少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

琴日出街食飯,隔離枱又係有個小朋友成晚喺度扭計, 個家長都驚影響到人,但係就只係不停喺度鬧叫佢收聲。個小朋友當然冇理佢繼續喺度喊,差不多喊咗成餐飯,我諗到最後都係因為攰所以先至收聲。其實正常小朋友之所以會扭計,尤其係啲好細個嘅小朋友不外乎幾個原因,其中最主要嘅係想得到想要嘅嘢或者係想得到愛,關心或者注意。 所以要處理小朋友當街發脾氣扭計呢啲問題,應該越細個處理越好。小朋友不停發脾氣,最重要係因為佢哋知道發脾氣就能夠得到佢哋想要嘅嘢,當佢哋知道發脾氣就能夠成功得到想要嘅嘢,情況只會越嚟越嚴重,因為當佢哋達唔到目的都最後只會比上一次更加嚴重地發脾氣。家長需要應付呢啲情況,真係要喺小朋友細個嘅時候就要開始學識乜嘢叫做溫柔而堅決地拒絕呢一個方法!好多家長都好怕小朋友發脾氣,覺得好煩越煩就越容易連自己都嬲埋到最後只係鬧得更緊要,但係根本就冇解決到小朋友發脾氣嘅問題。 所以喺小朋友好細個嘅時候就應該開始要佢哋知道扭計係得唔到佢哋想要嘅嘢!但係更加重要係家長都要保持心平氣和用溫柔但堅決嘅語氣等佢哋知道扭計係冇用。 我對仔女細個嘅時候都曾經試過用扭計呢個方法,但係通常我都只會係攬住佢哋等佢哋照顧佢哋嘅情緒。亦令佢哋知道發脾氣係唔會得到想要嘅嘢。不過呢啲訓練真係要越細個開始越好。我覺得兩三歲就最好開始!家長唔好怕煩,耐心處理小朋友當街發脾氣嘅問題應該可以處理。記住要温柔但堅定!

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投

回覆 csir3290 的帖子

同佢講道理,佢只會重哭得勁。我唯有拉佢企喺一邊哭。佢喊完就冇事。

男爵府

BB防敏心得分享勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

由佢, 係會俾人眼望望,但係無法, 一齊罸企
大家可以去我的文討論墾丁旅遊問題

http://www.baby-kingdom.com/foru ... &fromuid=713096

大宅

回覆樓主:

係街我會拎定糖呀,玩具,總之平日唔多俾而佢又好想要既野哄佢,係屋企扭就會堅持唔俾(如果係想做某d野)

子爵府

回覆 ch14kwok 的帖子

咁會唔會令小朋友更加會街發脾氣呢?因為可以得到平時屋企好難得到。

大宅

回覆樓主:

都係一個舉例,屋企間中都俾糖,但唔常俾。

大宅

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

當街發脾氣,我一定要佢冷靜左佢自己先,我唔會就範架。

複式洋房

15週年勳章 親子王國15週年勳章

大宅

BB防敏心得分享勳章

大女都試過當街發脾氣,我同老公協商過只要唔影響其他人或活動會即時返屋企,食緊嘢最多打包埋拎走,試過幾次大女知我哋唔就範就冇再咁做。

珍珠宮

回覆樓主:

其實好case by case, 好難有一個方法就可處理所有case

大宅

我會帶佢去一個好靜既地方.俾佢冷靜下

大宅

Poo得好勳章

在街度, 都要佢冷靜先.

大宅

回覆樓主:

帶佢離開餐廳
去個少人d 既地方
等佢喊完冷靜先返餐廳
返到屋企先說教

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

回覆 melo.t 的帖子

我覺得講道理唔可以長篇大論,同要心平氣和。其實小朋友發緊脾氣都未必會肯聽。

大宅

回覆樓主

我們都懂得感恩,因為不是所有事都理所當然的

洋房

加油呀><

洋房

回覆 吳明 的帖子

堅持到就最好

民房

加油

首頁

尾頁