少年成長

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主

我覺得你既說話最正常中肯。 小三加減數都唔熟, 唔關學校深唔深吧。

另外, 發現家長心態都好影響小朋友既成。 家長都認為學習是苦事, 小朋友會有興趣去做嗎? 連家長都認為功課只是為了應付學校, 小朋友能甘心地做嗎?

難道家長上班就只為了薪? 不會為自己幫別人解決問題而高興? 不會為貢獻社會而感到成功?

家長先調整好自己的觀念, 再教育小朋友吧。

複式洋房

CheungKeeKee 發表於 17-11-10 14:41
視乎你的心態。我仔除一年級默書試過100分,幾年都冇,我不覺得有問題。考試60幾分都沒關係。分數真的不十 ...

背默是一個方式 是一個另類比較無營養
但係令你比較快速將資訊放入腦袋嘅技能
呢個技能雖然唔係咩好嘢 點解我話呢啲資訊但唔係知識呢?因為知識係將你收到嘅資訊 經過過濾 轉化後再用返岀嚟
我認同咁嘅方法係唔會令學生嘅學習能力有所提升

但係係會令學生習慣咗個study practice ,點都幫到佢少少。如果話喺香港入到大學嘅人係人中之龍 咁95% 被填鴨學生係人 只有5%是龍 ,如果連呢啲基本能力都無,真係唔知點上中學。而背嘢都有方式,有logic 嘅,你哋有無同小朋友一齊研究過?

高中先發力?問題係讀書嘅技巧同習慣,以及學生嘅學習動機都係過往讀咁嘅年書養成
以上我講嘅技巧同習慣 以及動機係2個層次
但係又相輔相成
對於依加表現比較弱嘅小朋友,如果佢無呢啲習慣同技巧 岀嚟成績一定到唔到standard ,唔好話高唔高分
無實質(成果)嘅encouragement ,又點會有動機尋求更多知識

小學唔好好正視,事情唔會隨年月變好
正等於當年我中學英文默書唔溫 但次次80幾分 以為好好 grammar test 只是緊緊合格,跟住唔知邊個老師話 grammar上到senior form就不再教,無用。

複式洋房

啦喇嘛嗎 發表於 18-5-20 02:01
呢個技能雖然唔係咩好嘢 點 ...

其實我回想返 我問自己 這是一個什麼logic 呢?不再教嘅意思,係唔再為基本文法作操練
因為已經去到學習喺content 應用嘅層面
點解無用?
言下之意係幫唔到你有更大嘅achievement ,所以無用,而佢背後expect 你讀到中三係要百分百識哂

所以,點可以唔去撥亂反正?如果連基本要求都做唔到,到底接下來嘅學習生涯點過?
我係填鴨式教育嘅受害者,亦係一位媽媽 從以上logic 已可見到底填鴨式教育嘅禍害有幾深

讀傳統學校嘅小朋友會感覺到 我問問題=老師話煩 最好乜都話明白 唔洗被人笑同鬧=不要問只要信

問老師?你一啲基礎都無,佢會叫你返去睇下書先 要學嘅愈來愈多 但係你好似仲未有技巧去學 咁老師點幫你

香港教育制度係點大家好明白
問題係我哋嘅下一代都要係個制度生存
我唔敢話跟住呢個制度 係會一啲嘢都學唔到
始終佢係有啲嘢想你學得識 係有佢意義喺入面
與其憎佢 不如想多點辦法 如何讓小朋友喺制度得到更多

伯爵府

啦喇嘛嗎 發表於 18-5-20 02:01
呢個技能雖然唔係咩好嘢 點 ...
同意你觀點,正如家長自以為比個細路留班,讀多一年自然成績,咩邏輯呢。

伯爵府

pobadboy 發表於 17-11-9 23:36
小女今年三年級

成績唔理想
小學為呈分試,中學就為DSE,好無耐

複式洋房

ANNAFRIEND 發表於 18-5-29 15:55
同意你觀點,正如家長自以為比個細路留班,讀多一年自然成績,咩邏輯呢。 ...

無事情係必然
用同一方式做重複的事
我想像不到為何會期望有不同的結果

首頁

尾頁

跳至