自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主

佢對自己分數唔着緊?如果對分數着緊,唔會hea作架

定其實學校評分標準緊?有d學校作文70分已叫高
你要睇埋其他人幾分喎

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

睇書真係有幫助,我小學三年級開始睇書,金庸,亦舒,岑凱倫乜都睇,高峰期暑假一日睇八本書,之後小學到中學作文都係最高分嗰幾個,以及零錯別字。
不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

睇多啲書,每日寫吓日記咁...

大宅

好媽媽勳章

sfuhsg 發表於 17-11-27 00:36
佢對自己分數唔着緊?如果對分數着緊,唔會hea作架

定其實學校評分標準緊?有d學校作文70分已叫高
今年既中文老師明顯有要求啲,但係我自己都覺得阿囝平時作文差,但無諗到差成甘,佢自己見到個分數低都唔算好著緊,我無問佢其他同學,驚佢覺得我比較其他人,諗住同佢自己比,點知差過上年甘多

侯爵府

cindy83215 發表於 17-11-27 01:12
今年既中文老師明顯有要求啲,但係我自己都覺得阿囝平時作文差,但無諗到差成甘,佢自己見到個分數低都唔算 ...

差過上年好多,咁上年有冇80分以上?
如果有,即係學校作文係可以比到高分喎
你地學校有冇作文既評分準則?
有d學校有,就可以照住黎教

你睇佢d文,係邊方面差?字數少?情節少?定用字唔好?會唔會唔夠時間諗,因為依家小學作文考試一般都好趕,只有好少時間諗下大概寫d乜

你可以tip題比佢諗下,唔一定要作,而係比多d機會佢思考,咁作起文都多d idea
mind map , 6 thinking hats 等思維方法可以幫助到思考

男爵府

cuccw 發表於 17-11-26 22:56
我有個名師教我,每星期抄十句金句(任何自己閲讀的書),一年半載作文成績必有進步 ...

請問每句金句應該抄幾多次?

禁止訪問

已刪除用户

回覆樓主

大宅

回覆樓主:

我仔淨係鐘意睇爆笑校園、老夫子個d,點搞?

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主

唉,我仔仔又是小四都系死是中作,英作都勉強可以。又係鍾意睇埋啲查理九世,爆笑校園。個类書,上年已經開始中作班,作用吾大,老師都見意多睇書。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主

我個個都小五、又係唔懂作、請教下有冇D金句分享下

大宅

我小朋友作文又係差,都想知有咩辦法幫佢改善

男爵府

回覆樓主:

其實要佢作文識運用學過既句式同形容詞,叫佢試下作文時仿作課文入面既句子。

我仔五年級作文算唔錯,我無教過。睇書都有查理九世,但我較少俾佢睇。

另外佢有睇金庸(暫時睇左笑傲江湖/射雕/神雕)/哈理波特/混血營英雄呢翻譯小說。

子爵府

cindy83215 發表於 17-11-26 22:42
無心機作,好求其,佢話諗唔到,唔知點作,考得68分,下年呈分都唔知點算,係咪要去專科補習?定買練習自己 ...

真心覺得中文係難學。

琥珀宮

cindy83215 發表於 17-11-27 00:20
好多謝大家意見,全部都好有用,希望可以綜合到一套方法適合佢,可能男仔無咩耐性作文,佢英文同數學好啲, ...

其實可以睇公共圖書館嘅漫畫,起碼內容有人scan過係ok,閱讀唔應該限死佢讀咩,由得佢自己鍾意睇咩就睇咩,咁先唔會失去閱讀嘅意義。

用戶要求終止服務

cindy83215 發表於 17-11-26 22:42
無心機作,好求其,佢話諗唔到,唔知點作,考得68分,下年呈分都唔知點算,係咪要去專科補習?定買練習自己 ...

作文要好真係要閲讀,睇D名著,吾好漫畫,補習吾係甘大作用.....睇得書多,思路廣,作文吾會無題材,溫書重快D入腦.....

珍珠宮

回覆樓主

同問,我都知閱讀係最大幫助,
但點樣先可以提起閱讀既興趣?
連我地都冇心機閱讀,點叫小朋友睇書

水晶宮

回覆樓主

我喺圖書館見過有d「看成語」/「看唐詩」,「學作文」,真心覺得唔錯,有故事睇,又有d造句例子!
如果肯睇,點都用到喺作文嗰度!

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

畀面勳章

bonnyye 發表於 17-11-27 01:02
睇書真係有幫助,我小學三年級開始睇書,金庸,亦舒,岑凱倫乜都睇,高峰期暑假一日睇八本書,之後小學到中 ...
呢個年代吾多小朋友鐘意睇呢類書了.

首頁

尾頁

跳至