跳至
[大埔區] 大埔區中學  

首頁
12345...11

尾頁

大宅

十大家可以傾下區內中學嗎! 謝謝
band 12 3 英中 中中都歡迎
只見好多K1 同 小一 Topic, 所以開個group傾下咁啦

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆樓主

我都是,現在毫無頭緒

別墅

回覆樓主

我都想知,完全唔知咩情況

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

中學今個月開始陸續舉行開放日

大埔五間全英中:莫壽增,王肇枝,柏雨,恩主教,沐恩

大埔三間微調:救恩,何郭,圓玄

餘下係中文中學

複式洋房

mrs.so 發表於 17-11-27 11:47
中學今個月開始陸續舉行開放日

大埔五間全英中:莫壽增,王肇枝,柏雨,恩主教,沐恩

我想請問劉梅軒既評價係點?我平時等車返屋企有見過佢地既學生上小巴都好有規矩,但唔知校風係點。請指教!

大宅

想問下如Band 2組別, 可否選救恩為首選, 會唔會進取左呢?

大宅

michelle882006 發表於 17-12-8 12:45
想問下如Band 2組別, 可否選救恩為首選, 會唔會進取左呢?

大埔區中學普遍程度參差,若以公開試成績爲增值指標參考,恩主教六年前以取錄BAND1生爲主,過往兩年3322%不足五成,四主科優良率亦低於全港,嚴格來說只有BAND2頭至中,屬於負增值。至於救恩,一直被視為龍頭中中,以取錄邊錄人或BAND2上游學生為主,若以相同收生組別學校作參考,粉嶺馬錦明有53%3322,救恩只一直維持三成,聯招成功比率只徘徊15%(百分比已包含公開大學,非完全八大),只有BAND2中至尾水平,考慮到中一收生水平,屬負增值,而且校政透明度低,多年來沒有公布成績,家長未能完全得知學校教學成效。反觀圓二收生較差,但多年來通識科成績驕人,勝過BAND1英中,入U率亦較救恩高,屬增值表現。選校除教學語言外,我還會考慮到各校增值表現,與同等收生水平學校之比較。

大宅

回覆 Fanny_ma 的帖子

以你所講即是BAND 2較好的圓玄好過救恩?

大宅

中學選真的好煩腦, 自己心目中由始至終一心都只諗住大埔區5間英中, 入到是旦一間都冇所謂, 點知上星期見班主任阿囝經過2次程分試只係屬band 2 中成續, 而我對大埔Band 2 中學真係毫無頭水, 唔知點好!

大宅

中學選真的好煩腦, 自己心目中由始至終一心都只諗住大埔區5間英中, 入到是旦一間都冇所謂, 點知上星期見班主任阿囝經過2次程分試只係屬band 2 中成續, 而我對大埔Band 2 中學真係毫無頭水, 唔知點好!

大宅

大宅

michelle882006 發表於 17-12-8 15:43
中學選真的好煩腦, 自己心目中由始至終一心都只諗住大埔區5間英中, 入到是旦一間都冇所謂, 點知上星期見班 ...

考慮羅定邦,它一直以來都是英中,不過轉了直資, 相對競爭較少,今年起著重了成績,成效如何大概可在年底揭曉。

大宅

michelle882006 發表於 17-12-8 12:45

唔會,基本上救恩一直都唔係BAND1學校,只係區內質素較好中中(成績一樣強差人意),基本上BAND1生無必要簡佢,就算BAND2頭都可以跨區考直資,願意收BAND2生成績又好過救恩的直資英中有大把。大家選校時要留意各校語言藝術,岩岩何中校務報告聲稱自己入本地大學率有33%,但無列明是UGC學位與否,很大機會連恆管、公開大學也計算在內,水份甚高。該校成績又是一直差強人意,33%入U率豈不是同恩主教平起平坐?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

如果小朋友Band 1中至尾, 自行莫壽增機會大嗎?
大抽獎時, 莫擺一, 沐恩擺二, 又得唔得呢?
謝謝解答

大宅

回覆 Fanny_ma 的帖子

何中即係邊間中學呀? 本人亦有考慮誇沙田區, 但我又唔熟沙田D學校, 我諗住如果大攪珠派到Band 2 1至尾的學校, 就會出沙田扣直資, 你認為可行嗎?

大宅

Fanny_ma 發表於 17-12-8 15:14
大埔區中學普遍程度參差,若以公開試成績爲增值指標參考,恩主教六年前以取錄BAND1生爲主,過往兩年3322% ...

請問兩間1A 莫壽增/栢雨 點擇?乙一只能二選一

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

回覆 sherran 的帖子

感覺莫記出的學生smart d, 可能我識栢雨出黎的人都只係識讀書, 冇咩才華, 唔可以話係叻.我個人感覺.

禁止訪問

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

pmhappy 發表於 17-12-9 00:03
如果小朋友Band 1中至尾, 自行莫壽增機會大嗎?
大抽獎時, 莫擺一, 沐恩擺二, 又得唔得呢?
謝謝解答

莫一,王二,沐三,救四
以上band one 填表

首頁
12345...11

尾頁

跳至