婦女醫護

跳至

首頁
45678...85

尾頁

珍珠宮

ginger2006 發表於 17-11-17 14:24
請問幾大粒?
佢話唔大,比左超聲波相我,係咪張相X位就係size.. 佢好淡然咁,但我而家超驚,好担心。佢又無叫我做手術。。咁咪只可食菜,食豬肉?

珍珠宮

TingTing 發表於 17-11-17 17:50
佢話唔大,比左超聲波相我,係咪張相X位就係size.. 佢好淡然咁,但我而家超驚,好担心。佢又無叫我做手術 ...

幾多x幾多果個就係size,
如果唔大係唔驚,不過都要定期check吓有冇變大。
我太驚所以乜都唔敢食,仲有唔好飲豆漿

珍珠宮

ginger2006 發表於 17-11-17 17:55
我太驚所以乜都唔敢食,仲有唔好 ...
我係零運動,好懶,如果大我會做,但拖得就拖,挨-刀又最擔心其他風險,調節下起居飲食先,遲D去看中醫,問下要點飲食,其實跑步,運動有幫助嗎?好担心……

珍珠宮

TingTing 發表於 17-11-17 18:04
我係零運動,好懶,如果大我會做,但拖得就拖,挨-刀又最擔心其他風險,調節下起居飲食先,遲D去看中醫, ...

我有運動。
我覚得一定要戒凍飲,生冷食物,血氣不好可能係因素之一,我都睇緊中医調理,去瘀血,因我M時有血塊

珍珠宮

ginger2006 發表於 17-11-17 17:55
我太驚所以乜都唔敢食,仲有唔好 ...
大家加油。希望有縮小嘅-天

珍珠宮

TingTing 發表於 17-11-17 18:04
我係零運動,好懶,如果大我會做,但拖得就拖,挨-刀又最擔心其他風險,調節下起居飲食先,遲D去看中醫, ...

如果細粒可微創,不用開刀

珍珠宮

TingTing 發表於 17-11-17 18:10
大家加油。希望有縮小嘅-天

縮小要等收經,你近嗎?我希望快D到更年期

珍珠宮

ginger2006 發表於 17-11-17 18:10
如果細粒可微創,不用開刀
下月問下醫生,佢好cool..好淡然、我希望快D收經。或者我去睇另一個醫生,總之盡力,我有小朋友的。祝福,goodluck

珍珠宮

TingTing 發表於 17-11-17 18:22
下月問下醫生,佢好cool..好淡然、我希望快D收經。或者我去睇另一個醫生,總之盡力,我有小朋友的。祝福, ...

唔駛太擔心,唔大真係可以唔駛理佢,定期check住,除非你有血崩,經痛,影响曰常生活,

珍珠宮

ginger2006 發表於 17-11-17 18:09
我有運動。
我覚得一定要戒凍飲,生冷食物,血氣不好可能係因素之一,我都睇緊中医調理,去瘀血,因我M時 ...
網上話唔好食當歸,太行氣活血都唔可以。不過你都有中醫跟了,努力加油。。

珍珠宮

TingTing 發表於 17-11-17 18:35
網上話唔好食當歸,太行氣活血都唔可以。不過你都有中醫跟了,努力加油。。 ...

係呀!緊記行氣活血不可以。
我最近白頭髮也多了,煩C人

珍珠宮

ginger2006 發表於 17-11-17 18:39
係呀!緊記行氣活血不可以。
我最近白頭髮也多了,煩C人
唔好意思,室温生果係咪寒涼?餅干丶朱古力果D吃得嗎?

珍珠宮

TingTing 發表於 17-11-17 18:47
唔好意思,室温生果係咪寒涼?餅干丶朱古力果D吃得嗎?

應該食得

大宅

ginger2006 發表於 17-11-17 18:09
我有運動。
我覚得一定要戒凍飲,生冷食物,血氣不好可能係因素之一,我都睇緊中医調理,去瘀血,因我M時 ...
我都有幾粒子宮肌瘤,最大6cm,之前有貧血,要食鐵丸和止血丸,唉!初時發現有肌瘤,同你地一樣好驚。唔覺唔覺已經同肌瘤共存左4年半,依家40+,等收經!好希望唔使割!

我想請問下,我M時一樣有血塊,中e係點樣教去瘀血呢?

珍珠宮

pearlcity 發表於 17-11-18 09:04
我都有幾粒子宮肌瘤,最大6cm,之前有貧血,要食鐵丸和止血丸,唉!初時發現有肌瘤,同你地一樣好驚。唔覺唔 ...

飲中藥咋,飲完勁放屁,同埋戒凍飲,生冷嘢

珍珠宮

pearlcity 發表於 17-11-18 09:04
我都有幾粒子宮肌瘤,最大6cm,之前有貧血,要食鐵丸和止血丸,唉!初時發現有肌瘤,同你地一樣好驚。唔覺唔 ...

我想問你由發現到現在有冇大?我咁大粒,好怕佢再大,又唔知大到咩極限先為之有問題?
医生冇建議你做手術?

大宅

ginger2006 發表於 17-11-18 14:19
我想問你由發現到現在有冇大?我咁大粒,好怕佢再大,又唔知大到咩極限先為之有問題?
医生冇建議你做手術 ...
我發現第一粒時,好似係3-4cm ,依家最大係6cm仲多咗d細粒既。
e生話有d人,大到十幾cm都冇問題,只要冇症狀就ok, 可觀察住先。

私家e生有叫我成個子宮割,唔使再煩(我已生小朋友)。
政府e生就話割又得,觀察住都得,我見食咗鐵丸,血色素正常,所以決定唔理佢住,希望等到收經。

大宅

ginger2006 發表於 17-11-18 14:16
飲中藥咋,飲完勁放屁,同埋戒凍飲,生冷嘢
請問有冇改善M時血塊情況呢?

珍珠宮

pearlcity 發表於 17-11-18 16:06
我發現第一粒時,好似係3-4cm ,依家最大係6cm仲多咗d細粒既。
e生話有d人,大到十幾cm都冇問題,只要冇症狀 ...

聽到你呢個答案,我鬆咗口氣,多謝你

珍珠宮

pearlcity 發表於 17-11-18 16:07
請問有冇改善M時血塊情況呢?

我10月尾先發現有肌瘤,只看了1次中醫,未知效果如何。
我会M前M後睇,希望快D有效,始終中醫是慢調

首頁
45678...85

尾頁

跳至