興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

老了,之前唔肯食野,又唔飲水,腸胃有問題, 後腳退化行唔到,睇左醫生,早晚有幫牠清理傷口,要用針筒餵食,個個都叫我要有心理準備,但我覺得阿囡 生命力好強,希望牠快點好(emoji)

大宅

gigi.hon 發表於 17-11-15 02:09
老了,之前唔肯食野,又唔飲水,腸胃有問題, 後腳退化行唔到,睇左醫生,早晚有幫牠清理傷口,要用針筒餵食,個個 ...

唔識醫介瘡,不過見到狗狗大年紀的樣,好傷心,回想起佢細個時嘅可愛野…… (emoji)我一直好鍾意狗但唔敢養,就係怕見到佢地老,好辛苦咁走……
加油啊,狗狗有你已經係最大嘅福氣。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

複式洋房

疥瘡即係狗的疥癬蟲,我聽聞係好大鑊的,高度傳染,會傳人,舊陣D狗生得太勁要打針死,由塵蟎個親戚鑽入真皮層生長.

有關皮膚問題發炎都係補充omega-3食物,e.g.沙甸,(如果真係要用supplement 的話可用krill oil)
驅蟲/真菌可食生蒜(份量睇狗大細一般細狗都係1/8-1/2茶匙,食多左少少死唔去的,要食多好多先會疴血)
可以用下精油幫助驅蟲Neem and lavender oi or other
(唔同油驅唔同野)

另外一般都係食椰子油增加抵抗力

唔知幫唔幫到佢

別墅

Carikw 發表於 17-11-17 13:56
疥瘡即係狗的疥癬蟲,我聽聞係好大鑊的,高度傳染,會傳人,舊陣D狗生得太勁要打針死,由塵蟎個親戚鑽入真皮層生 ...

謝謝

別墅

kwclau 發表於 17-11-17 09:49
唔識醫介瘡,不過見到狗狗大年紀的樣,好傷心,回想起佢細個時嘅可愛野…… (emoji)我一直好鍾意狗但唔敢 ...

謝謝

別墅

我果隻都11歲...近呢一年發現佢身體情況愈黎愈差..
後腳好明顯開始冇力

別墅

emm888 發表於 17-12-11 18:56
後腳好明顯開始冇力 ...

複式洋房

emm888 發表於 17-12-11 18:56
後腳好明顯開始冇力 ...
好多問題都會可以引致後腳冇力,腳傷,鈣質,關節,神娙,脊椎,甚至心臟,腫瘤

別墅

gigi.hon 發表於 17-11-15 02:09
老了,之前唔肯食野,又唔飲水,腸胃有問題, 後腳退化行唔到,睇左醫生,早晚有幫牠清理傷口,要用針筒餵食,個個 ...

今日阿囡走左了,係真係好傷心,希望佢係彩虹橋會過得開心快樂

子爵府

貓狗褓姆 DHA勳章 畀面勳章

回覆 gigi.hon 的帖子

唔好太傷心,去到無痛苦地方生活。希望你狗狗搵到我狗狗 (多多 28/7 Rip)一齊去玩

首頁

尾頁

跳至