家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

囡囡有四萬元積蓄,如何投資增值?

如題。放在銀行做定期好,還是投資股票、基金好?

大宅

Re: 囡囡有四萬元積蓄,如何投資增值?

我幫個女買左份蓄儲保險, 好過放係銀行無息收. .
喜歡的金句:
己所不欲.勿施於人
世界本來就不公平,但快樂卻是公平的,只要你知足.
一個人的快樂, 不是因為他擁有得多, 而是因為他計較得少

大宅

我用阿仔D錢買左匯豐同宏利

複式洋房

要回報高過定期和風險低的話,
可以買些儲蓄保險,

要更高回報和不怕風險高少少的話,
買基金是不錯的選擇

保險,是今日作明日的準備,生時作死時的準備,父母為兒女作準備,兒女幼小時作兒女長大時的準備,如此而已. 今天準備明天,這是真穩健; 生時準備死時,這是真曠達; 父母為兒女準備,這是真慈愛; 不能做到這三點的,不能稱為現代人。 --胡適 消費與保險   女人的衣服裡,永遠少一件衣裳。   家庭的消費,也像女人的衣櫃,花起錢來永遠嫌少,一件昂貴的衣服,一次花費的應酬等,不但使家庭不必要的開支增加,而且難以累積足夠的應急錢,一旦遇上風險,生活就會捉襟見肘。   其實我們只要稍做計劃,將一部分平時隨意花掉的錢留下來,就可輕鬆獲得一筆家庭所必需的應急錢,以備在關鍵時刻,發揮巨大作用,保險,是衣櫃裡永遠也少不了的"衣裳"。

複式洋房

可考慮長hold優質藍籌股票
不過留意如果油價大升/升得急, 就忍下手先, 因股市會跌的.
我亦會用其他投資. 每月供少少. 不過不是基金.

男爵府

YY (芝芝媽咪),

看到你的留言, 覺得我公司其中一個儲蓄計劃可能適合你們.

計劃類似銀行的定期存款, 即一次過放一筆錢在保險公司的

複式洋房

我都係做呢種,但息口冇保證.你係咩公司?

男爵府

komuimui,

我是Prudential Agent, Standard Charatered Bank同我們買的是同一個Plan, 每年的3月公司會公報當年的利息是多少, 由2002年至2004年也是4.9%

複式洋房

4.9%係紅利率?

男爵府

komuimui,

4.9%是年息, 你可以用 40,000 X 1.049 (本利和 X 5次), 就可計出5年後取回50,809

複式洋房

有冇計劃書可email 我睇.

男爵府

請給我你的email no.

複式洋房

在短期儲蓄來說, 這計劃都不錯,

最低入場費HK$35,000
最少存款HK5,000
這計劃分定期紅利(年息1.95%)和增長紅利(年息2.95%),
都是非保證的紅利,

定期紅利每年派發,
增長紅利要第五年後先可以拿,

頭五年要拿錢的話要給提取費,
第一年8%, 二年6%, 三年4%, 四年2%, 五年1%

賠償金額是存款的101%

長遠儲蓄的話, 買HSBC還好些, 賺股息和股價
保險,是今日作明日的準備,生時作死時的準備,父母為兒女作準備,兒女幼小時作兒女長大時的準備,如此而已. 今天準備明天,這是真穩健; 生時準備死時,這是真曠達; 父母為兒女準備,這是真慈愛; 不能做到這三點的,不能稱為現代人。 --胡適 消費與保險   女人的衣服裡,永遠少一件衣裳。   家庭的消費,也像女人的衣櫃,花起錢來永遠嫌少,一件昂貴的衣服,一次花費的應酬等,不但使家庭不必要的開支增加,而且難以累積足夠的應急錢,一旦遇上風險,生活就會捉襟見肘。   其實我們只要稍做計劃,將一部分平時隨意花掉的錢留下來,就可輕鬆獲得一筆家庭所必需的應急錢,以備在關鍵時刻,發揮巨大作用,保險,是衣櫃裡永遠也少不了的"衣裳"。

大宅

啊緯 寫道:
要回報高過定期和風險低的話,
可以買些儲蓄保險,

要更高回報和不怕風險高少少的話,
買基金是不錯的選擇

投資增值就請買純投資產品(市面上風險高低產品乜都有),.....需要保險,就買純保險(Term),......

千其不要買儲蓄保險。純投資產品也有低風險....
"儲蓄保險"背後既投資,分分鐘只能cover保險所需既支出,並不能真正為你帶來回報....而且他們所做給客人的回報及Cashflow Projection亦只是假設性質,完全沒有回報保証....佢地呢啲proposal,全部要Lock你地的錢十幾二十年,回報率亦係假設出來...

最重要,你們頭幾年所供的錢,其實差不多全數用來支付這班Sales的佣金....所以,根本唔化算....

公爵府

幫佢買HSBC啦, 一年收3-4次息, 長遠來講一定升, 係本金都升, 可以等$120左右或以下入一手, 無謂買
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

複式洋房

[quote]
dummypimp 寫道:

投資增值就請買純投資產品(市面上風險高低產品乜都有),.....需要保險,就買純保險(Term),......

千其不要買儲蓄保險。純投資產品也有低風險....
"儲蓄保險"背後既投資,分分鐘只能cover保險所需既支出,並不能真正為你帶來回報....而且他們所做給客人的回報及Cashflow Projection亦只是假設性質,完全沒有回報保証....佢地呢

大宅

"曾經試過自己投資失誤, 或不懂投資, 所以希望保險公司能幫到他們"...

保險公司其實亦只係將客人供的錢買基金而已....冇錯,你或你公司,在投資產品上都只是agent.....客人亦可從不同途徑獲得同樣產品....

仲有agent同Sales根本冇分別,.....會不會提供售後服務,在乎人,不在乎個title....喺公司立場,你地係佢distribution channel, 即Sales,...喺客立場你亦係Sales....乜你好介意人話你係Sales嗎???

講清楚啲,頭幾年客人的錢都是你和你公司的佣金...
我不如簡單問你,若客人買了所謂儲蓄保險,供了3年後停供,他能取回的,只有5%-10%錢....請問錢去了那裹?...

所謂儲蓄保險冇錯保證成份絕對100%保證,....但要到十幾二十年後,才100%保證取回自己的本.....要清楚,係自己的本金!!!
十幾二十年,...是是但但一隻基金都double 左啦.....化唔化算,自己諗囉....

小朋友,你唔使教我啦,我係大行高層,呢啲product點structure出來我最清楚........呢道好多BK consultant有排都未係我個level...

禁止訪問

大宅

唉,我喺度有嗰句講嗰句啫.....何需處處小心
未夠道行?....呢度綱黎架....
得閒上BK又可imply啲乜呢?

我喺度有嗰句講嗰句,喺點醒佢,...現實做野時,不會碰釘,...對佢有益冇害....

又或者唔認同,大可ignore...呢度綱黎架

大宅

其實我係幾欣賞啊緯既Sale野態度同精神,....如果有機緣,我都希望認識佢.....Introduce佢入我公司....

唉其實大把老細/客,話人Harsh過我十倍啦,....又何需介懐

?-( ?-(

首頁

尾頁

跳至