跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

中學今個月開始陸續舉行開放日

大埔五間全英中:莫壽增,王肇枝,柏雨,恩主教,沐恩

大埔三間微調:救恩,何郭,圓玄

餘下係中文中學

公爵府

pmhappy 發表於 17-12-9 00:03
如果小朋友Band 1中至尾, 自行莫壽增機會大嗎?
大抽獎時, 莫擺一, 沐恩擺二, 又得唔得呢?
謝謝解答

莫一,王二,沐三,救四
以上band one 填表

公爵府

michelle882006 發表於 17-12-9 10:47
回覆 Fanny_ma 的帖子

何中即係邊間中學呀? 本人亦有考慮誇沙田區, 但我又唔熟沙田D學校, 我諗住如果大攪 ...

何郭佩珍中學
band two 出沙田係唔錯既選擇

公爵府

michelle882006 發表於 17-12-12 15:00
回覆 mrs.so 的帖子

MRS SO, 如誇區我首選都係培基, 但唔知直資學校扣門位多唔多?

我兩個都考過培基first round 已經取錄
培基Peter 校長好有理念
我最後無簽培基offer
我大仔係Band one生在大埔區學位多過人情況下一定派到大埔五間英中
而細仔Band two生有另外既心儀中學,亦係學位多過人,我們如願派了首志願同時向沙田九龍既中學叩門,獲五間叩門成功,最後著陸跨區中學。

我抱著唔試唔甘心心態在學位多過人情況放膽去試

一定要問清楚今年升中位多過人還是人多過位,電腦派位志願有分別

公爵府

pojing 發表於 17-12-12 23:49
請教各位,如小朋友屬B1尾自行和大抽獎可否博恩主教?

B1尾可以首輪沐恩/恩主教

首輪:
王肇枝,莫壽增,柏雨三擇一+沐恩,恩主教兩擇一

電腦派位(最後一次呈分依然企穩B1)
恩主教/沐恩放乙一應該無問題

你校有無在講升中學位數字是位多過人還是人多過位?

公爵府

michelle882006 發表於 17-12-20 10:26
有冇人比下意見咁Band 2 如何排位好呢?

band two 排位
你首輪邊兩間才可知Band two 排位
普遍救恩,圓玄為Band two 學生主力

公爵府

momodolop 發表於 17-12-15 15:26

其實自己都可以計到的。去EK 揾2017數據參考吧!

所以更加要數據支持排位
上星期六王肇枝升中講座,鄭校長講得好清楚今年依然開四班,人數約2000人+,叫家長可以計計全大埔中學學位數。

點解要子女能力做到就爭取進入band one學位,因為band one生派哂學位才到band two有學位,如果位夠情況而band two 生又肯進取一試,只會博恩主教,沐恩兩間其中一間放乙一。

如果該年五間英中學位不足提供Band one學生入讀,不講Band two生是否進取,連band one電腦派位排位也要推前及保守。

公爵府

回覆樓主:

莫壽增 2017年DSE全級人數:130人

(1) 3322率:84%

(2) 四主科成績:中文3比率84.7% 、英文3比率97.7%、數學2比率100%、通識2比率99.2%)

(3) 升讀本地學士學位課程(包括資助和自資):60%
# 其中一人考獲6(5**)

(4) 海外升學:9.2%
# 其中一人獲卓越奬學金計劃,入讀UCLA

* 以上資料由莫壽增中六家長提供

公爵府

混吉仔 發表於 18-1-26 17:07
其實而家講B1定B2會唔會介乎邊間小學呢? 會唔會大埔TOP5小學B2可博B1尾學校呢?
...

你心中既TOP 5 five 小學未必係其他人眼中同樣Level

恩主教成績差唔差今年都收表量比王肇枝及柏雨多百幾二百份

王肇枝既升中成績,校長升中講座表示10個當中有6.7人升大學,可以係校務報名參閱

莫記升大成績係中六家長提供,中肯與否可以直接打去問莫記,無需太多質疑。

柏雨升中成績校務報告都有列出。

公爵府

RaeFANG 發表於 18-2-9 10:07
Mrs.so,請問大抽獎恩主教放乙部第二志願妥不妥?

可以,上年乙三都入到沐恩及恩主教

公爵府

mrs.so 發表於 18-2-9 19:49
可以,上年乙三都入到沐恩及恩主教

補充band one 學生才可這選擇

公爵府

23肥媽媽 發表於 18-2-12 17:08
請問大埔二線小學,老師話係穩陣band 1,建議自行沐恩及恩主教!如果抽獎時放第二及三志願會有機嗎?
...

恭喜發財!

穩陣Band one 電腦派位放乙二及乙三可以,每年乙三入沐恩及恩主教既人不少。

公爵府

23肥媽媽 發表於 18-3-12 23:43
請問王肇枝今年會選多少人面試?謝謝

揀選了不足200人面試

公爵府

kayen 發表於 18-4-13 08:24
如果band1 尾、band2頭,入唔入到恩主教或沙田聖心?因本人在沙田住,thanks!
...

如果係大埔小學既band one 入恩主教應該無問題
但大埔小學band two出沙田聖心可能有點風險

公爵府

leungfan 發表於 18-4-15 00:00
Miss so你好,先生話仔band 2頭,我恩主》救恩有機會?

第三次呈分後確定係band two?

公爵府

kayen 發表於 18-4-22 18:04
thanks!其實佢而家先5年班,主要四科成績平均87,其餘就全A,老師而家又話佢keep住,會係band 1,但唔知去沙 ...

如果B1尾就有危機在沙田會跌banding
企穩band one 位置應該問題不大
記住盡全力考好頭兩次呈分爭取最好成績

公爵府

leungfan 發表於 18-4-24 18:44
先生話Bang 1尾bang 2 頭

即係老師都講唔實係Banding
無信心講你知係Band one 學生
咁既情況家長要自己考慮萬一係Band two 而乙一恩主教會唔會輸得好後(我在EK見到你發言)

公爵府

23肥媽媽 發表於 18-4-25 16:04
我都好想知

我見你在EK發問有一兩個JM係實在回應你
今年Band one 學生升英中學位不足
好間小學都保守叫家長選校
而王肇枝今年情況似乎有點特別
如果王肇枝放乙二真係要有心理準備

公爵府

lingwong913 發表於 18-11-8 15:37
回覆 mrs.so 的帖子

請問由咩渠道可以知道中學學位既供求量? 謝謝!

小學會派發當區選校既每間中學收生量

公爵府

柳葉 發表於 18-11-19 12:46
請教各位,如果亞仔一次成績係B2,(平均分82.5 ),一次成績係B1(平均分87.5),大埔救恩唔知博唔博到 :thinking ...

有機會B1尾B2頭一定要上回B1,如果B2你可以揀救恩,圓玄,B1就更好五間英中可選,按自己孩子能力。

首頁

尾頁

跳至