自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

牛年勳章

LuckyBBB 發表於 18-2-19 00:24
我女咁細個就扁平足,佢就應該一定係天生 +少少遺傳(我有少少)
但聽過有後天好大個先有,呢 d 可能係著 ...

我自己都係,怕女女遺傳到
之前問過兒科醫生話無咁早驗得出(4-5歲),睇到個post我又有d擔心啦,咁細有無得驗!

男爵府

C.Humphrey 發表於 18-2-19 00:31
我自己都係,怕女女遺傳到
之前問過兒科醫生話無咁早驗得出(4-5歲),睇到個post我又有d擔心啦,咁細有無 ...

其實我當初發覺我女既時候都問過2-3個醫生,唔同醫生唔同意見,但都多醫生講話小朋友未大定對腳 (8
歲前),所以未看得清係咪扁平足(有可能大 d 對腳既足弓位有番個弓形,而家可能係 小朋友對腳掌有肉所以吱左出黎遮住左)

但我亦上網看左有 d 資訊話應該趁小朋友對腳未定形盡早矯正,同時亦有樓上朋友分享真係有需要盡早醫,所以我都去看左兒科,兒科醫生初時口吻都係一般醫生咁講,但佢檢查完阿女對腳,其實都真係好明顯嚴重扁平足(因為足弓已貼晒地 + 凸埋出黎)所以佢最後都肯寫紙去俾我女做矯形鞋墊,而家定期覆診囉 !

你如果真係擔心看多一兩個醫生看下肯唔肯寫轉介信

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

咁細。仲有時間做腳底动作改善
上youtube找d video學下
例如用腳指執下小物件

你咁心急
4歲就開始落鞋墊
不停找醫生cfm係扁足

真的想著鞋墊?一著就一世

水晶宮

回覆樓主:

個女成日夜晚腳痛,點搞

公爵府

好媽媽勳章

LuckyBBB 發表於 17-11-26 00:55
我係見佢行路tag 住tag 住咁行(對鞋拖行到好大聲,行得好慢 & 經常行一陣就話好攰)於是去 Dr. Kong 初步 ...

Dr kxxx都信?

伯爵府

畀面勳章

LuckyBBB 發表於 17-11-25 01:28
大家有無經驗分享下我而家有咩途徑醫佢?

排政府兒童骨科作檢查,再排足科造鞋墊。

翡翠宮

牛年勳章

LuckyBBB 發表於 18-2-19 01:13
其實我當初發覺我女既時候都問過2-3個醫生,唔同醫生唔同意見,但都多醫生講話小朋友未大定對腳 (8
歲前 ...

明白了,等我再去睇多一兩個醫生問下,謝謝

複式洋房

回覆樓主

其實如果真係扁平足,大個都要著鞋墊
排政府骨科唔係即刻有得睇
可以每天做屹腳運動先,每日十次,因太細平衡都未掌握,再加至每日廿次
買鞋要揀腳橋位突起嘅鞋墊,鞋底太薄就唔適合
9歲前腳骨仲軟可以改善多啲,9歲後腳骨變硬,效果就慢

子爵府

牛年勳章

vencyk 發表於 17-11-25 13:48
6 - 7 歳發育正常腳先至生得定,果時先算真,可以政府排街証,自己自小係,著咗鞋墊二十年
...

請問鞋墊係要keep住著, 定係著到無扁平足問題就可以唔著? (其實可唔可以矯正到變返正常?)
Thanks

水晶宮

回覆樓主:

建議去健康院檢查,哥哥當年3歲,我幫他book健康院做來查,他自己跟醫生說有什麼問題,醫生refer瑪嘉烈睇骨科,仁濟做鞋墊,哥哥今年16歲,期間對腳的確有改善,仁濟鞋墊都做到13,14歲。

大宅

LuckyBBB 發表於 17-11-26 00:55
我係見佢行路tag 住tag 住咁行(對鞋拖行到好大聲,行得好慢 & 經常行一陣就話好攰)於是去 Dr. Kong 初步 ...

果然是dr Kxng

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

寶血醫院

子爵府

LuckyBBB 發表於 17-11-26 01:05

大家看下我女對腳,就咁看都好明顯。。。。。

我女都係咁,睇咗專科,醫生叫我唔好信dr. kong
咁細個未生定唔可以斷症,而且呢啲多數係遺傳。。況且扁平足好普遍,唔係咩大問題(大病),唔會影響到日常生活,只係行得多路易攰,配張鞋墊。

珊瑚宮

DR乜係做生意

係人隻脚都有問题。要幫襯佢買鞋

正確係找個足科医生
玩具萬歲!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主

間嘢同神棍無分別

水晶宮

kool100 發表於 18-2-19 11:08
其實如果真係扁平足,大個都要著鞋墊
排政府骨科唔係即刻有得睇
可以每天做屹腳運動先,每日十次,因太細平 ...

咩牌子好??

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主

大家真的不要一聽坊間測試話扁平足,就立即去做鞋墊
第一四歲一8歳腳發育中
邊有咁早知
第二扁平足同足弓過高有d似
坊間醫生都會看錯
去了骨科先分到

大家如懷疑有扁平足
做下足部運動改善仲好
到腳定咗形就冇法,先做鞋墊

複式洋房

回覆樓主

市面一般嘅鞋墊較軟,矯型鞋墊會硬啲,尤其腳橋位,如4歲著會唔慣,職業治療度身訂造最好
有時細個未必係扁平足,但做屹腳練習對身體無不良影響
扁平足可改善,最大影響係做運動,跑步,籃球等容易腳板痛

男爵府

jannlly 發表於 18-2-19 10:15
Dr kxxx都信?

都係諗住初步又免費測試一下看下係咪遮 ,無咩資料在手好難同醫生講,而家兒科醫生都證實係,所以要訂造矯型鞋墊

男爵府

Babyeddie 發表於 18-2-19 01:37

咁細。仲有時間做腳底动作改善

我唔係心急。。。
只係阿女同我反映佢自己行一陣(大概50-100m) 就話好攰,又成日 click 腳, 間中又跌,行路拖住對鞋行,一個 4 歲小朋友行路&跑步都慢過一個兩歲半既阿妹,我作為阿媽見到個女有咁既問題唔去正視 ? 就咁叫佢做下腳底運動就算 ???

有問題唔應該及早搵醫生尋求專業意見??? 反而信坊間或 YouTube 資訊 ??? 坊間五花八門既資訊可信程度有幾高,我唔係專業人士我唔識去分辨,呢 d 網絡資訊都係純粹看多個參考而已,唔會按呢 d 資訊來自行斷定係定唔係而跟資訊做法,始終醫生都係專業,而每個醫生看法都有未必完全相同,所以看多一兩個醫生拿多個意見都無壞遮???

唔好講到我不斷搵醫生想證實阿女係扁平足,呢樣其實個個醫生都證實話佢係呀喇,只不過每個醫生建議做法有 d 唔同。我唔係想阿女一世著鞋墊,我就係相信 8 歲前佢地腳型未定,希望及早矯正到,令佢生番個足弓位出黎之後就唔使著鞋墊 ,所以呢樣野我係想盡早醫治到就唔使跟一世遮 ,咁都有問題 ?

因為我聽太多 8 歲之後腳型定左整鞋墊都只係舒緩唔係醫治

及早 d 去醫治唔好???
鞋墊 & 足底運動唔可以同步做嗎?

# 而家做人阿媽真係好難,發現問題
及早就醫又俾人話太心急無咁既需要

#有 d case ,有問題上網搵資訊去自行解決,又俾人話唔去看醫生,到最後出左事喇,又賴阿媽唔帶小朋友去看醫生

真係看醫生又俾人話,唔醫生看又俾人話

首頁

尾頁

跳至