跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本來心想一單應該不會太複雜的做卡既事,竟然要折騰咁耐,對這個地方長了不少知識之餘更測試自己的耐性可以有幾強大。

故事自 2015 10 月開展,當時認知以為落地移民如暫不打算長住沒需要建立居住關係(包括開銀行戶口,永久居民卡(楓葉卡),社會保障號碼(大陸人俗稱呢張叫工卡,因爲主要係搵工報稅拿福利用),租屋等),以免引伸稅務問題。所以沒有多加思索,決定去一趟溫哥華當做一次旅行,登陸確認身份而已。

問題一直沒有浮現,直到今年 5 月決定去長住.....

完成人生 bucket list一件事,就係搭船横越太平洋,經溫哥華轉機到多倫多,再落紐約跟大學同學聚舊,meet up 吓多倫多 bnb 既屋主(佢人係住 nyc, 多倫多間屋就出租)後,心想要玩已經玩夠,要做正經事。回多市第二天去 City Hall Service Canada 做工卡然候準備搵工。

當日大約早上10點左右,Service Canada 人不多,門口接待既係一個華裔服務員,交上15年已確認既移民紙,護照之類既證明文件。佢睇左一陣,同我地講因爲已經登陸超過一年,不能再用來作證明而必需要楓葉卡。Fine但我有更新的移民簽證而且係未過期喔。他看了看然後一句 “No” 落閘,而且表情上好似我地阻住佢收工玩手機(大佬返緊工喔,中午都未過)??最後只好帶住滿腦疑問白行一趟後返屋企。

經過一倫資料搜集發現工卡真係如佢所講有一年限期呢回事,而且楓葉卡要重新申請(本來15年第一次抵達時移民官會幫忙申請而且免費,因當時沒有打算長住也沒有地址可提供寄卡所以作罷),每人50加紙,重填完整申請表,寄去大西洋省 Nova Scotia 統一處理。可以用錢解決既問題都唔算問題,錢?俾咯,影20加紙兩大張證件相?OK咯,用快郵寄件?都俾,但一睇到需要處理時間要61日心頓時一沉, WTF!

等待期還算OK,返正定居要做既事未完成(搵 condo,考車,買家私之類),邊做邊等。如是者,搵到市中心新居,認識附近環境,再而考到車牌,家私廚具齊全..... 無錯!搬新屋要注意所有信件要轉去新地址,好在以前係美國讀書都有所聞北美郵政系統係可以做郵件轉送(舊居郵件係限定時間內轉發新地址之類),呢方面不用多加研究。但為安全計還是通知移民部更新 profile為上:上網改?ok,無問題,但回覆係話15年既申請因爲已過 180 日所以要重新申請(無L嘢阿嘛?15年有申請過?)。後來經多方研究相信15年第一次抵達係會自動開 profile所以會有咁既回覆,但,我已經重新遞表申請楓葉卡,咁我份申請去左邊?OKFINE,打電話問,經過漫長的 40 分鐘等待,Agent 回覆可能收到但未處理。咁我可以更新地址掛?””

8月頭,天氣比往年同時熱。沒有冷氣只有風扇的日子對我來說還可以,畢竟以前係美國有同樣情況,但阿太就鬼曬咁嘈。香港到處吹冷氣其實係唔正常未過30度都算係咁地球唔會咁暖化啊深知其實多倫多一年裏覺得熱的日數不多,我唯有講呢啲。

一天,就如平常去地下大堂開郵箱,赫然發現有一封雞皮紙公文袋難道張卡搞掂?一拆之下,發現整份申請退回,心情即時掉落谷底。再細心睇,原來有一封信說明我們的照片不附規格,但無再詳細講係點唔得。回家再次量度要求其實也沒有發現有任何明顯的不妥當,只是說明信寫明最少其中一張照片需要有照相地址印(當時其實兩張照片都有印)。沒有任何其他來源幫助下只好再求教印度人的討論區,發現其實類似問題其實常見,建議再去補拍另外兩張再重新投遞。

這一次決定搵另外一間照證件相片舖,幫我們照的是一個黑人,只有兩個字形容這人:專業。燈光是 studio 級,為左燈光均勻照的時後要求我們拿反光板放係大腿上。還仔細研究臉上會否有過份油光,頭同白底邊緣突出既頭髮絲也會用 Photoshop 執走,而且印相前再三確認頭,外框呎吋。並且解釋3-4張相裏面哪一幅最好。

待續

複式洋房

回覆 mcdouglas 的帖子

上回講到照片重拍,打算再將退回既所有文件再校對一次然後寄出。問題來了,申請表上報的地址是bnb舊居,應不應該改成現址?我的申請表還好只戳有當初收件日期,但家人的除此外竟然有一張有 Bar Code 有號碼的貼紙。難道我們的申請已經在進行?”“如果現在亂改會不會跟他系統裏的資料不一致?最後決定反正我們曾經打過電話改過地址,待他們收到後再確認一次應改ok。就這樣將新照片和原有文件再寄出(當然又是快郵,盛惠$30 多加紙)

相比下,感覺上第二次的等待的過程比退件前來得漫長,因爲第一次是理所當然的預算時間,第二次反而多了很多看上去不確定的因素:照片,貼紙,是否需要再更新出國記錄之類(上回有提及其實我們曾經去了NYC幾天)。如果因這些問題再退回那怎辦?2個月然後再2個月然後....與其終日胡亂猜度,不如再求教討論區的印度大神們。他們俾既答案其實不太重要,因該做的已經做得妥當,開眼界的反而係佢地啲個案千奇百怪:有因照片問題退回兩次以上,有的人在國外想在國外拍照想手寫照相館資料扮人係國內,也有人等待了差不多10個月沒有任何回音而手上的存款用得八八九九的發洩文...

講起印度人,有些他們實際上既行爲習慣我真的不敢恭維,但他們其實心底裏大都願意幫助其他人的。他們大多都會放他們自己申請的各樣證件的 timeline(哪個時候收到甚麽,進展之類)俾其他等待既同學們一個 reference。現實上,我們也曾經造訪過 YMCA 做一種移民語言與技術評估,當時接待我們的 counseller 也是一名印度大神,給我們某啲建議其實都幾貼地同掏心講佢心底話,呢度唔再詳細講。

過了9月,天氣算係快速轉冷,與我當初的估算大致應驗。10月頭既一個早上,我倆突然接到移民部的電郵說明申請收到,立時放下心頭大石(因以其他人經驗跟估算文件上應該全部接受,不會出現退第二次件既情況)咁地址方面又點?決定再打電話去問吓
移民部 Agent 姐姐們,當然,真人接聽前要先按一堆選項(好似打機“chok”秘技咁以離開錄音迷宮,呢招相信香港人非常熟悉),然候再等40幾分鐘排隊已是常識。

經過一輪身份確認後,Agent 話原來卡已批仲要已寄,不過係舊地址!(唔係已經曾經打電話更新過?果時除了心裏壓住大大個個X字就沒有其他)Agent 氣定神閒,問

咁係咪要更新住址?”

係,咁仲想問吓如果寄去舊地址咁點?

你可以用郵局轉寄

我知道,但我想確認吓係咪封信有”Do-not-forward”印,因爲咁係唔可以轉寄喔

你要問返郵局

但係信封係移民部,有寫無寫“Do-not-forward”唔關佢地事.....”

你要問郵局.... 你要問郵局.... 你要問郵局.... You have to check with Canada Post!”

好嘢!做錯嘢之餘應對問題仲可以9唔搭8,投訴無門,真可以吹佢地唔漲。

待續

子爵府

mcdouglas 發表於 17-11-16 01:58

上回講到照片重拍,打算再將退回既所有文件再校對一次然後寄出。問題來了,申請表 ...

sorry, 我笑爆左 "當然,真人接聽前要先按一堆選項(好似打機“chok”秘技咁以離開錄音迷宮,呢招相信香港人非常熟悉),然候再等40幾分鐘排隊已是常識。"

完全明白.. 呢度係不折不扣的鬼地方, 但好多人覺得係極上天堂 (咁鬼地方都有優點既, 只係缺點可以激得死你啫)...

複式洋房

回覆 kimmama 的帖子

謝謝,第一次寫咁長既文估唔到都有人睇。其實同其他香港人唔同既係,因以前係美東呢頭讀過書,明白加拿大並唔係所謂天堂,無過份理想化呢度。一方面佢某啲政策福利係幾唔錯,但講到聯邦政府既官寮問題真係會讓人咬牙切齒。

珍珠宮

樓主,等你post呀!好正。
不算太鬼地方,但自從大麻都有得賣。。真係有所保留了。。。

別墅

多謝樓主咁有心機寫,真係長知識呀!期待下文~

大宅

期待下文 ~

其實我都有關於申請PR卡的血淚史,但梗係冇樓主個case咁complicat

複式洋房

謝謝大家,努力中。聽日應該出得曬

大宅

期待PART 3

別墅

chmanpong 發表於 17-11-16 10:01
期待下文 ~

其實我都有關於申請PR卡的血淚史,但梗係冇樓主個case咁complicat

期待中⋯

我其實都已經land 了三個半月,但仍未收到PR Card, 是否正常?

子爵府

mcdouglas 發表於 17-11-16 08:27

謝謝,第一次寫咁長既文估唔到都有人睇。其實同其他香港人唔同既係,因以前 ...
其實要講呢度對住開香港既香港人黎講既不適應, 都可以好多野講. 莫說從前, 廿人後的今天個D RIDICULOUS 依舊冇變..
不過住過領教過, 都預左, 但預左唔等如接受左. 所以你PO的對我黎講好叱吒903架 (~有誰共鳴)

但話分兩頭, 我唔LIKE啫... 見到D小朋友向度讀書係比較輕鬆左. 見佢地有進步, 有空間, 有快樂, 我都甘心命抵..

複式洋房

回覆 HoiChingMaMa 的帖子

正常黎講,以而家既進度第一張卡係 61 日 (由你登陸日直到你收到,其實大部份時間都係等,真係做嘢都係講緊一星期內),舊卡到期換新係 66 日。你情況係咪一落地 CBSA 就幫你做卡?如果3個月都未收到,係,你應該要追。有兩個方法追
1)上 CIC website,用 Case-Specific Enquiry問(超過佢 post 既正常處理時間就可以用),但佢覆你可能都要等兩個星期以上

2)打電話去 CIC 問 agent (比較可取直接): 1(888)242-2100。有真人聽既時間係 M-F 0800-1600,其他時間係錄音系統。打入之後根據選項按 2, 3, 0, 如果可以排隊,佢會隔一陣報等候時間,通常係20幾到30幾分鍾(當然實際時間可能超過 40分鍾)。佢有時都可能因爲太多人打去唔俾你排,只需隔一陣再打嘗試入隊。建議朝早8點就打,應該唔會有太多人。有人聽前,記得準備你或你的家人

-First Name, Last Name
-UCI number
-幾時邊度作首次登陸
-邊個國家出生-出生日期

然候再同你對 Profile 地址,聯絡電話,電郵。*留意你 Profile 資料同 PR card 申請 on file 資料可以不一致,記緊 confirm 所有info.都係最 update **如代屋企人問屋企人必需係附近,如果唔係佢地有權唔提供有關申請狀態資料俾你(即管你有曬屋企人所有資料),除非你提交一份 Use of Representative (IMM5476) 授權你做代表處理屋企人既申請,呢封信處理時間大概 5 個工作天。
Check 平均處理時間 : http://www.cic.gc.ca/english/information/times/index.asp
Check 現在你的申請狀態(首張卡可能唔得):http://www.cic.gc.ca/english/my_application/status.asp
Case Specific Enquiry (IRCC web form): http://www.cic.gc.ca/english/contacts/web-form.asp

複式洋房

咁我又應該無“有誰共鳴”果啲人講咁有崇高目的,只係環顧唔多有關香港人移加既資訊(大陸&印度 post 有唔少,但未必完全合用),碰左唔少壁希望可以 share 吓。我地而家無仔女以前係香港更加唔敢生,但屋企人做開幼兒工作,見到小朋友們確實比係香港開心好多。

複式洋房

(三)最終回

經過之前多次在 timing 上出嘅錯誤同埋各種教訓後,當收到楓葉卡將會寄到 bnb 舊地址嘅消息後不敢怠慢,需要跟進嘅對象即時由移民部轉到 bnb 屋主 Steven 身上。講開 Steven,佢可以話係一個不折不扣嘅典型加拿大白人:非常有禮貌(非常注重租客們私隱同空間,每次聯絡都關心我地住得舒唔舒適問有邊方面可以改進),但做事係有點求其(美其名不拘小節)同散慢。而且仲有呢度大部份人都有嘅共同問題:需要處理嘅事情往往習慣拖到最後一刻才做(從星期日排隊 laundry 同係星期日晚大統華嘅長龍可見一斑)。

第一篇略有提及呢個屋主長期住係紐約而佢間屋就長期透過 Airbnb 出租。言歸正傳,當我知道份件去向即時 text 佢,佢話一個月後先返多倫多但現在間屋暫時無人租(言下之意封信應該唔會有人搞,安撫吓我咁話)。但當時我完全唔係好似佢咁覺得:需知道呢度 Condo 郵箱同香港既大小差不多,三兩日總會收到附近超市之類黎緊個星期既特價傳單(我地稱之為 Flyer)而 Size 係好似香港啲免費報紙咁大疊,莫講話一個月,兩個星期唔清一定塞爆。查詢過 Canada Post 嘅做法,如果爆郵箱的話,隨之而來嘅新郵件會暫時寄存係本地郵局大概2-3星期,而郵差同時會放一張通知卡係你本身爆到無可再爆嘅郵箱提醒你去郵局攞返其餘嘅信。問題係,如果 2-3星期過去沒人去郵局攞返的話,所有信將會退會俾寄件人。至於有用郵件轉發服務嘅情況,正常黎講本區郵局有一份 active mail forward recipient 清單,如果佢地發現一件 “Do-not-forward” 嘅信要轉發,按程序果封郵件應該會就此打回寄信人地址而不會落入新舊郵箱。但現實歸現實,有人曾經發現爆郵箱既情況下郵差係會放係 condo mail room 等住客清理後再塞入去而唔會返本區郵局,至於 “Do-not-forward” + “Mail forward active” 嘅情況,落入舊郵箱而唔直接退回都時有發生。

心諗 Steven 無一個月都唔返咁封信就算黎到都多數會打個白鴿轉返去 Nova Scotia 啦,無計可施之下記得佢之前提過有個仔住係間 condo 附近惟有問吓佢可唔可以幫手睇吓。收到既答覆當然好好人咁話會問吓有無人可以幫手,而實際上都係好當然咁唔知佢有無問到最後不了了之。上篇末段曾經提過與移民部 agent 交涉,佢建議我地做既郵局轉寄服務我地搬到現居前已經 active,係短期內求助無人下只好每日開一次自己郵箱,期望會有奇蹟發生。當然既然題為”血淚“,相信可以估到隨後幾個星期嘅每一日都係帶住失望返歸。

11月頭大多倫多嘅樹差不多已經禿頭,滿街落葉,隨之而來嘅係比往年早嘅初雪。當其他人覺得呢個時候係加拿大風景最好嘅時侯,對我們來講此情此景可以話真係好L贈慶。心知自插都無用,理性分析吓應該要點做,得出以下嘅 path :

(a) 繼續追問 Steven,可以話俾佢知係非常重要嘅政府信(有個國旗仔)等佢容易啲搵(唔需要話內裏有卡,防人之心不可無)
(b) 研究報失需要補發新卡有關程序(因涉及身份證明遺失,可能會被盜用而要報警備案,填移民局報失表然後再郵寄/fax),然後再等61日(無錯,又大大個 61日)重發

所謂入鄉隨俗,盡量唔想太過 pushy,好不容易等到 Steven 回多市前一日再問吓佢將會幾點得閒,想約佢睇吓個郵箱。點知佢話佢有租客入住,叫佢地睇過無。“呢次真係PK,係咪個天係都要同我作對?!”

“係租客講話無咯,但我返去會睇吓”
“謝謝,如果有消息就通知我啦”

當心中打定輸數,惟有認認真真研究 (b) 方案,準備重新再玩討論區裏印度大神們稱之為嘅 “waiting game” 時,奇蹟係兩日後週日既早上終於來臨!“好消息,我收到你的信了。但我今日下晝要返落紐約,我介紹而家租客俾你認識,你地自己約時間攞返啦。不過佢下星期先返黎......” 當刻雖然覺得,“你咁即係玩嘢啦,係多倫多幾日你非要臨去機場先同我講,早少少講我坐火箭都即刻嚟搵你啦!“ 一個本來過開香港生活節奏嘅人當經歷到呢個地步應該會激到精神失常。但奇怪嘅係,喺下一刻我竟然開始覺得無嘢“既然張卡到咗就 ok 啦,幾時到手只不過係早遲問題”睇嚟我嘅耐性已經喺呢半年不知不覺間提升到一個全新既境界喇!

Anyway 中間約新租客嘅過程大致順利,而最後終終終於將所有卡攞到手(到執筆呢刻為止仲仍然覺得有啲超現實)!

後記
第一次願意有心機花時間寫呢件事,除左可以同其他人分享之外,最大嘅目的其實係想留個記錄同埋勉勵自己(同其他人):每個人移民道路都不盡相同。幸運時固然開心,但當經過一啲好唔順意嘅時候,雖然會覺得有好大挫敗感,但係亦都代表同時你會因爲咁而有更大所得(呢次至少我從側面認識了呢個地方好多)

別墅

多謝指教。 等我打電話去問下, 希望唔會好似樓主甘慘。

別墅

Thanks for your sharing.. 好有心機打的一篇文,寫得又好精彩,睇返香港人打的中文特別親切,哈哈~

大宅

多謝, 好好的分享 ~

"唔順意嘅時候,雖然會覺得有好大挫敗感,但係亦都代表同時你會因爲咁而有更大所得" --- 十分應同樓主的想法

大宅

回覆樓主

Thanks for sharing!

男爵府

mcdouglas,

多謝你,好好的分享

咁是否打算暫時(例如2年內)不會長住,都應該在 Land 後攞埋 PR card SIN 先離開加拿大? 仲有無其他要拎埋? 攞晒呢D一般要預幾多時間?

謝謝!

複式洋房

回覆 Flying-Man 的帖子

謝謝,問得好。當你 Land 時,記得去 Service Canada 搞 SIN(我就係 Land 後超過一年,用唔到 COPR 張紙搞先出到呢篇嘢),即刻有(15年打後已經唔再出一張卡寄俾你,取而代之有一張 SIN confirmation printout 證明),但要提供地址(唔需要證明,我估亂作應該都得)。至於其他牛奶金, GST refund,Health Card, 銀行戶口,如果 Land 完返去建議唔好搞以免被 CRA 將來認為係建立 residential tie,被認為係稅務居民,全球徵稅。如果無建立,CRA 只關心加拿大境內所產生既收入。至於只 apply SIN 並不代表有建立 residential tie.

PR card 應唔應該一落地就搞,就好睇個人情況。如果下次長住會打算起碼留個一年半載咁唔需要急住搞。而家需時 61 日。佢可以係申請所有嘢既一個 ID(但通常啲人用車牌做 ID 因有埋住址證明),但主要係因為 for 坐飛機/船/巴士出入加拿大境時用。我當初都無選擇搞,所以由香港打算返去長住前要申請 Travel Document 貼係 Passport 代 PR card (VFSGLOBAL 代辦, 記得係天后果頭), 當時申請日起計五日內出到。

但如果你會長住後都會飛黎飛去,咁第一次短期逗留個人覺得要搞。申請需要加拿大地址,可以借親戚(如無,都有聽聞過有人租 UPS 既商業信箱(普通 Canada Post 郵箱因寫有 P.O. xxx,CIC 唔會接受)因用 Unit xxx 而唔係 PO, 可扮做屋企地址,但要幾十蚊加紙一個月,自己衡量),過關時要同 CBSA 講你起碼會逗留兩三個月佢先會幫你申請(因爲要等,文中有提過),如果唔係佢會同你講你下次黎自己搞。

首頁

尾頁

跳至