婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

好耐無上黎~
話說最近果件99講左一句: 新聞話,果d人嫁女,個媽咪送左一層800樓俾個女呀,阿仔,你娶呢d就好啦!
我即時拍一拍C6膀頭:你加油,你仲有機會的!

即係唔係我黑心,99你老左我唔陪你睇醫生,唔好問點解啦~

侯爵府

回覆樓主:

你c6咩反應?
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

子爵府

回覆樓主:

JM好波

peggypeggy820    發表於 17-12-7 15:36

公爵府

小RENE 發表於 17-11-20 13:39
好耐無上黎~
話說最近果件99講左一句: 新聞話,果d人嫁女,個媽咪送左一層800樓俾個女呀,阿仔,你娶呢d ...

答99:我阿媽都係甘講呀!佢又係叫我嫁一個有樓又有錢的男人呀? 我會努力的啦!

小肥楊    發表於 17-11-21 12:32
Nasaph    發表於 17-11-20 15:31

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

JM勁, 講得好...
你應該都叫99...搵下有無...以佢年紀有樓既都好多MARKET..

男爵府

小RENE 發表於 17-11-20 13:39
好耐無上黎~
話說最近果件99講左一句: 新聞話,果d人嫁女,個媽咪送左一層800樓俾個女呀,阿仔,你娶呢d ...

我臨結婚,99同我講某幾句頂到上心口既說話!
買龍鳳鈪時(我唔在場,老公事後話我知),話唔洗買咁大對龍鳳鈪,我老公話買大對d, 佢補錢,99竟然話,唔洗補錢,唔洗買咁大對比個果女人!主要因為我決定搬開唔同佢一齊住,佢打算同個仔住過世,不過佢仔都唔想。
另一個,我話佢個仔,你唔好咁咁咁(唔記得咩啦),99講左三次,而家揀過都唔遲,意思我地未擺酒,已註冊,我當時嬲到返阿媽到話比阿媽知,阿媽聽到都有點兒嬲,不嬲我媽都教我要孝順公婆個類人,我媽都話,咁你咪應佢,我離婚一定分你個仔兩間屋,同佢分身家。
事隔幾年,咪又係要接受我,仔佢又得一個,你唔接受我,你個仔連飯都同你食少d, 我又可以日日告枕頭狀,其實係咪自己蝕底,所以做99自己識做,就唔會多條刺,你識做時我識做,大家和平相處就最好

男爵府

2018復活節勳章

我同C6結婚前幾個月係佢表哥結婚
佢舅父都話自己人叫我去飲~

咁新人出黎影相
我99: 你坐係到等, 我地一家人出去影相。
果下我真係黑到塊面, 我C6重拖住我出去。
我:你亞媽話你地一家人影~ 我外人出咩去JA

之後我99真係拉左我C6出去
佢上到台 舅父舅母係咁問我99做咩唔叫我上去
佢先黑住面叫我上去

影完落黎~ 我同佢鬥黑囉

侯爵府

cindyyu73 發表於 17-11-20 16:44

類似case 我都有發生過,我99冇開口講直頭用動作推開我,自己撓緊c6隻手臂。
結果姑姐主人家叫99行開,俾佢同老公一對一齊影。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

別墅

cindyyu73 發表於 17-11-20 16:44

你唔孤單呀!
我試過同C6 一定家去旅行
62話我地一家一齊過關( not included me)
果下我死忍囉,事後爆C6
之後我都唔想再同佢地一齊起旅行

別墅

Huuu 發表於 17-11-20 13:43
你c6咩反應?

C6 咪笑笑口話: 咁正!
當然C6都係交戲俾我,99 係勁小器,串佢都必須轉個彎,費時佢老人家嬲嬲豬啦~

男爵府

有次一齊行山,見到牆上有塗鴉,係一個有色情成分嘅女人公仔,仲要有名寫住,同我同名,我99居然同我兩個女講話:你阿媽呀!我一眼唔望佢行開咗,我兩個女一聲都唔應佢立刻跟我走,仲同我講話嫲嫲好衰咁樣話我。忘記講,當日係我生日。
所以d99好鬼蠢,做d咁嘅小學雞嘢搞到犯衆憎,連孫都唔跟佢。

男爵府

我的育兒心得勳章

回覆樓主

我奶奶都好勁架,得罪對象咩人都有。話說有親戚係做因航的,做節食飯,奶奶真係當面問人地,咩你無俾人裁員咩?我同c6

公爵府

回覆樓主:

所以話,當你見到老人院的孤獨老人時(明明有眾多兒女)千萬別輕易付出愛心,因果D可憐老人是有前因的,人要在自己有能力時多積返的口德,以免他日果報太深。

別墅

我生仔前99訓示,叫我餵人奶,對BB好,我話我本身都預左會餵。
到我生左,99話:你啲奶冇營養
呢一句說話我會記一世!

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

某一日, 我哋一家係屋企打邊爐, 見到99經過(唔同住, 但佢住隔離);
咁我禮貌上都問下佢食唔食? (諗住多個人多雙筷JEL);
99: 我約佐人出街食大餐, 唔食啦(語氣係串嘴果一種);
當我地食緊啲時候, 佢又 PAT PAT 痕咁話: 我食少少啦(依然係無禮冒果一種);
到我落佐D蝦熟佐, 佢就用佢果雙筷子係個煲度挑來插去, 我就好心用打邊爐啲籬撈起諗住比佢;
99: 得啦, 得啦, 唔洗你(咩超級無禮冒)
***我比錢買, 我出力拎返來, 切埋洗埋整埋, 唔洗我, 果一下我真嬲;
我將D蝦掉返落去, 黑面, 望我C6;

我發現對住果D無家教啲人, 原來係唔洗有禮冒架, 我決定以後就算將食物掉落垃圾桶都唔會比佢食, 話知人地食風/食C

侯爵府

回覆樓主:

一開始一齊已經同我c6講
竹門對竹門木門對木門喎,叫佢搵個家境差唔多的(你估我好想高攀?依家係你個仔追我)
到結婚又話我唔使擺咁好喎(係62想大搞)
比禮金又話唔使俾咁多喎(佢想少過普通人)
我同我老公去拜我阿媽又話叫我老公唔好去,話有鬼喎(咩鬼?)
有咗又叫我唔好咁快生喎(即係想我落?)
又話無錢唔好學人生仔喎(但62都想我快啲生)
送舊鞋舊底褲俾我,又叫我快啲揀唔係拎去孤兒院(咁多謝呀?當我係孤兒)
買左三房,又話我哋唔使住得咁好,佢細個當年都係七個人迫一間板間房(即係想我哋一家四口加工人住一間房嗎?)但同時又話我地間三房對佢自己來講太細所以佢唔會住喎(佢廁所都大過我哋間屋)

我99D刻薄說話數之不盡

男爵府

回覆樓主

我好相信有排行榜,我老公個呀媽即係應該係我既99一定打入十大!

侯爵府

章魚妹妹 發表於 17-11-21 15:31
我好相信有排行榜,我老公個呀媽即係應該係我既99一定打入十大!

咁你仲唔快啲分享

男爵府

回覆樓主:

我都有一單記左幾年,知道要放低,但奈何太深刻。

侯爵府

麻甩二少 發表於 17-11-20 22:14
我生仔前99訓示,叫我餵人奶,對BB好,我話我本身都預左會餵。
到我生左,99話:你啲奶冇營養
呢一句說話我 ...

同佢講:一係你餵?

首頁
12345...7

尾頁

跳至