跳至

首頁

尾頁

男爵府

老公已經係澳洲籍,bb係香港出世,已經有特區護照
如果想幫bb和我入籍,個程序應該係點?要填咩form?去邊度搞?thanks

別墅

你係香港定係澳洲?

如果係澳洲就申請820
如果係香港就要申請309
都係先申請用永久居民,之後住夠年期再考慮入藉
你可以上呢個網睇,填好FORM,就ONLINE 交表同俾錢。
http://www.border.gov.au/Trav/Visa-1

GOOD LUCK。

男爵府

gingerze 發表於 17-11-20 11:23
你係香港定係澳洲?

如果係澳洲就申請820

Thanks

我係香港

別墅

回覆樓主

BB 爸爸係citizen咁BB就係澳洲citizen by decent 可以直接申請澳洲passport ;

https://ppol.passports.gov.au/Web/Forms/Passport/Overseas/OverseasPassport_0.aspx

你本人就麻煩少少,你如果唔係PR就要先申請 partner visa....

男爵府

Princema 發表於 17-11-21 05:21
BB 爸爸係citizen咁BB就係澳洲citizen by decent 可以直接申請澳洲passport ;

https://ppol.passports.go ...

Thx

BB就易好多,我就真係麻煩啲(emoji)

大宅

我都係差不多CASE, 我太太係澳大利亞, 自己係香港, BB又係喺香港出世, 已經搞掂咗個VISA, 過程唔難, 唔駛搵AGENT搞都好快搞得掂.

珍珠宮

hkwai222 發表於 17-11-29 12:03
我都係差不多CASE, 我太太係澳大利亞, 自己係香港, BB又係喺香港出世, 已經搞掂咗個VISA, 過程唔難, 唔駛搵 ...
我想問問PARTNER VISA,是否上網申請?我申請老公去,自己係澳洲藉了.
上網APPLY,要UPLOAD咩CERTIFICATE呢?
上網APPLY了VISA之後,等多久才取得VISA去澳洲住呢?

謝謝你...如比AGENT,要成HK25000

男爵府

Macusmama 發表於 17-12-11 17:03
我想問問PARTNER VISA,是否上網申請?我申請老公去,自己係澳洲藉了.
上網APPLY,要UPLOAD咩CERTIFICATE呢?
上 ...

其實網上guideline寫得十分清楚,識英文其實唔洗搵agent,唔難,只是煩,做下google search都有好多中文解釋

大宅

回覆 Macusmama 的帖子

太耐我都唔記得了, 不過佢全部有GUIDELINE, 你用彩色高清SCAN個正本俾佢就得, 唔駛找人CERTIFIED, 另外佢會要你證明你同你老公係真結婚, 所以你要UPLOAD好多堅的生活照上去, 由初相識, 結婚, 到現在, 再加上一堆DESCRIPTION, 描寫下係幾時既相同埋當時做緊咩嘢, 最好有啲相係有其他朋友喺度就最好.

首頁

尾頁

跳至