婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我姨媽有2個仔 2個已婚 大個搬出 細個同老婆係都要痴住住 唔肯搬走 因為經驗問題 細仔入月17000 每月比5000家用我姨媽 老婆無做野 2個有1個自閉兒子 最近細新抱又有左 我姨媽要求佢落 唔落就搬走 家用可以唔要 我姨媽要佢落原因
1.2個經濟已經唔好 仲生
2. 已經4大1小住緊300呎私樓 根本無位
3. 要求減到3000 家用 但仍然要包佢地食住水電
4.自閉兒子才5歲 應該照顧佢(我姨媽覺得佢地嫌棄佢)
5.細新抱很愛整潔 但只會指點人 自己唔願做
我姨媽叫我打去同會細新抱傾..wow 呢d野我點開口 救命

Jolin_Yuen    發表於 17-11-24 12:32

大宅

回覆樓主:

我姨媽叫佢唔使比家用 自己搬出去 佢地死都唔肯 同堅持要生 我姨媽因為佢地個自閉兒已經很煩惱 因為係佢發現佢有自閉 佢2公婆都發現唔到 同唔信個仔自閉 係醫生證實佢地先勉強接受

大宅

回覆樓主:

叫我去勸人落仔 真係唔得啦

大宅

shpfamily 發表於 17-11-22 14:07
咪拒絕話唔識講囉
佢地係咪排緊公屋架?

有排 .....但講明到自閉兒唔帶走

大宅

回覆樓主:

其實係我姨媽勸唔掂佢 想叫我勸(我地有傾開計) 但我開唔到口叫人落囉 而且實際上又唔關我事 姨媽就話勸佢地搬走都好 話佢地唔肯同我姨媽再傾了

大宅

回覆樓主:

個小朋友唔帶走其實都有原因 因為係個頭讀緊兼收位(係味叫兼收 唔太識)同埋佢地好似有d介意個仔有自閉 之前去玩 佢地唔肯帶埋佢出去 同埋個仔好痴我姨媽 所以咁唔帶走

大宅

回覆樓主:

我同姨媽講左唔方便開口了 我姨媽好擔心第2個出世 個孫佢地更唔理
表嫂打左黎比我聽話有左 但無講姨媽叫佢落仔既事 但佢講左幾句野 我眼淚都忍唔住流出黎 野都卡住喉嚨

大宅

回覆樓主:

阿嫂話有第2個好大壓力 唔想要 但諗到大仔 心裡好痛 好想帶佢出去玩 但很怕比人歧視佢眼光 都很怕第時無人照顧佢 一諗到佢咁 就有自私諗法 生佢出黎 第時可以幫助照顧哥哥 我聽完個心酸左 野都講唔出 平靜左陣 同佢講 自閉唔係太大問題 希望佢唔好帶有顏色顏色去睇佢 第時都可以正常生活 都唔可以咁自私把責任放係第2個小朋友度(全程無講姨媽既野)

大宅

回覆樓主:

不過老實 聽完你地講 我真係覺得太易信人同心軟 因為2邊(表嫂同姨媽講野有好大出入下) 覺得表嫂好慘 覺得姨媽唔體諒佢地 但你地又講得岩 真係錫佢點會介意帶佢出去玩

大宅

男仔頭 發表於 17-11-23 11:08
我表哥結婚帶老婆同父母暫住一陣,揾到年幾也未揾到合適租盤,姨媽己經唔煮飯比他們,日曰叫快搬甚至大吵,但他 ...

依家好似好多呢d

大宅

回覆樓主:

我姨講左唔要家用 叫佢地搬出 佢地唔肯

大宅

回覆樓主:

我同姨媽講左唔方便介入啦 好彩姨媽都無再叫我去傾

大宅

回覆樓主:

其實我比較擔心個小朋友 我姨媽對佢地排到屋放低個大係度都接受(可能覺得佢父母唔理佢 對佢更加有愛錫之心 我自己諗咋xd)

首頁

尾頁

跳至