自由報料

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

chichiho 發表於 17-11-27 12:55
利申:公司用bupa
我今年初大病經常claim,好快收返錢
啲人話難claim好多時係佢自己唔知唔識自己份保單可 ...

唔係,我中過招
個醫生係另一間保險penal doctor,我朋友公司A好多人睇佢,個醫生睇保單仲勁過agent
我第一次睇就同醫生講,我係bupa,唔係A公司果間保險,拎埋保單俾佢睇,佢話ok
出院後爆晒數,bupa話上午照腸下午割瘡,係一個中型手術。所以只俾一個quota我,醫生知道後鬧鬼晒,話佢同A公司咁多年咁多職員做,都係計一個小型一個中型,係兩個quota。仲寫信我同bupa拗數
不過因為我餘額已claim c6公司保險,我就無再拗了

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

chichiho 發表於 17-11-27 12:55
利申:公司用bupa
我今年初大病經常claim,好快收返錢
啲人話難claim好多時係佢自己唔知唔識自己份保單可 ...

前排仲攪笑,有日收shortfall notice,仲係門診
我200%肯定無需要shortfall情況,打去hotline問

佢問我係咪一日睇兩次gp,我話肯定無
跟住佢話原因係我果日睇兩種病症,我直頭stop佢,我問佢保單邊一度寫住我唔可以一次睇兩種病,我只見一年30 visits咋wor,佢答我唔出

然後佢再答我會同診所了解返,不過如果佢堅持要收我都要俾
我嬲到高8度同佢講:你唔好同我講笑,我係唔會俾,你出到notice叫HR追我數我都唔會俾(我上一份工要同呢d 醫保agent交手所以我熟佢地d運作同混亂),你意思係咪我去醫生度碌卡簽個名,佢鐘意點收就點收,我就要負責!?

最終幾日後bupa打黎confirm waive左

唔跟得貼真係有機會中招架

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

門診真係供黎無咩用,1年都係睇$2000內,但係每個月比$400~500,又要claim又怕醫生睇單計藥(個人意見)
我有幫2個女買醫療,大女5歲時痾血用過,我全家都同AIA同1個經紀買,有咩事只係打1個電話,出事時感覺無咁驚。
想認識多啲屯門友

伯爵府

dayday1902 發表於 17-11-20 11:34
Me too我都2個小朋友同你既小朋友年齡相若,一直想買醫療保,但自己對保險野冇概念所以一路都唔 ...

買邊間公司都好,最緊要跟果個保險唔走,就尤其是有小朋友,佢有事亂起上黎,只要打1個電話,保就入院,唔保就問佢攞公司俾嘅醫生資料

想認識多啲屯門友

子爵府

Charlotte_mom 發表於 18-5-22 16:17
唔係,我中過招
個醫生係另一間保險penal doctor,我朋友公司A好多人睇佢,個醫生睇保單仲勁過agent
我第 ...

每間公司表面上個plan,甚至同一間公司每年同保險公司renew當中都有可能有endorsement 但冇比員工知道得咁詳細,所以我如果同一日做兩樣野,或者睇兩個病,我會打電話去bupa問清楚

利申,做過醫保公司後勤,不是bupa

wcpcelia    發表於 19-5-2 09:25

禁止訪問

子爵府

siu_yen1012 發表於 17-11-13 18:31
想幫佢地買保險,一個2歲一個5歲,主要想CLAIM 門診同住院, 邊間公司好?大概幾錢?
麻煩大家推介下,呢方面唔太 ...

上HSBC 網睇

大宅

Xmas吸收勳章

Charlotte_mom 發表於 18-5-22 16:17
唔係,我中過招
我第 ...

通常做檢查或者手術前我都會搵bupa double check保單先 始終醫生睇保單作唔到準 問清楚保險個邊穩陣啲

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 lamtw 的帖子

想請教bupa有無話邊個plan?
因為我朋友告訴我要upgrade左的plan才包自行入院,我又太清楚,請問可否分享下?
另外月供又好多錢?thanks

男爵府

oliviapylo 發表於 17-11-14 09:23
2歲同5歲一定要買埋意外, 我買嗰間意外唔貴, 但額高, 只能做到18歲.

有一次阿仔2歲時係梳花跌落地, 流鼻血 ...

因為意外入院,醫保可以陪嫁!
意外後即入?

男爵府

siu_yen1012 發表於 17-11-13 18:31
想幫佢地買保險,一個2歲一個5歲,主要想CLAIM 門診同住院, 邊間公司好?大概幾錢?
麻煩大家推介下,呢方面唔太 ...

我自己同你一樣一個2歲一個五歲,正常就唔使買門診呀,因為門診太貴啦,住院我都有買,就包埋意外嘅,如果你意外睇門診係唔需要再比$,我畀錢大約四千零蚊一年

禁止訪問

別墅

回覆 pinflady 的帖子

哪間保險可提供?

伯爵府

門診唔抵,除非你小朋友個個月起碼睇兩次醫生

伯爵府

我覺得bupa得個平字。跟進差很遠。

男爵府

你出post會勁多經紀pm你

伯爵府

回覆樓主:

門診好似無咩須要,有得claim果啲藥真係無咁好,要特效藥都係要加錢,除返同自己俾錢1樣,你都唔望小朋友個個月睇幾次啦!
想認識多啲屯門友

大宅

開心吸收勳章

ivycwl 發表於 19-5-2 08:44
我覺得bupa得個平字。跟進差很遠。
唉 有時做左孤兒單都未必知呀,隔勁耐都唔黎update下保單,有agent等如無

伯爵府

cskwu 發表於 19-5-7 11:17
唉 有時做左孤兒單都未必知呀,隔勁耐都唔黎update下保單,有agent等如無
...

所以要找個相熟既買。

大宅

ninicole 發表於 18-5-23 18:23
通常做檢查或者手術前我都會搵bupa double check保單先 始終醫生睇保單作唔到準 問清楚保險個邊穩陣啲
...

我剛剛也在保柏申請索償中,差不多一個月仍然在等,我半年前已經轉去了AIA,因為有等候期,保柏的服務真的不好,問了都不一定是正確答案,因為他們不會直接給你清楚的答案

首頁

尾頁

跳至