6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

頭皮上面都有小小,同埋見佢好痕,應該要搽d咩?

大宅

似係皮膚太乾,試下搽滋潤保濕嘅bb 護膚品吖

複式洋房

bipa 發表於 17-11-28 01:45
似係皮膚太乾,試下搽滋潤保濕嘅bb 護膚品吖

原來係咁..但佢頭皮都痕 可以搽d咩?

子爵府

KaryLeung 發表於 17-11-28 08:49

你平時有冇用開邊隻牌子,冇ge買bb專用都得

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

係濕疹,密啲搽cream保濕,cream要溫和,最好冇人造香味,怕bb敏感。

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

KaryLeung 發表於 17-11-28 08:49

佢有冇頭泥?

複式洋房

親親小孩子 發表於 17-11-29 15:15
佢有冇頭泥?

無頭泥 但有d甩皮

複式洋房

親親小孩子 發表於 17-11-29 15:14
係濕疹,密啲搽cream保濕,cream要溫和,最好冇人造香味,怕bb敏感。

邊隻cream好??

子爵府

KaryLeung 發表於 17-11-29 16:11
邊隻cream好??

去買個啲標明bb專用同特別保濕嘅就得,我自己用QV, 不過幾油㗎,嚴重爆拆同濕疹用,皮膚裂開損哂搽佢都唔痛。

複式洋房

親親小孩子 發表於 17-11-29 16:22
去買個啲標明bb專用同特別保濕嘅就得,我自己用QV, 不過幾油㗎,嚴重爆拆同濕疹用,皮膚裂開損哂搽佢都唔 ...

咁洗唔洗搽埋落頭皮到

子爵府

KaryLeung 發表於 17-11-29 16:38
咁洗唔洗搽埋落頭皮到

真係勁R就要

複式洋房

親親小孩子 發表於 17-11-29 18:14
真係勁R就要

知唔知邊隻洗頭水濕疹用好

子爵府

KaryLeung 發表於 17-11-29 18:42
知唔知邊隻洗頭水濕疹用好

頭髮唔多直頭唔駛用洗頭水,同埋而家好多bb沖涼液都可以洗埋頭。

複式洋房

親親小孩子 發表於 17-11-29 20:45
頭髮唔多直頭唔駛用洗頭水,同埋而家好多bb沖涼液都可以洗埋頭。

我而家用緊mustela囉,但佢頭皮好乾,尋晚又係咁R啦,可能呢隻唔岩佢用

複式洋房

親親小孩子 發表於 17-11-29 20:45

咁我以後用清水洗試下先

別墅

KaryLeung 發表於 17-11-30 07:51
咁我以後用清水洗試下先

先用清水沖涼洗頭,之後抹身後要有少少濕潤立即查cream, 會好過抹亁晒先查cream。 医生教的

別墅

KaryLeung 發表於 17-11-30 07:50
我而家用緊mustela囉,但佢頭皮好乾,尋晚又係咁R啦,可能呢隻唔岩佢用

mustela太香了,我用oilatum浴油加physiogel查面&身

複式洋房

bonbon369 發表於 17-11-30 08:17
mustela太香了,我用oilatum浴油加physiogel查面&身

我都覺得佢太香 未用呢隻之前都冇咁嚴重

複式洋房

bonbon369 發表於 17-11-30 08:14
先用清水沖涼洗頭,之後抹身後要有少少濕潤立即查cream, 會好過抹亁晒先查cream。 医生教的
...

我而家用緊cetaphil同佢搽身 呢隻又係好香

子爵府

bonbon369 發表於 17-11-30 08:17
係啦,香味極濃,濃到我覺得唔自然

首頁

尾頁

跳至