水塘。

大宅

siufat520 發表於 17-11-10 19:04
我會趁秋冬有太陽多去郊外行山。有些比較易行。例如荃灣城門水塘。

城門水塘大概行幾耐?請問適唔適合五歲小朋友?

大宅

chris222 發表於 17-11-10 12:18
大埔海濱公園, 可以放風箏, 踏單車..... 風景都不錯

踩單車我試過,佢有佢踩,我有我追

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

vnslau 發表於 17-11-10 20:17
城門水塘大概行幾耐?請問適唔適合五歲小朋友?

圍繞1圈都要2小時架。大
全程都係平路 有機會見到馬騮仔。
又有白樺樹同湖 好靚同岩一家大細去。

上網打親子城門水塘參考下啦

大宅

siufat520 發表於 17-11-10 20:27
圍繞1圈都要2小時架。大
全程都係平路 有機會見到馬騮仔。
又有白樺樹同湖 好靚同岩一家大細去。

多謝分享

首頁
12345...7

尾頁

跳至