自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

waiching55 發表於 17-11-27 09:12
好明顯佢係一個唔講大話既人。
又啱喎

珍珠宮

畀面勳章

試下叫佢寫日記, 周記

公爵府

cindy83215 發表於 17-11-27 00:20
好多謝大家意見,全部都好有用,希望可以綜合到一套方法適合佢,可能男仔無咩耐性作文,佢英文同數學好啲, ...

偵探小說係娛樂類小說, 對寫作幫助唔大.

比佢睇下作文精選, 比佢睇下同齡小朋友係點作...
68分除左描寫唔足夠, 相信整篇文章脈絡條理都唔係好清晰.

朗文有一本寫作練習...可以試下做. 我見你仔中意睇偵探小說, 佢應該係數理比較強, 對文學感覺唔大... 所以多閱讀對於佢黎講未必係最快見效. 理科人要用啲理科方法...好似FORMULAR咁作文..我識有理科人真係咁... 邊類文配邊啲文字格局, 唔會好高分, 但穩陣...

複式洋房

睇多d書同寫多d野,作文又係無捷徑
不過可以了解下佢點解無心機做,唔係個個小朋友都逼得

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主

我仔又係p4, 作文唔合格。我都唔明中文點解可以咁差。

伯爵府

回覆樓主:

睇書係最有用 唔好限死佢睇邊啲書 最緊要都係培養閱讀興趣同習慣 例如金庸 衛斯理呢啲 寫作能力要慢慢浸 急唔來的

水晶宮

MrsSingSing 發表於 17-11-27 09:01
同問,我都知閱讀係最大幫助,
但點樣先可以提起閱讀既興趣?
連我地都冇心機閱讀,點叫小朋友睇書:bashful ...

我從小都唔睇書,但深明閱讀的好處,所以囡從歲半起每晚陪讀,由對書零興趣的我,而家都鍾意睇書,返工lunch經常蒲圖書館/書局!
只要家長肯踏出第一步,說服自己鍾意睇書,玩小d手機,小朋友見到日日睇,自然會跟住睇!

侯爵府

回覆樓主:

要作文好,大量閱讀係不二法門,不過係要時間浸,十年以上先見成效唔出奇。我有兩個仔,高小時同你仔情況差唔多,我接受兩個仔作文一時三刻唔會好呢個事實。所以我睇返中文科嘅分數比例,一就係就算作文差、還有其他卷可以救;二就係作文有兩題,一題一定是實用文,考的主要是格式,呢一部份溫熟,作文overall 唔會唔及格;三就係寫作技巧,其實中文課本有教,每一個學期都有一、兩個技巧,那個學期作文就主要圍繞運用這些技巧(我仔現已高中,我只記得其中有一個技巧係「步移法」,用來寫景用的,只要D 小朋友作文時用到就有分)。我兩個仔小學中文科一直麻麻,不過仍然可以keep住係 Band 1 位置,升中無問題。

子爵府

waiching55 發表於 17-11-27 09:12
好明顯佢係一個唔講大話既人。

不敢苟同
作文講求寫作技巧,唔係寫到天花亂墜就會高分

珍珠宮

cindy83215 發表於 17-11-27 00:20
好多謝大家意見,全部都好有用,希望可以綜合到一套方法適合佢,可能男仔無咩耐性作文,佢英文同數學好啲, ...
翻譯小說的中文通常都怪怪地 (歐化句比較多),其實幫助不大

珍珠宮

MrsSingSing 發表於 17-11-27 09:01
同問,我都知閱讀係最大幫助,
但點樣先可以提起閱讀既興趣?
連我地都冇心機閱讀,點叫小朋友睇書:bashful ...
揀D有故事性的書,你講故事講一半(講到最緊張位唔講) / 金庸之類就比電視劇佢睇,睇到最緊張位唔比佢睇。欲知後事如何,請自己睇書。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

cindy83215 發表於 17-11-26 22:42
無心機作,好求其,佢話諗唔到,唔知點作,考得68分,下年呈分都唔知點算,係咪要去專科補習?定買練習自己 ...
圖書館好多範文書本, 可以借俾佢睇, 參考人地寫作用詞, 技巧及手法。
平時買d佢有興趣既書籍俾佢多閱讀, 豐富詞彙。

你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

回覆樓主:

我囡小六中作文筆,內容和技巧都ok,但我成日擔心考試時解錯作文題目,離題,請教大家!

子爵府

虎到金來勳章

我的小朋友作文也是很差, 買左幾本有關作文既書俾佢睇, 今年覺得係進步左, 書既內容係教呢個題目可以點樣延伸開去或者可以有什麼題材係與題目有關, 協助小朋友去思考, 樂思有一本補充我的小朋友很喜歡, 入面有D部份似重組句子, 每一條會先叫你將D字句組合, 例如"炎熱的"先配夏天, 然後再併整句句子出來。另外有書係講一些聯想詞, 例如與"心情"有關的會有什麼詞語

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

自細我既中文科老師教:熟讀唐詩300首,不會吟時也會偷。
不知所謂的乙陸!!!

男爵府

YinYeung媽 發表於 17-11-27 06:55
我仔淨係鐘意睇爆笑校園、老夫子個d,點搞?

一模一樣

大宅

回覆樓主

我係補習老師 專補中文作文
補左咁多學生 其實都發現有同一個問題
睇得多書當然好 但係好多小朋友每日做完功課都唔會有時間睇書 溫默書做功課已經用好多時間
叫佢地揀鍾意既書睇 通常都係揀啲多圖少字既 都冇咩意思
最有效都係睇下個小朋友作文有咩問題先
例如:
文句不通 就focus係教生字 句式
行文結構問題 就要教分段技巧
有啲小朋友作文 成日寫埋啲九唔搭八既內容 離哂題/諗唔到寫咩 就要訓練佢brainstorming
所以我覺得唔係睇書就萬能
唔了解小朋友有咩困難 佢睇完書都吸收唔到 應用唔到

子爵府

鍾意睇咩類型既書都好,多閱讀自然能提升寫作技巧,首要培養小朋友閱讀興趣。
偵探小說可以學習到寫作文筆、句子結構、修辭、詞彙、情節鋪排等等......即使漫畫亦係一個「故事」,多睇唔同故事對寫作內容都有幫助。(當然不能只睇漫畫)

睇留言覺得唔少家長都操之過急,要小朋友睇「家長認為有幫助既書」,要作文高分就多做寫作練習。學好中文不能急,要比時間慢慢浸,提升小朋友對中文同寫作既興趣更為重要。

伯爵府

cuccw 發表於 17-11-26 22:56
我有個名師教我,每星期抄十句金句(任何自己閲讀的書),一年半載作文成績必有進步 ...

但要識咩叫「金句」

以前做閱讀報告都係求其揀啲寫落去。

到個人大左,先明白/領會到咩係金句

子爵府

回覆 傻蛋蛋 的帖子

那本樂思練習,可否pm, thanks

首頁

尾頁

跳至