家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 囡囡有四萬元積蓄,如何投資增值?

好多謝多位回應!
但現在油價升,是否不宜入市買股票?
還有,我對股票毫不認識,買匯豐,抑或買盈富基金好?
一手即是幾多股呀?(好白痴.....)

複式洋房

長線的話, 用油價指標去賣買股票回報會好些.
油價升, 股市會趺的多. 不過要考慮油價是否算是急升.
有關資料, 晚些才post上來, 現在有事外出.

複式洋房

我相信你是善意的批抨,
文字上面好多時不能聽到語氣, 看到態度和身體語言
使我對你有些誤解,
對之前文字上有所不敬, 講聲sorry!

每個保險計劃的儲蓄成份各有不同,
早期好多儲蓄保險的保障成份佔比率都幾大,
(我見過有些到100歲保證成份都未 break even)
所以保證成份會10~20年先打過和!
因為定額保費的關係,
使保險公司要扣起頭3~5年的費用作為之後隨年齡增加的風險成本! 當中也包括公司的營運成本和佣金.(落在agent錢包的大約50%首年保費, 第二年好少佣了~>.<~)

現在有些新的計劃, 如上文提到的保記計劃,
保險成份超少(賠總供款101%), 儲蓄成份超大!
所以是保證5年後保本, 和OK的利息~

上文兄提到是是旦旦買隻基金都有個DOUBLE,
但事實上有不少基金是破了產的!
較出名是98 年美國長期資本管理公司(LTCM)
該基金由 5 月俄羅斯金融風暴至 9 月份的短短 150 天,資產淨值下跌 90% ,出現超過 50 億美元的虧損而面臨破產.
上年年初一隻原擁有 3 億美元資產的日本對沖基金,在短短一星期內輸掉 98%的資產,被迫宣佈倒閉,這隻基金在2001 年及 2002 年有不錯的回報分別為 18%及 7.6%.

保險計劃的回報不會是最好, 但能分散風險和預計到資產的增長.
自己投資回報可能好好, 但風險要自己承擔!

每種投資都有自己的好處和壞處,
保險不是最好的投資方法, 但是一種穩健的方法

[quote]
dummypimp 寫道:
唉,我
保險,是今日作明日的準備,生時作死時的準備,父母為兒女作準備,兒女幼小時作兒女長大時的準備,如此而已. 今天準備明天,這是真穩健; 生時準備死時,這是真曠達; 父母為兒女準備,這是真慈愛; 不能做到這三點的,不能稱為現代人。 --胡適 消費與保險   女人的衣服裡,永遠少一件衣裳。   家庭的消費,也像女人的衣櫃,花起錢來永遠嫌少,一件昂貴的衣服,一次花費的應酬等,不但使家庭不必要的開支增加,而且難以累積足夠的應急錢,一旦遇上風險,生活就會捉襟見肘。   其實我們只要稍做計劃,將一部分平時隨意花掉的錢留下來,就可輕鬆獲得一筆家庭所必需的應急錢,以備在關鍵時刻,發揮巨大作用,保險,是衣櫃裡永遠也少不了的"衣裳"。

複式洋房

HSBC好D
如果你是一次買看長線的話,
看其中一次跌市就入貨(永遠摸不到底的)
平均定期入市的話,
任何時間都可以入市

保險,是今日作明日的準備,生時作死時的準備,父母為兒女作準備,兒女幼小時作兒女長大時的準備,如此而已. 今天準備明天,這是真穩健; 生時準備死時,這是真曠達; 父母為兒女準備,這是真慈愛; 不能做到這三點的,不能稱為現代人。 --胡適 消費與保險   女人的衣服裡,永遠少一件衣裳。   家庭的消費,也像女人的衣櫃,花起錢來永遠嫌少,一件昂貴的衣服,一次花費的應酬等,不但使家庭不必要的開支增加,而且難以累積足夠的應急錢,一旦遇上風險,生活就會捉襟見肘。   其實我們只要稍做計劃,將一部分平時隨意花掉的錢留下來,就可輕鬆獲得一筆家庭所必需的應急錢,以備在關鍵時刻,發揮巨大作用,保險,是衣櫃裡永遠也少不了的"衣裳"。

大宅

我唔知你係唔係真係大行高層,我就一定唔係,但我同你的見解都十分相同!我由其討厭那些所謂保本計劃!:-(

[quote]
dummypimp 寫道:
"曾經試過自己投資失誤, 或不懂投資, 所以希望保險公司能幫到他們"...

保險公司其實亦只係將客人供的錢買基金而已....冇錯,你或你公司,在投資產品上都只是agent.....客人亦可從不同途徑獲得同樣產品....

仲有agent同Sales根本冇分別,.....會不會提供售後服務,在乎人,不在乎個title....

大宅

我會提議先等個好價買一手hsbc,然後視乎個人喜好,可以選擇月供股票或定期買一手hsbc去同bb的投資增值。

大宅

啊緯 ,

其實我批抨既野,你喺現實世界對客時分分鐘會遇到同樣問題,同樣Case....

我遇過好多agent,有啲係我大學師弟師妹,...佢地有啲好成功,有啲現在年薪超過三百萬,佢地亦試過Sell我呢類product, 但最後都冇point說服我,....應該話解答唔到我既提問.....

喺BK呢道其實給你一個好好既模擬環境給你實習...
不過若果想揾大茶飯,都係出去浦多啲好過留喺BK...

大宅

YY(芝芝媽咪) 寫道:
好多謝多位回應!
但現在油價升,是否不宜入市買股票?
還有,我對股票毫不認識,買匯豐,抑或買盈富基金好?
一手即是幾多股呀?(好白痴.....)

以我愚見:

因妳對股票毫不認識,不如就從今天起從頭學起,..隨便在任何一間銀行或股票行開個綱上戶口,但千其不要做買賣,(可自己模擬買賣下)...只用個戶口睇報價,睇news....好多綱上戶口都有大利事機睇報價,....妳必需貼市才可真正學到野....如果妳天份高再經高人指點,慢慢妳會睇到好多古惑野....

在此同時,畢錢放喺銀行都冇壞,...需冇息,但都冇通脹 嗎,...冇增值都冇損失

男爵府

謝謝大家!但我要慢慢消化,銀行有投資基金和股票的服務吧?

大宅

各位高人,

"保單貼現" 你地又點睇? 我想買但又心大心細!!

請指點迷津!!!!!!!

thanks

複式洋房

maxims 寫道:
各位高人,

thanks

Viatical Settlement雖然回報不錯,
但有些少賺死人錢的意思.......
我就唔會去賺,

早排有傳聞美國最大的保單佔現公司MBC財政出現問題會破財, 不知現在攪成點~

台灣政府還明確禁止保險相關業者招攬這項業務,還說這項商品的風險相當高,叫投資人最好不要碰.

當然啦, 有不少人在這玩兒中賺到不錯的回報.

男爵府

yy

我都係一個普通既媽咪, 投資唔係好識, 但都有d意見想分享
我自己都係一夠錢就買5號仔, 當然睇價la
之係每次派息都選收息唔收錢, 因係你仔仔d錢, 相信都唔會點用, 到20年之係你就知compound interest rate既神奇啦
你唔使担心開頭係碎股架, 慢慢就會績少成多

另外, 如果你睇好香港, 可以買盈富基金, 有人同你睇住個市又唔使比年費, 雜費, 好過買保本或其他基金

男爵府

畀面勳章

YY:

喂喂!做咩咁有興趣投資呀?建議你買5號仔因為比較穩,就算個價跌都可以當收下息,好過擺係bank!

我早陣子都買了少少玩下,如果依家放都執到少少!不過我都係揸長既!
各位Auntie/Uncle請多多指教!

大宅

loklokma 寫道:
喂喂!做咩咁有興趣投資呀?建議你買5號仔因為比較穩,就算個價跌都可以當收下息,好過擺係bank!

Agreed.
**Loving You**

大宅

如果睇好香港, 就唔好買盈富基金,買5號仔個回報點都好過佢!

男爵府

loklokma:
通脹重臨,我唔想睇住d錢放在銀行貶值呀!

loklokma 寫道:
YY:

我早陣子都買了少少玩下,如果依家放都執到少少!不過我都係揸長既!

複式洋房

funfunyuyu,

點可以散買5號仔呢?謝謝

另外,請問各位去邊間行開網上股票戶口好呢?謝謝

公爵府

好多銀行同證券行都有月供股票, 例如月供$2000, $3000 等, 每個月收$50手續費, 不過買回來的係碎股, 價錢比一手正股低。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

複式洋房

maxims 寫道:
各位高人,

thanks

其實"保單貼現"這種投資都存在咗一段長時間,但係如果係直接去買張保單,這種方法就真係小心D,我就一定唔會做.但係如果係一隻Fund的方式,就可以睇吓,有幾樣嘢要注意,例如佢係邊類型的"Life Settlement",買什麽平級的保險公司的保單,每間公司的保單比例,預期and最遲回報時間,有冇買再保險,最重要一點,託管人是誰,因為託管人是負責管錢同貨的,所以是非常重要.如果合符這幾點,先至考慮.
其實"life settlement"這種投資有人話係賺死人錢,有時睇嘢又唔好只睇一面,如果從另一角度睇,可能係幫佢係最後的時間去完成佢的心願.

別墅

投資大笨象, 不如搵d當炒股, 幾時先用4萬博10萬呀???? 而且125個水位都唔係細, 4萬蚊一手都未夠比~

未來5年地產同建材有一定需求, 而且近日買地都明顯了未來地產商預算方向, 港府85,000停止了, 確實有利地產商再度出手, 當然..... 地產股都唔平, 但至少比hsbc更有位上升囉~

總之唔好貪, 一買一賣, 要1年內賺2~3萬唔係咩咁辛苦o既事~ 相比投資入保單上, 我會咁睇囉..... 保單係有一定期及靈活性低, 而股票係短時間及較彈性, 但風險係相對的, 不過4萬蚊唔係咩大數目, 值得去試一試~
我們應該感恩 神的話語令人清醒

首頁

尾頁

跳至