家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

代友問意見

朋友(女)今年38,私己有350萬
丈夫專業人士,月入8萬
供緊一層樓,無子女

朋友工作多年,但大部分時間都唔開心,一直做係因為份人工

如果辭職,丈夫會負責屋企所有開支,一個月比6-7000朋友+附屬卡
但朋友要供養父母,無左5000

我朋友打算resign後用私己50萬做生意
如果失敗就做下parttime ,一個月揾4-5000

朋友1516,唔知走唔走好

你地有無意見呀?

男爵府

黑衣天使 發表於 17-11-22 12:28
代友問意見

佢份工收入幾多?同埋平日消費水平係點?佢老公咩意見?都好重要架

大宅

Aphrodite 發表於 17-11-22 12:56
佢份工收入幾多?同埋平日消費水平係點?佢老公咩意見?都好重要架

佢收入5萬
2個都唔大洗
但可能一年都去2-3次旅行,當然唔係豪玩果d
老公都support佢

男爵府

回覆樓主

情況有D同我相似。老公月入7萬左右,冇子女,但我冇佢咁多savings。不用供養長老,樓亦已供完。我全權處理老公份糧,總之個個月交晒咭數、有錢開飯,有錢儲下就ok。我老公工作壓力大,我以前份工亦係,所以大家返到屋企都好攰,當然亦木口木面,又冇啖好食。可能好噪,所以少少事都亦好易嘈交。

後來我老公提議我不如quit咗份工,做吓freelance,主力照顧佢起居飲食,我自己得閒就去做運動、讀書、上堂。結果我同佢關係一直keep得好好,我有心機和精神煮好餸煲靚湯,亦可以扮下靚。老公就無後顧之憂全力在外打拼,近年事業亦一帆風順。佢返到屋企我就開開心心煮好飯等佢,佢又可以好好休息、傾吓偈,大家唔會好似以前燶口燶面。

我諗最主要睇吓自己負擔大唔大,老公有幾support。如果冇經濟負擔,我覺得有何不可?人生苦短,快樂無價啊

番茄仔    發表於 18-2-24 02:14

大宅

barbielun 發表於 17-11-22 13:42
情況有D同我相似。老公月入7萬左右,冇子女,但我冇佢咁多savings。不用供養長老,樓亦已供完。我全權處理 ...

不過你地唔洗供樓唔洗供養父母都慳左好多
我朋友仲有層樓要供,雙方父母又要供養
呢d加埋一個月都無左3萬

不過學你咁講
人生苦短 快樂無價
所以1515

大宅

barbielun 發表於 17-11-22 13:42
情況有D同我相似。老公月入7萬左右,冇子女,但我冇佢咁多savings。不用供養長老,樓亦已供完。我全權處理 ...

你地生活消費如何?一個月可以儲到幾錢?

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

resign

男爵府

黑衣天使 發表於 17-11-22 14:14

不過你地唔洗供樓唔洗供養父母都慳左好多

係,所以要睇負擔和經濟狀況。

我地洗費時多時少。雖然不用供養長老,但我地每月會捐款$8k,再有保險、水電煤管理費,所以都有不少的恆常洗費。跟住我老公鍾意食好嘢、買靚嘢和去旅行,久唔久送大禮俾長老、請長老去長途旅行⋯⋯ 所以有時一個月可儲2、3萬,有時可以冇錢剩,尤其是大時大節

用戶要求終止服務

牛年勳章

回覆樓主

唔算大經濟壓力,會 resign,再搵過份無咁大壓力嘅工,寧願收入減少。至於創業,年紀唔算細,除非好熟悉嘅行業,否則唔會開始,創業都好困身,亦考眼光,人脈...各方面配合,仲要力不到不為財,壓力唔會少。
未經許可,請勿轉載

大宅

大笨鐘 發表於 17-11-22 15:25
唔算大經濟壓力,會 resign,再搵過份無咁大壓力嘅工,寧願收入減少。至於創業,年紀唔算細,除非好熟悉嘅 ...

我都認同,仲可以多返d錢做私己

大宅

做得唔開心, 老公又支持就梗係辭啦, 既然驚有經濟壓力, 咁旅行次數或使費就要相應減少d, 實有地方悜到. 佢搵到5萬就應該有能力搵過第2份, 可能做得開心d但人工少d, 唔係話辭左就一定要唔做野或只做PT等老公養架麻.

男爵府

回覆樓主:

女人都係吾好指意男人,冇仔冇女做咩吾打工,靠男人預左睇面色,何況佢哋冇仔女 冇 bonding, 隨時各有各撐。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

搵份壓力細既工做啦
學JM話, C6比錢養自己, 分分鐘要睇佢面色
佢手頭永遠鬆動, 當然比得手爽, 如果唔係呢?

冇女埋身 就OK,
有女埋身就C6就覺得你一無事處,
淨係識做伸手黨, 冇人可憐你

水晶宮

回覆樓主

轉工搵份30K咁上下嘅工好D,始終靠自己最穩陣,揸住350萬做工,心態已經贏曬啦

子爵府

代友問意見

唔開心會肝鬱結
引發病

大宅

代友問意見

創業仲大壓力過你返工,我有多次創業經驗。至於是否resign, 我就比唔到意見

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

老公揾8萬,先俾得6~7000老婆 不過要睇埋佢地開支同點分配o既。。。。。。其實學其他jm講揾份冇大壓力的工吧!我覺得好過創業,創業仲大壓力。。又冇假放同困身,除非佢好在行果樣野

大宅

回覆樓主:

做得唔開心緊係唔做
老公都搵到下錢
自己又有d 私己
健康無價呀

大宅

wy_yen 發表於 17-11-24 14:54
老公揾8萬,先俾得6~7000老婆 不過要睇埋佢地開支同點分配o既。。。。。。 ...

好似真係少左d
應該比幾多好?

男爵府

有錢當然要創業 , 自由又賺多 d

首頁

尾頁

跳至