跳至

首頁

尾頁

男爵府

x

男爵府

mrs.frog 發表於 17-11-16 11:48
想請教,在澳洲冇工作收入,係咪一定申請唔到信用卡?I mean credit card not debit card
...

識大把人唔駛做,但澳洲銀行大把錢有利息收入,有澳洲物業收租,乜野credit card 都申請到。

男爵府

回覆樓主

真心問。
我遲下去定居,未有當地物業,利息收入又唔會好多。仲有冇其他辦法?例如有冇邊間銀行係睇存款金額而唔係只睇收入?

公爵府

mrs.frog 發表於 17-11-16 11:48
想請教,在澳洲冇工作收入,係咪一定申請唔到信用卡?I mean credit card not debit card
...

hsbc 張debit card 亦系visa card, 可以online 買嘢當credit card 用,當然,都糸直接扣你saving 戶口的。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

男爵府

Mrs.Kangaroo 發表於 17-11-17 05:49
hsbc 張debit card 亦系visa card, 可以online 買嘢當credit card 用,當然,都糸直接扣你saving 戶口的。 ...

謝回覆,我有debit card, 明白可以用paywave function 即扣户口當碌卡。但聽聞有些商戶只收credit card 唔收debit card ,是嗎?
人生路不熟,請指教

子爵府

回覆 mrs.frog 的帖子

我都冇credit card, 係度咁耐都未試過有問題

男爵府

Gee! 發表於 17-11-17 09:52

我都冇credit card, 係度咁耐都未試過有問題

Thanks Gee!

公爵府

mrs.frog 發表於 17-11-17 06:20

謝回覆,我有debit card, 明白可以用paywave function 即 ...

hsbc 果張亦糸visa card, 有visa logo 的,如果间铺只收credit card, 也可用呢张visa card 比錢。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

男爵府

你在香港HSBC開卓越理財戶口,然後叫RM幫你開過Australia account,叫他安排Australia credit card永久免年費

男爵府

CFHung 發表於 17-11-17 18:53

你在香港HSBC開卓越理財戶口,然後叫RM幫你開過Australia account,叫他安排Australi ...

我就係咁做,但澳洲滙豐剛改了規定,只接受澳洲本地收入來申請credit card

男爵府

回覆樓主

唉,各處鄉村各處例,響香港申請信用卡是何等容易嘅事!

男爵府

但是卓越戶口可擁有澳洲信用卡。

男爵府

回覆 CFHung 的帖子

澳洲信用卡批核比較緊的。

大宅

回覆樓主

我來澳洲前上網開comm bank戶口,來到澳洲後去分行activate 個戶口,(emoji)RM 幫我順便申請埋credit card. 冇入息証明。不過已經六年前,唔知現正有冇變

男爵府

CFHung 發表於 17-11-17 19:36

但是卓越戶口可擁有澳洲信用卡。

我也是HSBC premier account, 剛改了

子爵府

2024年龍年勳章

謝回覆,我有debit card, 明白可以用paywave function 即 ...

其實我認為唔需要澳洲既 credit card, HSBC 張 debit card 如其他 JM 講已等於 Credit card (佢係 visa) 分別只在於 credit card 係唔會即扣戶錢,草埋月結,HSBC 張呢張 debit card 功能既 Credit Card 就呢頭簽個頭扣而已。

因此除非你想享用 credit card 個d 簽賬免息期之外,否則同你依家張 debit card 作用一樣,我倒認為無必要申請,仲要比年費(咁若 premier 免既當然可以拎張既,但我有 debit card 都處處用到就唔想 keep 太多卡了。

伯爵府

cjess111 發表於 17-11-17 20:57
我來澳洲前上網開comm bank戶口,來到澳洲後去分行activate 個戶口,(emoji)RM 幫我順便申請埋credit card. ...

請問是否cba嗰張mortgage wealth package 免3xx年費的一張?
point redeem真係可以收返3xx一年咁多?

男爵府

Mrs.Kangaroo 發表於 17-11-17 14:18
hsbc 果張亦糸visa card, 有visa logo 的,如果间铺只收credit card, 也可用呢张visa card 比錢。
...

明白了,謝謝

男爵府

吾係呀!大多數都收debit card, 反而credit card 有時會收admin charge.

申請credit card 需要比報稅表,有幾多資產都冇用。呢度係好吾flexible

別墅

如果間嘢收得visa/master, 就算你個張係visa/master debut card 都一樣用到

首頁

尾頁

跳至