自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

公主病(公主症候群;Princess Syndrome)是這個物質化社會下的產物,人類從農業社會轉型到工業社會、現代社會,雖然物質生活越來越好,女性無可避免地在不同的環境被灌輸或接觸了公主意識。

過去公主病只發生在貴族或富商大賈家庭中的女子,但這個病症已經藉由科技的傳遞與散佈,現代社會形成對物質文明新的意識,而日益擴大到不同的族群。

以南韓為例,就對帶有自戀,且自恃甚高的女子,冠上公主病的語言用法。台灣有一部分的風俗重視女兒,為部份平埔族的遺風,父母過於保護、關愛的結果,也產生不少公主病患者。歐美不是沒有公主病患者,只是人們習慣讓子女提早自主,痊癒的速度也比較快,比較早。

公主病並不限於年輕女子,也是會有中年、老年女人具備公主傾向。

我認為只有很少數的人可以當公主一輩子,大部分的顯然是不可能的,還是早點治癒公主病卡好。

公主症候群,簡稱公主病,是某些腦殘女性自以為是公主,自認應該受到公主般的待遇。

自認為集三千寵愛於一身,條件很好。

沒有人生目標,因為自己的人生是由男性負責,所以只要挑到好男人就等於有好人生。

對於金錢毫無概念,尤其是他人的金錢。

要求男人出得了廳堂,下得了廚房,進得了富豪排行榜,並且是隨叫隨到的大型犬類動物。

認為未滿175cm的男性是半殘,未滿170cm的是全殘,高於175cm卻比自己+恨地近矮是有一點殘。另外,年紀大一點的視為老殘。

認為做家事、侍奉公婆、帶小孩是黃臉婆的行為,是女人的恥辱。

旅遊(或蜜月旅行)只選擇日本、美國、歐洲國家,認為這些地方才叫人住的地方,反之,別的國家都不是人住的地方。

只想用名牌、吃國外(只考慮日本、美國、歐洲國家)知名餐館...等。

認為英俊的男人可以沒車沒錢,但不帥的男人只要有車(最低底線:法拉利、保時捷、賓士...等名車)、有錢(存款超過五億、大量不動產與房地產)、浪漫、會說英語(非常流利)、會演奏至少任一種西洋樂器(最好還要做大官)才有可能變帥。

認為帥男人的存在是應該,不帥的男人都應該死光,所以不帥的男人必須想辦法證明自己存在的價值。

認為刷爆一堆信用卡、現金卡,然後她的「白馬王子」應該替她還清是件天經地義、公道不過的事。不過,事實證明:大多自認為是公主的傢伙卻成為「刷爆卡之後,找不到人還債,最後成了卡奴」的故事主角。

認為選男人與買衣服同理,所以用盡心機追求名牌,但生活中的地攤貨則隨時可換季。

善於利用好人(不帥、可能沒錢),但很傻很天真容易被壞人玩弄。

對男人而言,很難追、但是很好騙。

男爵府

畀面勳章

我覺得而家好多港女都有呢個病lo...........

男爵府

同意...好多港女都有此症.....公主病...(個名真係好聽 )

珍珠宮

公平d.. 亦都唔少男人有王子病.. 有冇睇宮..

大宅

原帖由 666wing 於 09-2-24 12:16 發表
公主病(公主症候群;Princess Syndrome)是這個物質化社會下的產物,人類從農業社會轉型到工業社會、現代社會,雖然物質生活越來越好,女性無可避免地在不同的環境被灌輸或接觸了公主意識。

過去公主病只發生在貴族或富商大賈 ...

個女想做公主原來唔係好事.

伯爵府

魅力王子 好媽媽勳章 畀面勳章

我弟婦都有呢個病,難為咗我細佬!

大宅

原帖由 666wing 於 09-2-24 12:16 發表

過去公主病只發生在貴族或富商大賈 ...

我身邊真係識有呢種人,但佢出身於極普通家庭(同小康相距什遠),而且父母唔理佢.o甘點解佢會差唔多有齊呢種公主病特徵.會唔會係自小自卑心作祟而家變自戀自大狂????

大宅

原帖由 szeyee1999 於 09-2-24 12:46 發表
我弟婦都有呢個病,難為咗我細佬!

禁止訪問

男爵府

醒目開學勳章

公主病....!!! 我朋友當中都有一個有呢個病!!

年紀不細, 學歷不高, 屋企不是有錢, 但郤要求極高....真係極之高...!!! 高到, 我可以講話, 唯一我唔駛還人情的人 就係佢..hahah!!!

希望佢快d 醫好個病la, 我都想飲到佢個歺, 還返d 人情比佢。

禁止訪問

男爵府

我以前都有個朋友可以用份人嘅75%去買名牌, 跟住早餐唔食, 午餐食麵包, 晚餐食阿媽, 佢話成公司d女仔都係咁 (佢在中環做野)! 見到佢都覺得好可憐!

複式洋房

好多港女都有呢個病

男爵府

我以前個同事都有o家, 佢都成50歲人又無拖拍仲成日會憧憬自己將來結婚o家

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 conniengor 於 09-2-24 13:05 發表
我以前都有個朋友可以用份人嘅75%去買名牌, 跟住早餐唔食, 午餐食麵包, 晚餐食阿媽, 佢話成公司d女仔都係咁 (佢在中環做野)! 見到佢都覺得好可憐!

呢個辦法幾好,可以型又可以減肥

水晶宮

其實父母有冇責任呢...衣家生的少...好多女仔由細就被當公主甘養...
去睇DISNEY ON ICE...D女仔真系個個著曬公主衫的...
少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

畀面勳章

原帖由 54heima 於 09-2-24 21:07 發表
其實父母有冇責任呢...衣家生的少...好多女仔由細就被當公主甘養...
去睇DISNEY ON ICE...D女仔真系個個著曬公主衫的...

Agree...i also think that Disney cartoon is one of the factors causing this problem ne

男爵府

原帖由 666wing 於 09-3-6 14:11 發表

Agree...i also think that Disney cartoon is one of the factors causing this problem ne

睇下你點運用DISNEY CARTOON架唧
我個女又係成日話要做公主
咁我咪同佢講囉: 你要做公主都得, 你睇下灰姑娘同白雪公主, 個個都好勤力架, 又要識煮飯啦, 又要識打掃啦, 仲要好聽話先得架, 做公主要好努力架... 佢而家咪會幫手做家務囉

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

高招

原帖由 星人mama 於 09-3-6 14:29 發表

睇下你點運用DISNEY CARTOON架唧
我個女又係成日話要做公主
咁我咪同佢講囉: 你要做公主都得, 你睇下灰姑娘同白雪公主, 個個都好勤力架, 又要識煮飯啦, 又要識打掃啦, 仲要好聽話先得架, 做公主 ...
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我從來都無諗過會買公主衫比我個囡著(佢太粗魯只適宜著jeans)
原帖由 54heima 於 09-2-24 21:07 發表
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

首頁

尾頁

跳至