岩岩見到導盲犬

sandymungmung
|
在佐敦地鐵站,佢好乖,我坐在度,佢同佢主人岩落車,佢帶住主人行過來,我見到就起身,跟住佢再行多幾步帶個主人坐低

其實我平時真係好驚狗狗,但頭先見佢帶住個主人咁乖,個下未諗到驚 淨係覺得佢好乖
SWtwins
|
sandymungmung 發表於 17-11-9 18:54
在佐敦地鐵站,佢好乖,我坐在度,佢同佢主人岩落車,佢帶住主人行過來,我見到就起身,跟住佢再行多幾步帶 ...

我都响地鉄見過,好乖伏响地
wcpcelia    發表於 17-11-10 17:05
neversaynever
|
係呀佢哋真係勁乖勁可愛
tsung
|
sandymungmung 發表於 17-11-9 18:54
在佐敦地鐵站,佢好乖,我坐在度,佢同佢主人岩落車,佢帶住主人行過來,我見到就起身,跟住佢再行多幾步帶 ...

喺呀,佢哋好乖
sandymungmung
|
neversaynever 發表於 17-11-9 18:59
係呀佢哋真係勁乖勁可愛

佢真係好像導盲犬小Q咁既樣
大富翁
|
真係好可愛,但唔可以摸佢,會影響佢工作ga見到個心好溫暖
sonia2013    發表於 17-11-9 19:37
hiragana
|
佢開緊工, 唔好打擾佢
zitzai
|
hk 唔識,喺外國導盲犬好難先做到。我有朋友喺加拿大做 host family 湊隻 bb 狗,大咗就要俾番個機構做 training。點知佢太活潑,太為食,考試肥佬做唔到,而家繼續喺我朋友屋企嘆世界
金魚媽
|
我有朋友有視障,有隻導盲犬
我地成班fd鍾意還鍾意,見親都要刻意冷淡少少,等狗狗自在啲,知佢地工作認真。
ssppeert
|
好可愛
盲人既一種安慰
小金名
|
聰明狗狗⋯
|
我呀仔學校老師有幫手訓練導盲犬,日日隻狗跟埋番學上課,老師話隻狗同D學生一樣 - 上堂訓覺!
艾森
|
zitzai 發表於 17-11-9 19:35
hk 唔識,喺外國導盲犬好難先做到。我有朋友喺加拿大做 host family 湊隻 bb 狗,大咗就要俾番個機構做 tra ...

做導盲犬係偉大同有使命感既幸福
vs
日日食、瞓、玩做平凡狗既幸福

狗狗揀自己想過既生活

LokYauYau
|
SWtwins 發表於 17-11-9 18:57
我都响地鉄見過,好乖伏响地

係呀,狗狗伏喺度好静好乖。。有時我企附近,反而驚有d 盲毛,唔覺意踩到佢。有時我會近小小擋架,以防有人唔睇路
貓頭雀
|
我見過佢地受訓,由訓練員帶去盲人中心。
jm 講得岩, 心中有暖暖的感覺
麻煩貓
|

Fishqqma
|

zoekayan
|
我係圖書館見過,當時應該係訓練中導盲犬,好乖,好多小朋友去圍住佢都唔會亂動
wcpcelia    發表於 17-11-10 17:05
docomo
|

我都試過喺威記眼科覆診時,見到導盲犬同主人嚟覆診,佢真係好乖,我忍唔住成日望住狗狗(我知唔可以騷擾佢,所以只係遠望)
草莓熊本熊
|
係美孚同屯門西鐵站見過,佢地真係好乖